Allmänt
Carl Brink var borgmästare i Lund mellan 1900 och 1921. I början av 1900-talet lät han inreda en påkostad paradlägenhet och representationsvåning i sitt hem i ett tvåvåningshus på Stora Södergatan 55 i Lund. Huset revs 1970. Kulturen i Lund gjorde en dokumentation av fastigheten innan rivningen. Inredningen, som förvaltats väl efter Carl Brinks och hans änkas frånfällen, såldes sedan vidare. Tidigare ägare av denna lägenhet köpte inventarierna från en antikhandlare i Skåne och en inredningssnickare byggde med stor skicklighet upp inredningen i sovrummet under åren 1993–94.
Bostadshuset Trasten 12 uppfördes ungefär hundra år tidigare och 1925 bildades Brf Trasten 12. 28 lägenheter är fördelade över två trapphus och man har även två hyreslokaler (restaurang och tandläkare). Ekonomin är god och håller avgifterna nere. Innergården är stor, öppen och lummigt grön och föreningen har sittmöbler där man kan slå sig ner och fika eller äta middag. Bostaden disponerar ett förråd i husets källarplan, och i detta plan finns också föreningens gemensamma tvättstuga och cykelrum.
Rumsbeskrivningar
Sovrummet får nog ses som det mest spektakulära rummet i bostaden, där en minst sagt pampig säng med sänghimmel tronar mitt i rummet. Uppgifter finns om att sängen var en gåva till borgmästaren från greve Thott på Skabersjö slott. Rummet omges av hög bröstpanel av ädelträ, som på sina ställen också döljer förvaring.
Garderob finns också bakom bemålade pardörrar som i sitt ursprung var skjutdörrar mellan två salonger. Den gröna kakelugnen i sovrummet kommer också från Carl Brinks våning. Den är en Rörstrandsugn och identifieras som Spisel no 80 i 1904 års priskurant. På kakelugnen står att läsa: ”En man förutan vänner om än så stark dör han som stam i öknen med skalad bark”. I rummet finns även ett bronsbeslag med Lunds stadsvapen och initialerna CB.
Tre rum i fil vänder sig mot gatan och är vackert fyllda av borgmästarvåningens snickerier, som i salarna är utförda i gustaviansk stil med förgyllda paneler och dörromfattningar. Det stora hörnrummet ytterst har använts som vardagsrum, mittenrummet som matsal och förmaket i andra änden av rumsraden som ett arbetsrum, inredd i empirstil med platsbyggda skåp och hyllor. I matsalen finns bostadens andra kakelugn. Allt som allt har rummen sex välvda originalfönster i fil mot Valhallavägens allé. Brädgolv ligger genomgående i salar, sovrum och tambur.
Köket är placerat in mot gården och inrett med grå skåp med speglade fronter, full maskinell utrustning och ett rymligt skafferi. Köket rymmer både en liten matplats med köksbord och en fin bänkplats invid fönstret, där man kan ta morgonkaffet med utsikt över gården.
Lägenheten har också ett generöst och helkaklat badrum med dusch, wc och handfat med kommod samt en gästtoalett med wc och handfat invid entrén.