Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Frödingsvägen 1, 2 tr.
  [Område] => Kungsholmen - Fredhäll
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 43 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 262 kr/mån Inkl. värme och vatten. Obl. tillägg: tilläggsförsäkring 18 kr/mån, internet 69 kr/mån [Andelstal] => 0,13005 % [Andel av årsavgift] => 0,13005 % [Lägenhetsnummer] => 99-2031-6-657-1 (657)/1302 )

Frödingsvägen 1

LJUS, VÄLPLANERAD OCH SNYGGT RENOVERAD TVÅA MED BALKONG I HÄRLIGA FREDHÄLL

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: KARLSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Victor Mikkonen
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Frödingsvägen 1, 2 tr.
Område
Kungsholmen - Fredhäll
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
43 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 262 kr/mån Inkl. värme och vatten. Obl. tillägg: tilläggsförsäkring 18 kr/mån, internet 69 kr/mån
Andelstal
0,13005 %
Andel av årsavgift
0,13005 %
Lägenhetsnummer
99-2031-6-657-1 (657)/1302

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
7 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Schablonberäknad. Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FREDHÄLLSKLIPPORNA
FREDHÄLLSPARKEN
CAFÉ PALOMA
på samma gata
FREDHÄLLS KONDITORI OCH BAGERI
GOLFBAREN KRISTINEBERG

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1930

Under år 1930-1933 uppförde HSB fem stora hus mellan Rålambsvägen och Fredhällsparken. De ritades av Sven Wallander som var HSB:s chefsarkitekt och ritade det mesta som organisationen uppförde vid denna tid. Sven Wallander föddes i Stockholm 1890. Sven Wallander studerade vid Kungliga tekniska högskolan under åren 1909-1913 och därefter vid Konstakademien varifrån han tog examen 1915. Snart kom dock Sven Wallanders produktion att dominerades av byggnader ritade åt HSB Stockholm som han var med om att grunda 1923. Under Sven Wallanders första tio år som arkitekt var det framförallt nyklassicismen som kännetecknade arkitekturen. Från och med hösten 1929 var Sven Wallanders byggnader för HSB utpräglat funktionalistiska och fram till ungefär 1933 karaktäriseras husen av slätputsade fasader utan dekor men med breda fönsterband och i många fall också balkonger vars fronter var klädda med trådnät eller slät plåt.

Sven Wallander var mån om att de boende i HSB:s lägenheter skulle ha högsta möjliga standard och hade önskat att samtliga lägenheter skulle utrustas med badrum, men eftersom man inte lyckades övertyga de statliga och kommunala långivarna om att även smålägenheter skulle utrustas med sådan lyx, fick man till att börja med nöja sig med dusch i lägenheterna och sedan byggde man större duschrum där lägenhetsinnehavarna kunde ställa in ett litet badkar. Först 1930 hade samtliga lägenheter fullt utrustade badrum.

Brf Fredhäll bildades år 1931 och är en av Stockholms största bostadsrättsföreningar. Här finns 789 lägenheter och nästan 60 lokaler. För de boende finns många gemensamma utrymmen och tillgångar, som åtta, nyrenoverade tvättstugor, festlokal (för 50 personer), bastu- och motionsrum, gästlägenhet, snickarbod, fotolabb, miljörum. cykelförvaring och även 2 co-working space.

FÖRENINGEN

HSB Brf Fredhäll

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheterna Briljantsmycket 3 och 4, Skogslandet 1, 2 och 3, samt Purpur 1 och 2. Föreningen upplåter 789 lägenheter med bostadsrätt (detta är en av föreningens bostadsrätter som förmedlas). HSB:s Brf Fredhäll äger två lägenheter. I föreningen finns det 58 lokaler varav Vivere Fastigheter AB har bostadsrätten för två, resten innehar föreningen. Husen ritades av arkitekten Sven Wallander och uppfördes 1931-33.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har ägt och förvaltat fastigheterna sedan husen byggdes 1931.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service och den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln av Riksbyggen. Riksbyggen har personal på området måndag-fredag som underhåller och vidareutvecklar fastigheterna samt avhjälper felanmälningar. Brf Fredhäll är en HSB-förening.

Renovering

Under åren 1990-92 byttes samtliga stammar till badrum i föreningen ut. Samtidigt renoverades alla badrum i föreningen. En stor majoritet av stammarna har under 2010 högtrycksspolats. Föreningens köksstammar byttes under slutet av 1960-talet och relinades i olika etapper t.o.m. 2013. Alla elledningar (stigarledningar) byttes ut 1990-92 med nya dragningar fram till lägenhet. Föreningen investerade i en helt ny sopsug under 2007. 2016 fick föreningen en godkänd OVK. 2016-2018 genomgår samtliga fastigheter renovering av balkonger, tak, fasader och fönster.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 126 Mkr, vilket ger cirka 3 900 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 639 kr. Föreningen har amorterat flitigt de senaste åren.

Andrahandsuthyrning

Fastighetsägarna Service har fullmakt att godkänna föreningens andrahandsuthyrningar. Uthyrning via Airbnb eller liknande förmedlingssidor är förbjudet.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad. Föreningen har ett gemensamt bostadsrättstillägg som betalas via månatligt tillägg till årsavgiften.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstugor

8 tvättstugor, fördelade över våra 5 hus. Bokning av tvättid görs antingen direkt i respektive tvättstuga på den elektroniska bokningstavlan, eller via hemsidan. Man kan också boka via Aptus-app.

Gemensamma utrymmen

Det finns en mysig innergård med mycket träd och buskar, grill och utemöbler. Föreningslokalen Victoria på Ernst Ahlgrens väg 10 finns tillgänglig för uthyrning åt föreningens medlemmar. I en del av föreningslokalen inryms bastu och motionslokal, bredvid finns även en snickarbod. Föreningen har tre gästlägenheter som medlemmarna kan hyra. Det finns även ett barnvagnsrum samt flera cykelrum.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har tecknat ett avtal med Bahnhof om bredband. 1 GB är inkluderad i avgiften. Comhems basutbud för kabel-TV (analogt) ingår samt det digitalt okodade startutbudet om 9 st kanaler.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Fredhäll är ett lugnt, fint område med vackra, välbevarade hus. Det direkta och höga läget vid Mälaren ger fantastiska vyer, bara ett par minuter från tunnelbanan vid Kristineberg eller Thorildsplan, samtidigt beläget för sig självt med lugna, mysiga gator. Här är det enkelt att promenera över till Bromma och gå längs vattnet bort mot Ålsten och glass-stället Scarfo, som har glass i toppklass! Det är dessutom nära att promenera till Lilla eller Stora Essingen. Man är alltid nära vattnet och kan enkelt gå och ta ett kvällsdopp, hyra kajak under Tranebergsbron och paddla runt i Ulvsundasjön. I kvarteret ligger också den trevliga restaurangen Solstugan i härligt kvällssolsläge. I Fredhäll är gatorna uppkallade efter författare. Förutom Gustav Fröding, som levde mellan 1860 och 1911 och strax före sin bortgång nominerades som en av kandidaterna till Nobelpriset i litteratur år 1911, hittar du till exempel gator namngivna efter Stagnelius, Atterbom och Snoilsky.