Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Assessorsgatan 18E
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 66 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 425 kr/mån inkl värme och vatten. [Andelstal] => 1,48215 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1041/1001 )

Assessorsgatan 18E

LJUS OCH LUFTIG 1920-TALSLÄGENHET VID HÄRLIG GÅRD

TEXT: MUREN FOTO: ONO STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Assessorsgatan 18E
Område
Södermalm
Våning
0 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
66 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 425 kr/mån inkl värme och vatten.
Andelstal
1,48215 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1041/1001

Driftskostnader

El
3 523 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 523 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ICA Kvantum på Magnus Ladulåsgatan
Här finns både vinbar och Söders bästa lösgodis.
Alla parker
Tjurbergsparken, Rosenlundsparken, Eriksdalslunden och koloniområdet mot Årstaviken.
Pulkaåkning
I Rosenlundsparken finns en riktigt häftig (möjligen livsfarlig) backe.
Kvarterskrogen 91:an
Omsjungen i Markus Krunegårds låt 91:an.

Arkitekturen

Arkitekt: Stockholms Stads Fastighetskontor 1923

Huset på Assessorsgatan 16–18, Ritaren 11, är ett klassiskt tjugotalshus med en brunröd putsad fasad, spröjsade fönster och rejäla portvalv, som uppfördes 1923 i regi av Stockholms stad. Tidigare hade fastighetskontoret en egen husbyggnadsavdelning som under många år leddes av arkitekt Carl Melin. Carl tillträdde dock först 1929 varför det är höljt i dunkel vem som var ansvarig arkitekt för detta bygge. På originalritningarna framgår det tydligt att förnamnet var Bengt medan efternamnet är svårare att avläsa. När huset uppfördes inrymde det hela 110 lägenheter varav de flesta var enrummare. 1966 renoverades och byggdes huset om. I samband med det slogs många lägenheter ihop. En Expressenartikel från 1967 berättar för oss att medelstorleken på lägenhet ökar från 43 till 78 kvm och antal lägenheter krymper till 60, vilket gäller än idag. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Stora Gården

Antal lägenheter och lokaler

Brf Stora Gården är en s.k. äkta bostadsrättsförening med adresserna Assessorsgatan 16 och 18 samt Grindsgatan 39. Föreningen äger marken där deras hus står. Huset byggdes 1924 och fastigheten förvärvades 2001. Föreningen består av 60 lägenheter varav 55 stycken är upplåtna med bostadsrätt (4 390 kvm) och 5 lägenheter med hyresrätt (375 kvm) och som därmed utgör en dold tillgång. Föreningen har dessutom 3 lokaler med hyresrätt (326 kvm).

Säljarnas ord om föreningen

Trevlig förening med god gemenskap. Appen "Boappa" används för att sprida nyheter från föreningens styrelsemöten och ger möjlighet för medlemmar att ställa frågor och delge information till övriga medlemmar på ett smidigt sätt. Grön och lummig gård som med fördel kan nyttjas för middagar och umgänge under årets varmare månader. För den trädgårdsintresserade finns möjlighet att engagera sig i odling på såväl gård som blomstrande trädgårdsytor på husets framsida.

Ekonomi

Föreningen har för tillfället ett kortfristigt banklån på ca 5 mkr. Föreningen planerar att sälja en tidigare hyresrättslägenhet på 63 kvm vilket kommer medge att lånet löses och föreningen åter blir helt skuldfri. Föreningen undersöker även möjligheten att sälja ca 600 kvm råvind, vilket skulle medföra ett avsevärt kapitaltillskott till föreningen som sannolikt delvis kommer delas ut till medlemmarna. Per utgången av 2022 hade förening en kassa på ca 4,1 mkr. Hyresintäkterna från lokaler samt hyresrättslägenheter uppgick 2022 till ca 692 tkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Storholmen Förvaltning AB.

Renoveringar

Se utförlig lista i högermenyn under Dokument & Media. Bland annat har det precis genomförts en relining av stammarna 2022.

Kommande renoveringar

Vissa förbättringar av gården där bland annat ett trädäck ska byggas och sandlådan flyttas.

Gemensamma utrymmen

Två tvättstugor i fastigheten med dubbla tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en centrifug samt en mangel i respektive tvättstuga. Ena tvättstugan ligger mellan 16 A och B. De andra ligger mellan 18 D och E. Övernattningslägenhet samt snickarbod. Extra vindsförråd samt vindskupor till uthyrning enligt först till kvarn-principen. Återvinningskärl för plast-, pappers- och metallförpackningar, tidningar, batterier, glödlampor, matavfall, samt grovsoprum. Två cykelrum, barnvagnsrum. Städdag anordnas en gång på vår och höst.

Föreningens gård

Stor solig innergård med mycket växtlighet, gräsmatta samt en ståtlig silverlönn. Trädäck, planteringar, sandlåda, grill, samt flera sittgrupper med parasoll. Föreningen har dessutom ett fint samarbete med grannföreningarna och barn kan leka fritt på alla gårdarna.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Tele2 och Ownit (fiber 1 GB).

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på ca 1 313 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift på ca 525 kr/pant.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Däremot godkänns delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, stadgar samt årsredovisning 2022 samt avstämning med föreningens styrelse den 11 juni 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Assessorsgatan bor du både lugnt och centralt. Läget är lite avskärmat men också nära till mycket. Gatorna är lugna och omges av flera parker som Rosendalsparken, Tjurbergsparken och Eriksdalslunden. Samtidigt är det nära till knutpunkter som Skanstull och Södra station med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet. Trevligt är också att strosa Grindsgatan norrut, som övergår i Swedenborgsgatan och leder upp till Mariatorget.