Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Tallåsvägen 36
  [Område] => Spånga - Bromsten
  [Våning] => 
  [Rum] => 8 rum
  [Area] => 180 + 25 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 578 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Förråd] => På tomten ligger ett dubbelgarage samt ett växthus/orangeri. )

Tallåsvägen 36

VILLA STENRÖSET: LJUVLIGT SEKELSKIFTE OVANFÖR TAKÅSARNA I BROMSTEN MED MAGNIFIK TRÄDGÅRD

TEXT: TÄCKENSTRÖM STYLING: LINGSELL FOTO: BORGELIN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Tallåsvägen 36
Område
Spånga - Bromsten
Rum
8 rum
Area
180 + 25 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 578 kvm
Förråd
På tomten ligger ett dubbelgarage samt ett växthus/orangeri.

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Byggnadsår
1904
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2023-09-19
Energiklass
B
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegelpannor
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Övriga byggnader
På tomten ligger ett dubbelgarage samt ett växthus/orangeri.
Fastighetsbet
Håkan 7

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
36 000 kr/år
VA
6 400 kr/år
Sotning
500 kr/år
Försäkring
7 200 kr/år
Försäkringsbolag
Folksam
Total driftskostnad
50 100 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
2 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
5 499 000 kr - Småhusbyggnad 2 833 000 kr, Småhusmark 2 666 000 kr
Summa pantbrev
4 128 210 kr
Tomtareal
1 578 kvm
Tomttyp
Natur- och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Tomtindelning (1968-08-06) Stadsplan (1960-09-20)

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: 1904

Villa Stenröset hör till de äldsta husen i Bromsten, färdigt 1904 av murare Julius Sjöberg. Tyvärr är de ursprungliga byggnadsritningarna inte bevarade åt eftervärlden, från den tiden finns bara några exteriöra bilder bevarade. Bottenvåningens planlösning är dock med största sannolikhet intakt än idag med kök och tre rum samt förstuga. En trappa upp fanns troligtvis en bostad om två rum och kök med tillhörande kattvindar. Här har vissa förändringar skett och kattvindarna är numera en del av bostadsrummen.

Villan har en fantastiskt fin fasad som i hög utsträckning överensstämmer med det utseendet huset hade 1904. Den främsta skillnaden är att den öppna verandan en trappa upp numera är inbyggd. Byggnaden ligger på en höjd och har en imponerande framtoning med en hög grund mot gatan. Fasaden är klädd med fasspontpanel, omväxlande liggande och stående. De olika partierna skiljs åt medelst profilerade lister. I fasadens mitt finns ett burspråk som sträcker sig två våningar upp med alla fönster småspröjsade. Övriga fönster på entréplan är spröjsade i överkant vilket är i linje med det tidiga 1900-talets ideal. Husets entré har förlagts till en utbyggnad på baksidan. Här sitter en snygg teakport från 1960-talet och bredvid den sidoljus med diagonal blyspröjs. Villans fönster är vitmålade precis som vissa lister, i övrigt är fasaden målad faluröd. Taket är klätt med tegel och utfört som ett klassiskt sadeltak.

Som de flesta äldre hus har Villa Stenröset förändrats under årens lopp. När huset var nytt var standarden betydligt enklare än idag. Rinnande vatten, avlopp och centralvärme saknades. Bostadsrummen värmdes av kakelugnar och i köket stod en vedspis. I stället för WC fanns en torrklosett, troligtvis i form av ett "utedass" på tomten. 1922 gjordes en utbyggnad och då förlängdes huset på baksidan. 1965 var det dags för en fullständig ombyggnad och då sattes breda perspektivfönster in i huset och de flesta interiöra snickerier byttes ut. 2016 påbörjades en genomgripande ombyggnad för att återföra huset till 1904 års utseende. Nytillverkade kopior av de ursprungliga fönstren sattes in och panelen återställdes. Interiört har ingen möda sparats för att återge entrévåningen sin ursprungliga charm.

Trädgård

När andra tomter i området styckats av har Villa Stenrösets tomt förblivit intakt. Tomten är indelade i tre etager och längst ner mot gatan ligger en äppellund med ett tiotal gamla äppelträd från början av 1900 skyddade av det röda staketet med vita toppar. Här skiftar marken från att lysa i blått med vårens scilla till gult när försommarens gullvivor tar över. Det vackra växthuset är byggt av återbruk, dörren har suttit på ett hus på Djurgården och fönsterna kommer från Cirkus veranda. Huset är målat i linoljefärg i färgerna engelskt rött, Ardbeg grön och guldockra som hänger ihop med villan som tornar ovanför. Utanför växthuset växer gigantiska kejsarliljor under sommaren. I den här delen av trädgården finns en anlagd damm där grodorna hoppar på våren, och en nedsänt kaklad pool där man kan bada utan insyn på sommaren. De pampiga grindstolparna är från byggåret 1904 och består av granit från Bromsten – samma typ av stolpar står även ovanför den imponerande stentrappan. Trappan leder upp till nästa plan där bostadshuset och garaget finns. Här är det mer öppet med gräsmatta och möjlighet till sociala ytor med uteplats utan insyn men med utsikt. Det övre trädgårdsplanet består av naturtomt med tallar, björkar och syrener.

OMRÅDET

Bromstens gård ägdes i början av 1900-talet av brukspatron J E Lignell som började stycka av tomter 1902. Tomterna såldes till hugade spekulanter som önskade en egen villa. Kommunikationerna var goda, tack vare järnvägen Stockholm-Västerås som passerade. Tallåsgatan var den allra första gatan som bebyggdes och många av husen här är från förra sekelskiftet. Efter brukspatron Lignells död bildade arvingarna AB Billiga tomter som fortsatte att exploatera området. Merparten av husen byggdes under 1900-talets första decennier, men därefter har många av dessa tomter styckats av och idag finns det en blandad bebyggelse i området.

Tallåsvägen är synnerligen pittoresk och idyllisk med alla sekelskifteshus med torn, glasverandor och snickarglädje. Här bor ni i ett lugnt och tryggt område med trevliga grannar. Det är nära till flera förskolor och skolor och det är bara 250 meter till närmsta busshållsplats, där bussarna antingen går till tunnelbanan i Rissne eller till pendeltågen i Spånga. Bussresan tar sex minuter och vidare till T-centralen tar det femton minuter.