Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Grenljusbacken 21, vån 12 - ACCEPTERAT PRIS
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 12 av 13, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 81 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 382 kr/mån Inkl. värme, vatten & kabel-TV via Comhem. [Andelstal] => 1,42522 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 0064/2205 )

Grenljusbacken 21

VIDA VYER FRÅN TOLFTE VÅNINGEN – LJUS OCH LUFTIG TREA MED INGLASAD BALKONG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Grenljusbacken 21, vån 12 - ACCEPTERAT PRIS
Område
Gröndal
Våning
12 av 13, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
81 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 382 kr/mån Inkl. värme, vatten & kabel-TV via Comhem.
Andelstal
1,42522 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
0064/2205

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken
Härligt område med restaurant, kafé, blommor och badplats.
Trekanten
Perfekt promenadsträcka runt sjön.
Mälaren
Fina promenadstråk längs vatten och klippor.
Liljeholmenens centrum
Bra utbud av butiker och restauranger. Utsett till bästa närcentrum.
Gröndal centrum
Trevligt och mysigt med bra matbutik. Även stor lekplats med plaskdamm.

Arkitekturen

Arkitekt: Karlén & Wikner 1959

Huset på Grenljusbacken 21, Ljussaxen 9, ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och färdigställdes kring 1960. Byggmästare var Olle Engkvist. Lägenheterna var hyresrätter under Stockholmshem och ombildades till bostadsrätter 2009. Huset har en fin fasad i rött tegel med inrutade fält av vitmålad betong. Vid entrén finns ett utskjutande parti som bärs upp av släta betongkolonner. På marken ligger en fin cementmosaik. Mosaikgolvet och pelarna följer sedan med in i entrén som nyligen rustats och är ett snygg 1960-talsmiljö med blomlådor i koppar fyllda med gröna växter och andra tidstypiska detaljer. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

FÖRENINGEN

Brf Ljussaxen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Ljussaxen 9, bestående av 69 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt. Föreningen har även 4 lokaler upplåtna med hyresrätt, en lokal för föreningens bruk samt 27 parkeringsplatser. Adress är Grenljusbacken 19-23. Fastigheten ritades av arkitekterna Bertil Karlén och Ralph Wikner. Huset uppfördes åren 1958-1960.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 2009.

Tomträtt

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Mälardalens Bostadsrättsförvaltning, MBF, bistår föreningen med administrativ och ekonomisk förvaltning medan Jensen Drift & Underhåll Sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

Relining av stammarna 2010, tvättstugan renoverad 2012.

2014 drogs elen om till 3-fas och som tillval till bostadsrättsinnehavare (denna bostad är försedd med 3-fas). Trapphuset och entrén renoverades så sent som våren 2016. Samtliga balkongskärmar har nyligen bytts ut. 2016 - Målning av de allmänna utrymmena. 2016 - Renovering av uteplatsen, entrén och trapphuset. 2016 - Omläggning av taket. 2017 - Hissrenovering. 2018 - Bättrat på isoleringen på taket. 2020 - Fönsterenovering. 2022 - injustering stammar och radiatorer.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar är planerade. De utreder möjligheterna att installera solceller på taket under 2023.

Parkeringsplatser

Föreningen har 27 parkeringsplatser och i nuläget är den 16 personer i kö. P-platserna kostar 450 kr/månad men kommer att kosta 600 kr/månad from 1 Jan 2024. Plats med laddbox kostar 800 kr/månad.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns ansökansblankett.

Ekonomi

Föreningen är välskött och skuldfri. Då föreningen sålde tre lägenheter under 2021 blev de helt skuldfria. De sålde sedan ytterligare en hyresrätt under 2022 vilket ökade kassan till dagens ca 8,5 MKR.

Det finns inga avgiftsändringar beslutade.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I föreningens försäkring ingår bostadsrättstillägg. Du behöver alltså inte komplettera din hemförsäkring med någon typ av tillägg för bostadsrätt.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen anordnar ibland städdagar med fika. Ett perfekt tillfälle att lära känna grannarna i huset.

Tvättstuga

Gemensam tvättstuga renoverades 2013 och är mycket uppskattad. Det finns 2 bokningsbara delar med två tvättmaskiner i varje samt torktumlare och torkskåp/torkrum. Den ena delen av tvättstugan har en större tvättmaskin för grovtvätt och i rummet intill finns mangel.

Gemensamma utrymmen

Trevlig grönskande innergård med planteringar och en rymlig uteplats med pergola och flertalet utemöbler. Det finns även lekplats för barnen. På markplan i huset finns tre cykelrum med smidig upphängning av cyklar samt barnvagnsförråd. På markplan har de även ett välutrustat soprum för grov källsortering. Det finns en föreningslokal medlemmarna kan hyra för 300kr/tillfälle. Se föreningens hemsida för mer information!

Bredband och Kabel-TV

I fastigheten har man dragit in fiber vilket gör att du kan få riktigt snabbt bredband (medlem tecknar själv avtal med Ownit). Kabel-tv genom Tele 2, basutbud ingår i månadsavgiften fram till 1 juli 2023. Sedan kommer kabel-tv bas debiteras separat som ett obligatoriskt tillägg om 16 kr/månad. Styrelsen har förhandlat fram ett förmånligt avtal på bredband via Ownit. Vid en gruppanslutning erbjuds föreningen en snabb uppkoppling på 1 000 Mbit/s för bara 89 kronor per månad. Föreningen planerar de att sätta detta avtal i drift från och med 1 juli 2023.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Föreningens hemsida

www.brfljussaxen.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens stadgar, hemsida samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett charmerande sätt. Gröndals centrum ligger i en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns dessutom det välbevarade och välmeriterade konditoriet Lundbergs och Sannadalsparken med lekpark och plaskdamm. Liljeholmens centrum med sitt stora utbud finns även inom kort gångavstånd. Den familjära småstadskänslan går verkligen att ta på och det finns mycket att göra på hemmaplan för både barn och vuxna, alla årstider. Tvärs över gatan ligger sjön Trekantens badplats där du kan sola och bada om sommaren och snöra på dig skridskorna och ta en tur runt den anlagda isbanan på vintern. Till Mälaren är det också nära, och det är verkligen inte dumt att ha Vintervikens trädgårdar, bryggor, klippbad och magiska solnedgångar så nära inpå. På andra sidan Trekanten ligger Liljeholmen med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer.