Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Celsiusgatan 8
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 31 kvm
Föreningens information. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 891 kr/mån Månadsavg bostad 1 832 kr/mån + internetuppkoppling 59 kr/mån [Andelstal] => 0,20356 % [Andel av årsavgift] => 0,20356 % [Lägenhetsnummer] => 310 (99-2026-2-310-8)/1506 )

Celsiusgatan 8

FUNKISDRÖM MED EGEN TERRASS OM 17 KVM MITT PÅ KUNGSHOLMEN

FOTO: SYLWAN STYLING: LINGSELL TEXT: LARSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Celsiusgatan 8
Område
Kungsholmen
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
31 kvm
Föreningens information.
Avgift
1 891 kr/mån Månadsavg bostad 1 832 kr/mån + internetuppkoppling 59 kr/mån
Andelstal
0,20356 %
Andel av årsavgift
0,20356 %
Lägenhetsnummer
310 (99-2026-2-310-8)/1506

Driftskostnader

El
150 kr/år
Försäkring
120 kr/år
Övrigt
200 kr/år
Total driftskostnad
470 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

PETITE FRANCE
Klassiskt café intill Norr Mälarstrand
GRUBBENSPARKEN OCH KRONOBERGSPARKEN
med Kronobergsbadet
TOTEMO RAMEN
en kort promenad bort.
BADPLATSER OCH FINA PROMENADVÄGAR LÄNGS VATTNET

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1932

På tomten Smultronet 4 och granntomten Smultronet 5 uppfördes 1932 en funkisfastighet för Brf Järnvägsmannen som var en HSB-förening. Byggnaderna, tre till antalet, ritades av Sven Wallander, som var chef för HSB:s arkitektkontor och den person som ritade det mesta åt rörelsen vid denna tid. En av byggnaderna har fasad mot Celsiusgatan, en mot Wargentinsgatan och en är ett gårdshus däremellan. Samtliga byggnader har sex våningar och under finns en underbyggd gård där det bland annat finns garage. Husen är i elegant funkisstil där särskilt portiken mot Wargentinsgatan imponerar. Föreningen strävar efter att återskapa de funkisdetaljer som vid tidigare renoveringar bytts ut eller förverkats. Husen har till exempel målats om i ursprungsfärgsättning, balkongerna fått tillbaka sina småsinuskorrugerade fronter och i trapphuset på Wargentinsgatan har man hittat väggmålningar från 1930-talet som nu tagits fram under flera lager färg och renoverats.

FÖRENINGEN

Brf Järnvägsmannen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Järnvägsmannen i Stockholm äger fastigheten Smultronet 3. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I föreningen finns 417 lägenheter varav samtliga upplåtes med bostadsrätt, storleken varierar från 1 till 5 rok. Det finns även 23 hyresrättslokaler.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten redan 1929.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Utförda renoveringar

1982 renoverades fasaden på gamla fastigheten. I samband med detta byttes de ursprungliga träportarna ut mot de idag befintliga portarna i aluminium.

1987-1989 renoverades kungsbalkongerna.

1989 renoverades gården mellan de nya fastigheterna.

1991-1993 byttes el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och bad. Föreningen lät måla om samtliga trapphus samt bytte armaturer i dessa. Under samma period inreddes en ny föreningslokal, två bastur, sju nya tvättstugor inreddes och fastigheternas ventilationsanläggningar renoverades.

1994 målades undersidorna av balkongerna i de nya fastigheterna.

1995-1996 målades samtliga fönster.

1996 iordningställdes och planterades gården invid gamla fastigheten och man installerade säkerhetsdörrar.

1996-1999 byttes samtliga tak.

1997 renoverades stora trappan vid Wargentinsgatan 5 A.

1998 reparerades putsskador på de nya fastigheternas fasad.

1999 målades fönster mot gården i den gamla fastigheten.

2000 installerades en ny fjärrvärmeanläggning och den stora trappan vid Wargentinsgatan 5 E renoverades.

2001 spolades samtliga avloppsstammar i de nya fastigheterna och sex tvättmaskiner installerades i föreningens tvättstugor.

2004 installerades sex torktumlare till föreningens tvättstugor.

2005 installerades nio tvättmaskiner till föreningens tvättstugor.

2006 spolades samtliga avloppstammar i den gamla fastigheten.

2006-2007 renoverades fönster.

2009-2010 renoverades de nya husens fasader mot gård och gata. Balkongerna och balkongräckena på de nya husen renoverades vid samma tillfälle.

2012-214 omfattande renovering av gården.

2013-2014 renovering av garage, gårdsbjälklag samt efterföljande iordningställande av gården. Samma år utfördes en omfattande renovering av föreningens bastuavdelning.

2016 uppförande av balkonger på Zettervallhusets gårdssida. Restaurering av entréerna i Wallanderhusen.

2017 pågående omfattande renovering av föreningens samtliga fönster vilken planeras vara klar till 2019.

Ekonomi

Järnvägsmannen är en gammal och stabil HSB förening. Belåningsgraden är låg med ca 6100 kr/kvm/bostadsyta. Föreningen höjer avgifterna med 10% fr.o.m. 1 juni 2023.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Överlåtelseavgift

En överlåtelseavgift tas ut om 3,5 % av prisbasbelopp, betalas av säljaren. En pantsättningsavgift tas ut om 1,5 % per pantsättning, betalas av köparen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via IF försäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har 5 bokningsbara tvättstugor med vardera 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare och 1 torkskåp. 2 obokningsbara tvättstugor med vardera 3 tvättmaskiner, 3 torktumlare och 1 respektive 2 torkskåp, samt 3 torkrum med luftavfuktare..

I övrigt finns en föreningslokal med kök och plats för 50 gäster som kan hyras till en kostnad om 300 kr/dygn (även en depositionsavgift) samt två nyrenoverade basturum med dusch och omklädningsrum. Basturummen finns i källaren en trappa ner, till vänster om ingången till Wargentinsgatan 5 E. Bokning sker i kalendern som sitter på anslagstavlan i entrén.

Cykelställ finns på gården och det finns även flera cykelrum som är låsta. Barnvagnar får placeras i cykelrummet på Wargentinsgatan.

Dessutom finns en fin, arkitektritad och levande innergård med fem uteplatser, cykelställ, lekplats med sandlåda, flera grillar och utemöbler. Gården har en omväxlande vegetation med stora träd, rhododendronbuskage, rosor, syrener och magnolior som stomme samt vårlökar och perenner till prydnad. På våren blommar trollhassel i rhododendronbuskagen.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till kabel-TV via ComHem och bredband via Ownit (100/100 Mbit/s). Bredbandsavgiften debiteras 65 kr/mån separat på avgiftsavin men är inkluderad i angiven avgift för denna bostad.

Parkering:

Under gården finns ett stort garage med ca 100 platser. Plats kan hyras till en kostnad om ca 2 500 kr/månad. Garageporten och rampen ner nås via Celsiusgatan.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Delat ägande

Godkänns (minimum 10% och max 4 delägare).

Föreningens hemsida:

För mer information, besök gärna föreningens hemsida. https://www.jarnvagsmannen.org/

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och hemsida samt årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det centrala läget är en av de största fördelarna med detta boende. Här bor du mitt på östra Kungsholmen, går till centralen på sju minuter och till Gamla stan på cirka en kvart. Men Celsiusgatan är en lugn och enkelriktad liten gata, endast ett kvarter lång. Det finns en mängd trevliga restauranger, caféer, bagerier och butiker i de närmaste kvarteren. Fridhemsplan och Västermalmsgallerian tillhandahåller varuhus och galleriashopping. Det är även ett lummigt och grönt område med både Kronobergsparken och Grubbensparken nära, men även Kungsholms strand och Norrmälarstrand och flera fina motionsstråk längs vattnet. Kommunikationerna utgör också ett stort plus, med närhet till både gröna och blå linjen och flera busslinjer.