Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wargentinsgatan 7, 1 tr.
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 31,5 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 803 kr/mån inkl. värme och vatten. Tillkommer 59 kr/mån för internetuppkoppling [Andelstal] => 0,20042 % [Andel av årsavgift] => 0,20042 % [Lägenhetsnummer] => 0056 (99-2026-3-56-4)/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 192 145 kr, beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Vindsförråd om ca 7 kvm. )

Wargentinsgatan 7

MYSIG OCH VÄLPLANERAD FUNKIS CENTRALT PÅ KUNGSHOLMEN

STYLING: GÄRDE FOTO: BORGELIN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wargentinsgatan 7, 1 tr.
Område
Kungsholmen
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
31,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 803 kr/mån inkl. värme och vatten. Tillkommer 59 kr/mån för internetuppkoppling
Andelstal
0,20042 %
Andel av årsavgift
0,20042 %
Lägenhetsnummer
0056 (99-2026-3-56-4)/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
192 145 kr, beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Vindsförråd om ca 7 kvm.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 484 kr/år
Övrigt
3 624 kr/år
Total driftskostnad
8 508 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt avser gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Restaurang Agnes
Fantastisk personal och lång vinlista, bara ett kvarter bort.
Kungsholmens glassfabrik
Glasstillverkning och café. Dags att prova semmelglassen nu!
Stockholms kajakklubb
Egen badplats och bastu vid Rålambshovsparken.
Ra°dhusbaren
Ännu ett trevligt ställe i hemmakvarteren.
Grubbensparken
Lugn och grönska några meter från porten.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1932

På tomterna Smultronet 4 och Smultronet 5 uppfördes 1932 tre bostadshus för Brf Järnvägsmannen, som var en HSB-förening. Byggnaderna ritades av Sven Wallander, som var chef för HSB:s arkitektkontor och den person som ritade det mesta åt rörelsen vid denna tid. En av byggnaderna har fasad mot Celsiusgatan, en mot Wargentinsgatan och en är ett gårdshus däremellan. Byggnaderna har sex våningar och under finns en underbyggd gård där det bland annat finns garage. Husen är i elegant funkisstil där särskilt portiken mot Wargentinsgatan imponerar. Föreningen strävar efter att återskapa de funkisdetaljer som vid tidigare renoveringar bytts ut eller förverkats. Husen har till exempel målats om i ursprungsfärgsättning, balkongerna fått tillbaka sina småsinuskorrugerade fronter och i trapphuset på Wargentinsgatan har man hittat väggmålningar från 1930-talet som nu tagits fram under flera lager färg och renoverats.

FÖRENINGEN

Brf Järnvägsmannen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Järnvägsmannen i Stockholm äger fastigheten Smultronet 3. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I föreningen finns 417 lägenheter varav samtliga upplåtes med bostadsrätt, storleken varierar från 1 till 5 rok. Det finns även 23 hyresrättslokaler.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten redan 1929.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Utförda renoveringar

1982 renoverades fasaden på gamla fastigheten. I samband med detta byttes de ursprungliga träportarna ut mot de idag befintliga portarna i aluminium.

1987-1989 renoverades kungsbalkongerna.

1989 renoverades gården mellan de nya fastigheterna.

1991-1993 byttes el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och bad. Föreningen lät måla om samtliga trapphus samt bytte armaturer i dessa. Under samma period inreddes en ny föreningslokal, två bastur, sju nya tvättstugor inreddes och fastigheternas ventilationsanläggningar renoverades.

1994 målades undersidorna av balkongerna i de nya fastigheterna.

1995-1996 målades samtliga fönster.

1996 iordningställdes och planterades gården invid gamla fastigheten och man installerade säkerhetsdörrar.

1996-1999 byttes samtliga tak.

1997 renoverades stora trappan vid Wargentinsgatan 5 A.

1998 reparerades putsskador på de nya fastigheternas fasad.

1999 målades fönster mot gården i den gamla fastigheten.

2000 installerades en ny fjärrvärmeanläggning och den stora trappan vid Wargentinsgatan 5 E renoverades.

2001 spolades samtliga avloppsstammar i de nya fastigheterna och sex tvättmaskiner installerades i föreningens tvättstugor.

2004 installerades sex torktumlare till föreningens tvättstugor.

2005 installerades nio tvättmaskiner till föreningens tvättstugor.

2006 spolades samtliga avloppstammar i den gamla fastigheten.

2006-2007 renoverades fönster.

2009-2010 renoverades de nya husens fasader mot gård och gata. Balkongerna och balkongräckena på de nya husen renoverades vid samma tillfälle.

2012-214 omfattande renovering av gården.

2013-2014 renovering av garage, gårdsbjälklag samt efterföljande iordningställande av gården. Samma år utfördes en omfattande renovering av föreningens bastuavdelning.

2016 uppförande av balkonger på Zettervallhusets gårdssida. Restaurering av entréerna i Wallanderhusen.

2017 pågående omfattande renovering av föreningens samtliga fönster vilken planeras vara klar till 2019.

Ekonomi

Järnvägsmannen är en gammal och stabil HSB förening. Belåningsgraden är låg med ca 6100 kr/kvm/bostadsyta. Föreningen har pratat om att höja avgiften men ännu inte tagit något beslut, den procent som talats om är 10%.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Överlåtelseavgift

En överlåtelseavgift tas ut om 3,5 % av prisbasbelopp, betalas av säljaren. En pantsättningsavgift tas ut om 1,5 % per pantsättning, betalas av köparen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via IF försäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har 5 bokningsbara tvättstugor med vardera 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare och 1 torkskåp. 2 obokningsbara tvättstugor med vardera 3 tvättmaskiner, 3 torktumlare och 1 respektive 2 torkskåp, samt 3 torkrum med luftavfuktare..

I övrigt finns en föreningslokal med kök och plats för 50 gäster som kan hyras till en kostnad om 300 kr/dygn (även en depositionsavgift) samt två nyrenoverade basturum med dusch och omklädningsrum. Basturummen finns i källaren en trappa ner, till vänster om ingången till Wargentinsgatan 5 E. Bokning sker i kalendern som sitter på anslagstavlan i entrén.

Cykelställ finns på gården och det finns även flera cykelrum som är låsta. Barnvagnar får placeras i cykelrummet på Wargentinsgatan.

Dessutom finns en fin, arkitektritad och levande innergård med fem uteplatser, cykelställ, lekplats med sandlåda, flera grillar och utemöbler. Gården har en omväxlande vegetation med stora träd, rhododendronbuskage, rosor, syrener och magnolior som stomme samt vårlökar och perenner till prydnad. På våren blommar trollhassel i rhododendronbuskagen.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till kabel-TV via ComHem och bredband via Ownit (100/100 Mbit/s). Bredbandsavgiften debiteras 65 kr/mån separat på avgiftsavin men är inkluderad i angiven avgift för denna bostad.

Parkering:

Under gården finns ett stort garage med ca 100 platser. Plats kan hyras till en kostnad om ca 2 500 kr/månad. Garageporten och rampen ner nås via Celsiusgatan.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Delat ägande

Godkänns (minimum 10% och max 4 delägare).

Föreningens hemsida:

För mer information, besök gärna föreningens hemsida. https://www.jarnvagsmannen.org/

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och hemsida samt årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lilla Wargentinsgatan är endast ett kvarter lång men bjuder bland annat på utmärkta restauranger, en tehandel och en barberare. I de omgivande kvarteren finns fler restauranger, barer, kaféer och butiker, ofta drivna av skickliga krögare och lokala eldsjälar. Längs Fleminggatan och vid Fridhemsplan finns fler butiker, gym och andra serviceinrättningar. Det är även ett lummigt och grönt område med både Kronobergsparken och Grubbensparken nära, men även Kungsholms strand och Norrmälarstrand och flera fina motionsstråk längs vattnet. Området är som ett litet mikrokosmos, mitt på Kungsholmen, med allt man kan önska sig – samtidigt som det är nära till andra delar av staden. Kort promenadavstånd till centralen och city och närhet till både gröna och blå linjen och flera busslinjer gör att det alltid är enkelt att förflytta sig.