Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Sjöbjörnsvägen 25
    [Område] => Gröndal
    [Våning] => 4 av 4, ej hiss
    [Rum] => 2 rum och kök
    [Area] => 52 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 538 kr/mån inkl. varmvatten [Andelstal] => 10,87 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1301-25307 )

Sjöbjörnsvägen 25

EN SAGOLÄGENHET HÖGST UPP I SEKELSKIFTESVILLA MED BALKONG & MÄLARUTSIKT

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sjöbjörnsvägen 25
Område
Gröndal
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
52 kvm
föreningens information
Avgift
3 538 kr/mån inkl. varmvatten
Andelstal
10,87 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1301-25307

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
4 700 kr/år
Total driftskostnad
10 700 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
El innefattar uppvärmning och hushållsel.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Lundbergs
Uppskattat fik nere vid Gröndalsvägen.
Gröndals blommor
I vår mening Stockholms bästa blombutik.
Klipporna
Vid andra sidan gatan från lägenheten. Här kan man med fördel njuta av solnedgången om man skulle vilja ha variation från balkongen.
Vintervikens Trädgårdscafé
Vacker miljö med trädgårdskafé och evenemang.
Strandpromenaden
Vid Mälaren med brygga hela vägen från början av Gröndal bort till Ekensberg.

Arkitekturen

Arkitekt: Carl J. Forss 1903/06

Villa Eliseberg på Sjöbjörnsvägen 25, Taljan 15, uppfördes 1903 med en Birger J. V. Johansson som byggherre. Redan 1906 genomfördes en tillbyggnad i vinkel och här anges arkitekten Carl J. Forss som också står bakom andra villor i närheten. Hyresvillorna fick namn som ofta anknöt till omgivande miljö eller en person, troligen byggherren eller hans hustru. Historien bakom de gamla hyresvillorna i Gröndal går tillbaka till denna tid då Gröndals Tomt- & Byggnads AB exploaterade området i hopp om att bygga ”Gröndals Villastad – huvudstadens närmaste villaområde”. Som bolag fick man mycket kritik för att vägarna var undermåliga och varken vatten eller avlopp drogs in. Nuvarande tvättstuga var nämligen tidigare ett utedass för de boende. Standarden var från början således mycket enkel. Från början var lägenheterna i huset antingen ettor eller tvåor medan vinden endast var till förvaring. Man värmde sina hem med kakelugnar medan köken troligen hade järnspis och enklare förvaring i skåp. De som flyttade ut hit på den här tiden ville bort från stadens trångboddhet och osanitära förhållanden. Samtidigt kunde de också flytta närmare de olika verksamheter och industrier som huserade i Gröndal, exempelvis Nobels sprängämnesanläggning i Vinterviken. Villa Eliseberg har en tidsenlig prägel och har erhållit den näst högsta skyddsklassen av kommunens antikvarier. Roligt är väl det, eftersom protester mot ett länge föreliggande rivningshot till slut lyckades under 1970-talet och husen undgick sitt öde. Idag är hyresvillorna i Gröndal det sista exemplet på denna typ av bebyggelse i huvudstaden, tidigare kända områden var ute vid Huvudsta och Hagalund. Detta område är ett viktigt inslag i stadens historia som tydligt symboliserar stadsbefolkningens första permanenta bosättning utanför tullarna.

FÖRENINGEN

Brf Eliseberg

Antal lägenheter och lokaler

Brf Eliseberg (org. nr 769600-0749) innehar fastigheten Taljan 15. Föreningens bostadshus är beläget i Gröndal och byggdes 1903 med senare tillbyggnader. Föreningen upplåter 7 st lägenheter med bostadsrätt. Uppvärmning via direktverkande el, varmvattenberedare.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1993 och tog då över huset från en privat ägare.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo. Teknisk förvaltning ombesörjs av styrelsen.

Renoveringar

Huset genomgick en större renovering 1983-1985 inkluderat stammar, fasad, dränering och fönster med mera. Under 2000-talet byggdes tvättstugan i det lilla huset i trädgårdens hörn. Genom åren har löpande underhåll gjorts, man tar in en besiktning från Anticimex vartannat år för att bedöma status. Man följer även en underhållsplan och vissa medlemmar i styrelsen har bott länge och har bra koll på husets mående. På senare år har man lagat taket då viss fukt trängt ner till vindsförråden. Bostaden på vindsplanet har inte haft dessa problem, kanske då takplåten där är dubbelfalsad till skillnad från förråden där man lagt enkelfalsad plåt.

Kommande renoveringar

Inga stora projekt beslutade i närtid utöver det pågående takbytet som väntas vara klart första veckan i juli.

Ekonomi

Föreningens aktuella lån uppgår till 3,958 mkr vilket ger en skuldkvot på 7 196kr/kvm boyta. Årliga intäkter uppgår till ca 400 tkr. I kassan finns 40 000kr. Föreningen har plan på att amortera 400tkr i sommar.

Avgifter

Föreningen har planerat en avgiftshöjning på 5% från 1 juli.. Det som ingår i avgiften är varmvatten, föreningen har en central varmvattenberedare för alla medlemmar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Städning och städdagar

I en liten förening hjälps man åt. Men som boende i denna vindslägenhet tar man bara hand om sitt eget våningsplan när det gäller trapphusstädningen. Man arrangerar två städdagar per år där medlemmarna hjälps åt med utemiljön. Föreningen har tagit in extra hjälp med att underhålla trädgården under sommaren med bl.a. gräsklippning, för att avlasta medlemmarna något.

Tvättstuga

Tvättstugan ligger i ett eget hus i trädgården, charmigt så det förslår och utrustat med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkskåp och 1 st mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningens fastighet är som en större klassisk villatomt med flera möjliga sällskapsmiljöer. Här finns tre utegrupper i olika väderstreck. Man förvarar cyklar och barnvagnar i källaren som kan nås från gården.

Parkering

3 st p-platser finns, men kö råder. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd från kommunen kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband via Com Hem, fiber finns. Kabel-tv är indraget. Medlem tecknar avtal själv.

Övrigt

Huset har en högre kulturklassning hos Stadsmuseet vilket innebär att byggnaden är särskilt betydelsefull för stadsbilden ur en miljö- och kultursynpunkt. Men detta påverkar inte interiöra förändringar.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i mars 2023, med styrelsekontakt. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sjöbjörnsvägen bjuder vid sitt slut på kuperade kvarter med vackra hus, mäktiga vyer och möjligheten att börja varje dag med ett dopp. Området är dessutom det enda bevarade sammanhängande hyresvillaområdet i Stockholms närhet (Huvudsta och Hagalund är två andra kända sådana områden men som idag inte finns kvar i sitt hela ursprung). Gröndals trevliga kvarter ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Här är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det klassiska konditoriet Lundbergs. På promenadavstånd ligger Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.