Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ljusstöparbacken 26C
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 0 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 52 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 143 kr/mån En obligatorisk avgift om 50 kr/ månad tillkommer för kabel-tv. [Andelstal] => [Andel av årsavgift] => 0,2186 % [Lägenhetsnummer] => 451 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 212 127 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 6kvm enligt säljarens uppgifter. )

Ljusstöparbacken 26C

FÖNSTREN! LJUSET! UTSIKTEN! – COOL TVÅA PÅ TOPPEN AV GRÖNDAL

TEXT: MUREN FOTO: BORGELIN STYLING: GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Victor Mikkonen
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ljusstöparbacken 26C
Område
Gröndal
Våning
0 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
52 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 143 kr/mån En obligatorisk avgift om 50 kr/ månad tillkommer för kabel-tv.
Andel av årsavgift
0,2186 %
Lägenhetsnummer
451
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
212 127 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 6kvm enligt säljarens uppgifter.

Driftskostnader

El
1 998 kr/år
Försäkring
3 299 kr/år
Total driftskostnad
5 297 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vintervikens trädgårdscafé
Färgfabriken
Lundbergs konditori
Gröndalsklipporna på sommaren
Gröndals Båtklubb

Arkitekturen

Arkitekt: Bertil Karlén - 1958

Husen i Brf Sannadalsplatån uppfördes under åren 1958–61 och ritades av arkitekt Bertil Karlén (1912–1991). Hans arkitektur präglar många av Stockholms förorter, han var till exempel med att skapa de s k Radiohusen i Hässelby och kvarteret Toppsockret i Högdalen. Huset på Ljusstöparbacken 18, Lyktan 1, är ett fyravåningshus med fasad i gråvit ädelputs och bottenvåning i tegel med portar i ek och glas som är original från byggnadsåret. Totalt i föreningen finns fyra flerbostadshus med 3–5 respektive 12–13 våningar med 331 bostadsrätter, 1 hyresrätt, 14 lokaler med hyresrätt. Det finns också en stor och lummig innergård där både små och stora trivs.

FÖRENINGEN

BRF Sannadalsplatån

Antal lägenheter och lokaler:

Brf Sannadalsplatån (org. nr. 702001-8839) äger fastigheterna Ljuskronan 4, Lyktan 1, Ljussaxen 10 samt Gröndal 1:21. Föreningen upplåter 332 stycken bostadsrättslägenheter samt en hyresrätt och 27 st hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet 1959 och är en så kallad äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB, liksom den tekniska förvaltningen.

Renovering

Föreningen har en mycket bra sammanställning i årsredovisningen för genomförda renoveringar och man har en underhållsplan till 2029. Relining gjordes för cirka 6 år sedan. En del fasader har renoverats. Hissar i bägge punkthusen har renoverats.

Kommande renoveringar

Som man anger i årsredovisningen står föreningen inför några projekt framöver. Fönster, fasad och tak planeras mellan 2021 till 2024. Det är beslutat att fönstren i låghusen ska bytas 2021. Stambyte ligger längre fram omkring 2029 - 2030, liksom kulvertar.

Ekonomi

Föreningen har en låg belåningsgrad om 3,157 kr per kvadrat boyta. Snittet i området är ca 7,000 kr per kvadrat boyta. Intäkterna per år ligger på 17,2 mkr där årsavgifterna står för 14,8 mkr. Man har 1,1 mkr i kassan. Under kommande år planeras vissa lokaler att bli lägenheter vilket kan inbringa större summor till föreningen.

Avgifter

Avgifterna höjdes 4% år 2021. Föreningen har som rekommendation att höja avgifterna årligen med 4 procent under kommande år, dock tas beslutet årligen av styrelsen. Inget beslutat just nu.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Sköts externt. Inget de boende behöver utföra.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor samt en grovtvättstuga (en i vardera hus). Den närmsta tvättstugan här ligger i källaren. Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel & torkrum.

Gemensamma utrymmen

Man har två gästlägenheter, ett före detta snabbköp som hyrs ut dygnsvis till de boende samt olika föreningar. Man har även en stor och populär lekplats. Sopsortering, barnvagnsförråd samt cykelrum finns. De boende kan hyra separata extra förråd i föreningen.

Parkering

Det finns totalt 130 st parkeringsplatser, varav 24 st platser i kollektivgarage och 14 singelgarage. Enkla utomhusplatser har en kostnad på 575 kr/mån, medan garageplats kostar runt 1 000 kr/mån. I dagsläget är det en kötid på ett par år till dessa. Boendeparkering gäller annars, se Stockholms Stads hemsida för mer information.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 1000/1000 Mbit via fiberkabel. Månadskostnad är 95 kr utöver månadsavgiften. Enskild medlem tecknar gruppavtalet med Ownit. För kabel-TV står Bredbandsbolaget, där alla medlemmar får tillgång till ett antal analoga och digitala kanaler. Ett obligatoriskt tillägg för kabel-tv om 50kr är inkluderat i månadsavgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från styrelsen, senaste årsredovisning och stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.sannadal.se.

OMRÅDET

Gröndal är lugnt och skönt att bo i, men ändå så centralt. I Gröndals centrum finns bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, restauranger och spårväg. Här ligger dessutom det klassiska konditoriet Lundbergs. I närområdet har man även Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang, sommarcaféet Cul de Sac vid Gröndals båtklubb och Färgfabriken med konsthall och fik. Liljeholmens centrum med sitt stora utbud ligger även inom promenadavstånd. En kort cykeltur och du är på Söder, vilket gör det lika enkelt att ta del av Hornstulls nöjen en vanlig kväll i veckan. Var årstid har sin charm på denna adress. Under sommaren kan man njuta av grönska, sol och bad från bryggor, klippor och strandbad och vintertid kan man åka skridskor på sjön Trekantens plogade bana.