Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Värtavägen 17
  [Område] => Nedre Gärdet / Östermalm
  [Våning] => 0 av 6, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 92 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 622 kr/mån Inkl. Värme, VA och Kabel-TV basutbud. Bredband tecknas separat. [Andelstal] => 2,5643 % [Andel av årsavgift] => 2,56878 % [Lägenhetsnummer] => 00003 (6934-00003-02)/1002 )

Värtavägen 17

TOPPRENOVERAD ART DECO-TREA, VÅNINGSKÄNSLA OCH FÖNSTER I TVÅ VÄDERSTRECK, STENKAST FRÅN TESSINPARKEN

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: BORGELIN STYLING: GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Värtavägen 17
Område
Nedre Gärdet / Östermalm
Våning
0 av 6, hiss finns
Rum
3 rum
Area
92 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 622 kr/mån Inkl. Värme, VA och Kabel-TV basutbud. Bredband tecknas separat.
Andelstal
2,5643 %
Andel av årsavgift
2,56878 %
Lägenhetsnummer
00003 (6934-00003-02)/1002

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
3 800 kr/år
Total driftskostnad
7 400 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuella.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tessinparkens fontän, lekplats och uteservering
Bageriet Clemedt Duner två kvarter upp på gatan
Kampementsbadet
Glass- och pastahuset
Sabis otroliga utbud och delikatess

Arkitekturen

Arkitekt: ALBIN STARK 1932

Huset på Värtavägen 17 uppfördes år 1932 och ritades av arkitekt Albin Stark. Albin Stark var aktiv i yrket från tidigt 1910-tal till sent 1940-tal och har ritat en mängd namnkunniga byggnader i Stockholm, bland annat Chinateatern. Fastigheten Demonstrationen 7 byggdes vid det stilskifte som skedde vid denna period då klassicism övergick till funktionalism, och exteriören präglas av ett rakt, avskalat formspråk med en ljus putsfasad som pryds av treluftsfönster och utskjutande partier.

FÖRENINGEN

Brf Demonstrationen 7 & 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Demonstrationen 7 och 8. Föreningen består av 28 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1932 av arkitekt Albin Stark.

År föreningen bildades

Föreningen ombildades år 1981.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering

Föreningen har ett litet garage med plats för 6st bilar och 3st MC. Uthyrningen sker i första hand till medlemmar. Garageplats för bil kostar 2300:-/mån. Föreningen har även 6st parkeringsplatser utomhus som kostar 1400:-/mån. Kö för närvarande till platser ute, men det finns en garageplats ledig. Dock behöver det vara en mindre bil, alternativt en skicklig förare. I övrigt finns boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.

Urval av genomförda renoveringar

2021/2022 – Renovering av hissar.

2019 - Renoverat tak, fasad och balkonger.

2018 - Installation fiberkabel.

2017 – Stamspoling, Renovering av källarvåning, Renovering av samtliga fönster och balkongdörrar

2016/2017 - Underhåll av entrédörrar, Renovering av takterrassen, Bergvärme, Injustering av värmesystem, Renovering av källarvåning, Renovering av el mm hyreslokal.

2015 - Besiktning av takterrass, Besiktning av taket och åtgärdat, Inspektion utsatta balkongdörrar, Brytskydd garagedörren.

2015/2012 – Dränering av grunden.

2011 – Ny grundvattenpump.

2011/2010 – Totalrenovering av elsystemet.

2008 – Relining av stammar.

2005 – Renovering av fönster, inklusive ljudisolering mot värtavägen.

1980 – Rörstambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att i september att genomföra en filmning av fastighetens stammar. Reliningen utförd 2008 räknas hålla i 20 år, men stammarna kommer att behöva bytas tidigare än så troligen. Staminventering med tillhörande åtgärdsplan kommer att göras i höst och därefter vet man mer. Men troligen kommer ett stambyte i fastigheten att behöva göras inom kort.

Föreningen har även vid senaste OVK fått anmärkning på ventilationen. Man har även under en tid haft problem med ventilationen och en översyn av fastighetens ventilation har nu påbörjats. I bästa fall kan det lösas med en mindre insats men det är ganska troligt att föreningen kommer att behöva installera en mekanisk ventilation i hela huset eftersom den befintliga självdragsventilationen inte fungerar tillfredsställande.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2021 till ca 17,3 mkr, vilket ger cirka 5200 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad. Föreningen påpekar dock att det inte finns medel för eventuella kommande ingrepp gällande stammar och ventilation. Nya lån kommer att behöva tas upp för att finansiera dessa ingrepp. Omfattningen och storleken är dock beroende av storleken av insats.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Föreningen har de senaste åren genomfört årliga höjningar på 2% men med tanke på kommande projekt med ventilation & stammar kommer en kraftigare höjning i närtid. Hur mycket kan dock styrelsen inte säga, innan de vet omfattningen och kostnaden för ingreppen.

Förråd

Lägenheten disponerar två rymliga förråd. Ett på vinden om ca 10 kvm, samt ett i källaren om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har gemensam tvättstuga, gemensam takterrass för rekreation och gemensamt cykelrum Strindbergsgatan 58.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till kabel-TV och bredband via ComHem. TV-kanaler ingår i avgiften och bredband tecknas separat av enskild medlem.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021, hemsida, samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du i ett tryggt och lugnt område bland vackra funkishus omgivna av mycket grönska. Tessinparken är som en egen trädgård strax utanför dörren. För den som gillar sport och motion är läget idealiskt, nära bland annat till Östermalms Idrottsplats, Stadion, GIH-badet, Kungliga Tennishallen, Lill-Jansskogen och hela vida Gärdet plus Djurgården. Samtidigt är Östermalm och den centrala stadskärnan nära, med kort promenadavstånd till exempelvis Fältöversten, Karlaplan och Humlegården. Du har goda kommunikationer med både T-bana vid Karlaplan och 1:ans buss.