Allmänt
Lindholmen mäter cirka 205 meter från öster till väster och cirka 74 meter från norr till söder. Ön är kuperad och lummig, där en mängd olika trädarter är utplanterade. Bebyggelsen består av fyra sommarhus, ett lusthus, ett kallbadhus, en nyare bastubyggnad samt en ångbåtsbrygga och en modern mindre brygga. Invid lusthuset finns två minnestavlor som har sin koppling till Augustibröderna och Sveaorderns verksamhet på ön under slutet av 1700-talet och en bit in på efterföljande sekel. Tiden efter att Lindholmen använts som ett privat sommarnöje arrenderades det 1934 ut till Stockholms frisksportklubb. Tre år senare såldes Lindholmen av änkan Linderoth till Nitro Nobel, som fortsatte med uthyrningen. Det skulle dröja fram till 1973 innan Stockholms stad köpte hela Vinterviksområdet där Lindholmen var inkluderad. Sportklubben sades upp 1989 för att tillgängliggöra ön för allmänheten i större utsträckning. År 2000 tog nuvarande ägare över.
Urmakarvillan
Det största huset på ön är Urmakarvillan, en ståtlig grönmålad byggnad vars äldsta delar är från 1880-talet. Villan har blivit tillbyggd tre gånger och den senaste gjordes 1912 då den så kallade biljarden tillkom. Precis som de flesta byggnader på Lindholmen är fasaden utförd av en kombination av stående och liggande pärlspont. Denna byggnad är målad i grönt med foder medan fönster och övriga snickerier är målade i rött. Urmakarvillan består i grunden av två huskroppar som förbinds av ett galleri som när det begav sig användes som matsal. Galleriet är ett originellt rum med väggar av fernissad furu och detaljer i blått. Det är hela nio meter långt och förhållandevis smalt där långsidorna upptas nästan helt av fönster. I ena änden av galleriet finns en mindre byggnadskropp som troligtvis inrymt kök och rum för personalen. En trappa upp finns fortfarande två vindskammare bevarade samt en liten alkov med bänkskåp av äldre datum. I galleriets andra ände finner vi ett flertal rum. På 1910-talet disponerades de som biljard, salong, blomsterrum, bibliotek och rökrum. Biljarden är ett av de mer iögonfallande rummen. Det är stort och har en lanternin i taket som ger ett underbart ljus. Här finns också en öppen spis och en matchande garderob som pendang. Dessutom en utbyggnad, en alkov, vilket är en typisk detalj för nationalromantiken. Biljarden tillkom som tidigare nämnts 1912 när villan byggdes ut. Salongen är ytterligare ett praktfullt rum vars väggar är fältindelade med ornament från Daurerska malmgården på Bellmansgatan. I salongens ena ände finns ett litet rum som kallas för blomsterrummet. Det är i grund och botten en utbyggnad, ungefär som ett större burspråk, med mängder av fönster. Bland övriga rum märks biblioteket och ett rökrum. Det senare har en Rörstrandskakelugn i grönt. I biblioteket finns ett vackert målat tak som bevarats från 1800-talet. I anslutning till biblioteket finns en storslagen glasveranda med utgång till trädgården. Stomme av trä. Fasadmaterial av trä (träpanel, pärlspontpanel). Tak i form av ett sadeltak täckt med falsad plåt (storplåtsformat). Farstukvist och veranda samt inredd vind. Delvis källargrund, sockel av sten samt tegel och omålad betong. Fönster med enkla bågar där innanfönster saknas, men kan sättas in.
Östra villan
Störst av de övriga husen på ön är Östra villan som rymmer fem rum och kök. Detta hus står på en hög rödmålad sockel och har en öppen veranda på ena sidan och en inglasad på den mot sjösidan. Fasaden är målad i ljusgrönt med snickerier i en mörkare nyans samt rödmålade fönster. Byggnaden har en planform som är korsformad, med ett högre mittparti i en och en halv våning. Stomme av trä. Fasadmaterial av trä (träpanel, pärlspontpanel). Tak i form av ett sadeltak täckt med falsad plåt (storplåtsformat). Farstukvist och veranda samt inredd vind. Delvis källargrund, sockel av sten. Fönster med enkla bågar där innanfönster saknas, men kan sättas in.
Kastellet
Kastellet är det minsta av husen på ön, men i gengäld har huset en mycket originell fasad med prydnadsgavlar som går i holländsk barock. Denna typ av prydnadsgavlar är ovanliga på så små trähus. Fasaden är målad i rött med snickerier i gråvitt. Några dörrar är dock målade i en blågrön nyans. Byggnaden fanns på ön år 1915 enligt tidskriften Svenska hem i ord och bilder, och borde ha varit uppförd vid slutet av 1800-talet. Byggnaden har en fördelaktig placering på öns högsta punkt. Stomme av trä. Fasadmaterial av trä (träpanel, pärlspontpanel). Tak i form av ett sadeltak täckt med falsad plåt (storplåtsformat). Farstukvist och veranda samt oinredd vind. Sockel av sten. Fönster med enkla bågar där innanfönster saknas, men kan sättas in.
Strandvillan
Nere vid bryggan finner vi Strandvillan som också är ett ganska litet hus med två rum och en vindsvåning. Här finns givetvis öppna verandor och en originell färgsättning med rödmålad fasad och snickerier i rött, guldockra och grönt. Precis som övriga bostadshus är fasaden i pärlspont, främst liggande, men även stående högre upp. Den stående panelen ligger ovanpå den liggande och dess nedre del är spetsig. I anslutning till den finns grönmålade dekorbrädor som är kontursågade. Stomme av trä. Fasadmaterial av trä (träpanel, pärlspontpanel). Tak i form av ett sadeltak täckt med falsad plåt (storplåtsformat). Farstukvist och veranda samt inredd vind. Delvis källare, sockel av sten. Fönster med enkla bågar där innanfönster saknas, men kan sättas in.
Övriga byggnader
Nedanför Urmakarvillan ligger ett badhus med målade fönster och strax intill ett pittoreskt lusthus. Lusthuset hade tidigare fönster, men är idag öppet. Läget är det bästa tänkbara och utsikten över vattnet och Stockholm är bedårande. Ett större dass fanns på ön tidigare men brann tyvärr ned på 1980-talet. Dasset var unikt och en rest från Linderoths monter på Stockholmsutställningen 1897. Efter utställningen transporterades delar av montern till ön och kom där att byggas om till avträde och placerades en bit från den Östra villan. Ett åttkantigt dass fanns fram till alldeles nyligen på ön men förstördes av ett fallande träd. En modernare bastu och vedbod finns också på ön.
Tomträtt
Lindholmen är upplåten av Stockholms stad genom ett tomträttsavtal. Den årliga avgälden uppgår till 35,600 kronor, avgäldsperiod om 10 år räknat från första oktober 2019. Sedan 2021 är tomträttsavtalet uppdaterat med ett nytt ändamål för bevarande av kulturhistorisk miljö och byggnader. Ett servitut finns som möjliggör för allmänheten att angöra och vistas på ön under dagtid. Rätten gäller dock ej inom en zon om fem meter runt befintliga byggnader. Dock måste rätt till passage medges mellan byggnad och strandlinje oavsett om avståndet understiger fem meter. I tomträttsavtalet finns tre särskilda bestämmelser. Tomträttshavaren uppmärksammas på att allmänheten har tillträde enligt ovan nämnda officialservitut. Ett förbud finns mot permanentboende, dock är tillfällig övernattning tillåten. Tomträttshavaren ska också verka för att reguljär båttrafik (exempelvis Strömma) under sommartid angör ångbåtsbryggan vid fastigheten. Taxeringskod 381 (hyreshusenhet), se fastighetsutdrag för mer info.
Affären
Den ideella föreningen Fritidsgården Klubbensborg överlåter tomträtten till fastigheten Gröndal 3:1. Överlåtelsen sker med en s.k. friskrivningsklausul, innebärande att säljaren friskriver sig från krav avseende fel och brister i de byggnader som finns på fastigheten. Affärens genomförande består av följande moment. Marknadsföring med ej angivet pris. Ett första bokat visningstillfälle arrangeras med en andra planerad omvisning. Säljaren välkomnar bud i en öppen budgivningsprocess för att kunna erhålla en transparent grund till ett marknadsvärde. Säljaren har fri prövningsrätt innebärande att denne avgör om försäljning slutgiltigt sker och till vem. Tillträde enligt överenskommelse.