Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Maskinistgatan 17, bv
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 0 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 106 kvm
Enligt uppmätning
Enligt lägenhetsregistret är bostaden 92kvm. Mätbevis finns enligt SS 21054:2020. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 699 kr/mån Inkl. värme & vatten. [Andelstal] => 3,5448 % [Lägenhetsnummer] => 19/1002 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 439 240 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Till lägenheten disponeras totalt två förråd, ett på vinden samt ett i källaren. )

Maskinistgatan 17

VÄLBEVARAD SEKELSKIFTESLÄGENHET MED MÄLAREN DIREKT UTANFÖR FÖNSTREN

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: LUNDGREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Gabriel Asadour
Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Maskinistgatan 17, bv
Område
Gröndal
Våning
0 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
106 kvm
Enligt uppmätning
Enligt lägenhetsregistret är bostaden 92kvm. Mätbevis finns enligt SS 21054:2020.
Avgift
4 699 kr/mån Inkl. värme & vatten.
Andelstal
3,5448 %
Lägenhetsnummer
19/1002
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
439 240 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Till lägenheten disponeras totalt två förråd, ett på vinden samt ett i källaren.

Driftskostnader

El
6 276 kr/år
Total driftskostnad
6 276 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

CUL DE SAC
Sommaröppet bryggfik med en interiör som för tankarna till en Kaurismäkifilm. Ta ett bastubad och ett dopp från bryggan innan maten. Ofta livemusik på kvällarna.
LUNDBERGS KONDITORI
Klassiskt konditori med bevarad originalinredning från 1940-talet.
GRÖNDALS DELI
Fantastisk delikatessbutik som även erbjuder catering med bland annat persiska rätter.
FÄRGFABRIKEN
Konsthall med ett rikt och varierat utbud av utställningar och aktiviteter inom konst, arkitektur och stadsutveckling.
TREKANTEN
Barnvänlig badsjö på kort gångavstånd från lägenheten. Vintertid kan man åka skridskor på den upplogade isen.

Arkitekturen

Arkitekt: Gillis Jansson 1910

Vid hörnet av Gröndalshamnen och Maskinistgatan uppfördes 1910 jugendfastigheten Rodret 7 enligt ritningar av arkitekten Gillis Jansson. Det är ett imponerande hus med slätputsad fasad, burspråk och rundade balkonger. Det sjönära läget och de förhållandevis väl tilltagna lägenheterna gjorde att huset strax efter att det stod klart kom att kallas för ”socitetshuset”. I Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering är huset grönklassat, vilket innebär att det är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Bostadsföreningen bildades redan 1917 och är således en av Stockholms äldsta.

FÖRENINGEN

Bf Gröndalsgården u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsföreningen Gröndalsgården u.p.a. (org. nr 702000-8046) bildades 1917 och äger fastigheten Stockholm Rodret 7. Det kulturmärkta huset är uppfört 1911 och innehar adresserna Gröndalshamnen 1 samt Maskinistgatan 15 och 17, föreningen upplåter 40 st lägenheter med andelsrätt (sammanslagningar har skett). Bostadsförening är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades. Föreningens fastighet värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen äger fastigheten sedan 1918.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen köper ekonomisk förvaltning från Princip Redovisning AB. Teknisk förvaltning ombesörjs i egen regi.

Renoveringar

Föreningens hus har renoverats löpande under åren. Åtgärder i urval följer.

2016 - Renovering av innergård och gårdsfasader samt skorstenar.

2010 - Fönsterrenovering.

2002 - Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum.

2000 - Installation av fjärrvärmeanläggning. Fönsterbyte mot gatan.

1990 - Renovering av tak.

1984 - Fasadrenovering mot gatan.

Kommande renoveringar

Tidigast 2023 eller senare planeras fasadrenovering framsida inkl. fönster- och balkongmålning. Tak längre fram samt trapphusmålning.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi. Skulderna uppgår till ca 14 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 1,6 mkr. Föreningens lån per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.300 kr per kvm boyta.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Styrelsen är tveksamma till korttidsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Föreningen anordnar en till två gemensamma städdagar per år. Man hyr in en container så att de boende kan städa sina förråd vid dessa tillfällen.

Tvättstuga

I källaren till Maskinistgatan 15 finns en tvättstuga med två vanliga tvättmaskiner och en för större textilier såsom mattor. Det finns även torktumlare och ett rum med ett stort och ett litet torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin och renoverad innergård med trädgårdsmöbler och grill. På övre gården innanför låst grind finns plats för cyklar. På innergården har det också tillkommit ett barnvagnsförråd. Det finns ett hobbyrum och vid slutet av Maskinistgatan finns en sjöterrass med utsikt mot Mälaren och Söderbebyggelse.

Parkering/garage

Föreningen har garageplatser med lång kötid. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kr/mån). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband finns via fiberanslutning och tecknas av varje medlem individuellt med valfri leverantör. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella dokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gröndal är som en charmig småstad nära storstadens puls, och här erbjuds ett lugnt och avskilt boende i direkt anslutning till Mälaren med klippbad, soliga badbryggor och båtliv. Fina promenadvägar leder fram till sjön Trekanten, Vinterviken med trädgårdscafé, Färgfabrikens konsthall med restaurang och andra trevliga ställen. Vintervikens och Trekantens badplatser är mycket barnvänliga, och på vintrarna kan man åka skridskor på isarna. Det finns både förskolor och grundskola i stadsdelen, och Sannadalsparken med plaskdamm är en samlingspunkt för barnfamiljer. I mysiga Gröndals centrum hittar man spårvagnshållplats, bibliotek, apotek, frisör, matbutik, delikatessbutik, food trucks, klassiska Lundbergs Konditori, antikaffären Folk & Form med modernistiska möbelklassiker och inte minst oumbärlige Jalal Obaid Service som lagar allt från brödrosten till cykeln. På biblioteket sjuder det av verksamheter såsom barnaktiviteter, utställningar, föredrag och litteraturträffar. Liljeholmen, endast två hållplatser bort, är en knutpunkt för bussar, spårvagnar och T-bana, och här ligger även en stor galleria med systembolag, storköp och de flesta av de stora affärskedjorna. På andra sidan Liljeholmsbron breder Hornstull ut sig med restauranger, kaféer, barer och shopping.