Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Baltzar von Platens gata 6, vån 5
  [Område] => Kungsholmen - Norr Mälarstrand
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 48 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 604 kr/mån En obligatorisk avgift om f n 162 kr/ månad tillkommer för bredband [Andelstal] => 2,242 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1052/1502 )

Baltzar von Platens gata 6

TOPPEN-TVÅA INTILL RIDDARFJÄRDENS VATTEN PÅ NORR MÄLARSTRAND

FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: KARLSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Baltzar von Platens gata 6, vån 5
Område
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
48 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 604 kr/mån En obligatorisk avgift om f n 162 kr/ månad tillkommer för bredband
Andelstal
2,242 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1052/1502

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
10 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Petite France cafe
Il Forno Da Pino Resturang
Swedish Nature Collaboration
Pontonjärparken
Il Cafe Bergsgatan

Arkitekturen

Arkitekt: Josef Östlihn 1930

Norr Mälarstrand räknas till en av Kungsholmens absolut praktfullaste gator, inte bara på grund av dess utmärkta läge precis med Riddarfjärdens vatten. Också funkishusen som smyckar den breda gatan gör skäl för epitetet. När husen byggdes här under 1930-talet jämfördes silhuetten av hus med Manhattans skyskrapor, något som är fullt förståeligt då husen imponerar än idag.

Stockholmsutställningen 1930 var startskottet för en ny era i arkitekturhistorien. Nu var funktionalismen här, eller ”funkis” som det även benämns. Fasader som tidigare gärna utsmyckades med ornament blev nu istället strama med horisontella fönsterband och balkonger. Även stadsplanen ändrades från de tidigare kvartersstäderna föredrog man nu ”hus i park”, d.v.s. fritt placerade hus i grönska.

Allt som byggdes 1930 var dock inte funkis, utan en del av tjugotalsklassicismen dröjde sig kvar, och så i allra högsta grad på Pontonjären 3 som ritades av arkitekt Josef Östlihn. Här är fasaden slätputsat i grön kulör och fönstren är vitmålade med tre glas i varje båge. Detta är dock ett väldigt påkostat hus vilket vi ser på den fina fiskbensparketten, takhöjden som är något högre än i vanliga 20-talshus och även tre fönsterbågar i rad på vissa av fönstren.

Idag ägs fastigheten av Brf Pontonjären 3, föreningen består av 39 lägenheter och en lokal i bottenplan, och har ägt fastigheten sedan 1996. Den lummiga halv-innergården med utsikt mot Riddarfjärden, ägs av Stockholm stad, men nyttjas av föreningens medlemmar och grannföreningarna. De boende har också tillgång till gemensam tvättstuga, cykelrum och barnvagnsrum samt hobbyrum i källaren. Till lägenheten hör också ett källarförråd.

FÖRENINGEN

Brf Pontonjären 3

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Pontonjären 3. Föreningen består av 39 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 1 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1930 av arkitekt Josef Östlihn.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades år 1986 och köpte fastigheten 1996.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering

2018, Stambyte för denna lägenhet. Vissa badrumsstammar byttes på 90-talet. Köksstammar renoverades på 70-talet.

1997, Elstambyte

2000/2005, Fasad

2011/2013, Fönster

1999, Tak mot gatan. Mot gården renoverades innan 1996.

2009, Hissrenovering.

2009, Grunden isolerades.

2003, Undercentralen för fjärrvärme byttes ut.

2018, Säkerhetsdörrar.

2000, Tvättstuga helrenoverades. En tvättmaskin är från 2007, en från 2015. Torktumlare från 2011.

2009, Trapphus renoverades.

2014, OVK-besiktning.

Kommande renoveringar:

Byte av köksstammar som installerades på 70-talet. (Troligtvis 2024).

Fönsterrenovering vår 2022.

Nytt sopkärl höst -22.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 6,1 mkr, vilket ger cirka 2900 kr/kvm boyta, vilket får ses som en låg belåningsgrad. Föreningen har även 1,3 mkr i kassan (enligt år 2020).

Avgifter:

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp (ca 1208 kr) faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp (ca 483 kr) faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga beslutade höjningar på månadsavgiften.

Förråd:

Källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

Gemensam tvättstuga. Cykelrum/barnvagnsrum och hobbyrum i källaren.

Föreningen har också en trevlig möblerad innergård med grönska och blommor. Stockholms stad äger marken men den nyttjas av föreningarna runt gården.

Andrahandsuthyrning:

Får ske efter tillstånd från styrelsen.

Bredband och tv

Com Hems grundutbud för TV ingår i månadsavgiften. Bredband från Ownit (250/250) till en obligatorisk kostnad på 162kr/mån som läggs på månadsavgiften.

Ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns, minsta ägarandel 25 % och någon av ägarna behöver bo permanent på adressen.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020 samt avstämt med styrelsen i samband med annonspublicering. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det byggdes åtskilligt under 1930-talets början i kvarteren kring Norr Mälarstrand, som också kom att bli Kungsholmens nya paradgata. Idag är det ett eftertraktat bostadsområde i vattnets omedelbara närhet, med välbesökta promenadstråk, krogliv och grönska utanför porten. Här njuter du med fördel din nybakade frukostfralla på hantverksbageriet Petite France, eller botaniserar bland potentiella stamhak som Mäster Anders, Trattorian, Orangeriet och Mälarpaviljongen, med solig servering på pontonen sommartid. Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet bjuder på både parkliv, bad och ett och annat kubb-parti. En promenad i motsatt riktning tar dig till Stadshuset, T- Centralen och city på dryga kvarten. Det attraktiva läget intill Kungsholmstorg bjuder även på goda kommunikationer. Här finns både innerstadsbussar och tunnelbanans blå linje vid Rådhuset, som tar dig till citykärnan på bara fem minuter. Nära är det förstås också till Fridhemsplan, med ett omfattande utbud av butiker och shopping i Västermalmsgallerian, liksom fler kommunikationsmedel.