Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Solparksvägen 1, 4 tr
  [Område] => Solna - Gamla Råsunda
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 89 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 804 kr/mån inkl. värme och vatten [Andelstal] => 2,33681 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 142/1401 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 298 226 kr, beräknad på uppgifter ur utkast årsredovisning 2022 samt andel i föreningen (föreningen redovisar inte andel årsavgift) [Förråd] => Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd på ca 8 kvm )

Solparksvägen 1

NATIONALROMANTISK RENOVERINGSCHANS – TORNRUM, ÖPPEN SPIS OCH BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Solparksvägen 1, 4 tr
Område
Solna - Gamla Råsunda
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
4 rum
Area
89 kvm
Föreningens information
Avgift
4 804 kr/mån inkl. värme och vatten
Andelstal
2,33681 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
142/1401
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
298 226 kr, beräknad på uppgifter ur utkast årsredovisning 2022 samt andel i föreningen (föreningen redovisar inte andel årsavgift)
Förråd
Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd på ca 8 kvm

Driftskostnader

El
4 323 kr/år
Försäkring
1 591 kr/år
Total driftskostnad
5 914 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Driftskostnader varierar så klart pga levnadssätt och avtal.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Råsunda torg/Stråket
Som ngn skrev, "Detta lilla torg har sett ut så här så länge jag minns. Och det är länge."
Gamla Filmstaden
Våffelkafé och äldre biograf
Enrico's Café & Vinbar
Härlig mötesplats på Stråket 3
Sardin
Modern kvarterskrog med säsongsvarierad meny
Du Bon Pain
Gott bröd på Tottvägen

Arkitekturen

Arkitekt: Löfgren & Otterström 1911

Kvarteret Slottet uppfördes under åren 1911–1912 och ritades av Löfgren & Otterström arkitektbyrå. Ernst Otterström drev firman ihop med Paul A Löfgren och står bakom ett flertal byggnader som uppfördes då Råsunda byggdes ut. Arkitekternas förebild till Slottet sägs vara Gripsholms slott. Gatufasaderna är tidstypiskt nationalromantiska, och bevarar sina ursprungliga småspröjsade fönster. Arkitekturen bjuder på byggnadskonst i form av burspråk, hörntorn, prydnadsgavlar och sirliga smidesdetaljer. Slottet uppfördes just i den period som Råsunda blev ett municipalsamhälle (1911) och fick sin första stadsplan (1912). 1912 pågick också en del av Stockholms olympiska spel i Råsunda med flera tävlingar i området, bland annat fotboll, golf och skytte.

FÖRENINGEN

Brf Råsundaslottet

Antal lägenheter och lokaler

Brf Råsundaslottet är en s.k. äkta bostadsrättsförening och består av 45 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter med hyresrätt (när denna försäljning är klar blir det 46 bostadsrätter och 2 hyresrätter). Föreningen förvärvade fastigheten 2001 och äger marken där deras hus står.

Uppvärmning

Fjärrvärme

Ventilation

Mekanisk frånluft

Renoveringar

2023 hissrenovering Råstavägen 8 A. 2021 installation av postboxar, installation av ny styr- och regleringsmodul som styr hela värmesystemet. Spolning av dagvattenledning. Badrumsrenovering i en hyreslägenhet. Renovering av trapphusdörrar. 2020 renovering av balkonger, ovk utförd och godkänd, taket besiktigat. 2019 utvändig fönsterrenovering utförd, radonmätning genomförd och godkänd. 2018 mindre renovering av tvättstugan. 2018 installation av nytt inpasseringssystem/porttelefon. 2016 hissrenovering. 2014 fasadrenovering av fasaden mot innergården. 2011 taket renoverades, ökat skydd mot snöras. 2010 renovering av fasad mot gatan. 2008 installation gjordes av ny undercentral till fjärrvärme. 2005 trapphuset målades. 1985 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Föreningen kommer att genomföra en avgiftshöjning med 5 % den 1 juli 2023. De långfristiga skulderna ligger på ca 13,9 mkr. Efter aktuell försäljning så räknar föreningen med att amortera av ca 5 mkr på skulderna. Belåningsgraden skulle då hamna på ca 2 248 kr/kvm boyta (nuvarande belåningsgrad är 3 710 kr/kvm bostadsrättsyta). De två ytterligare kvarvarande hyresrätterna en tvåa på 56 kvm samt en trea på 68 kvm är tunga dolda tillgångar. Föreningen får därutöver en rejäl årlig utdelning från det medlemsägda försäkringsbolaget Stockholms Stads Brandförsäkringskontor. Den uppgick senaste bokslutsår till 325 tkr.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på 1 313 kr betalas av köpare. Pantsättningsavgift på 525 kr/pant.

Balkongtillägg

Obligatoriskt tillägg för framtida underhåll av balkongerna ligger på 66 kr/mån (1,5 % av prisbasbelopp).

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Stockholms Stads Brandförsäkringskontor. Bostadsrättstillägg tecknas och debiteras enskilt av den boende.

Kabel-tv och bredband

Tv, bredband (250 Mbit) och telefoni levereras av Tele2 och ett tillägg för detta tillkommer om 322 kr/mån. Den boende beställer själv välkomstpaket hos Tele2. Vid tilläggsavtal av tv-kanaler debiteras den boende. Varje lägenhet är förberedd för Telia Fiber, detta tecknas och debiteras separat.

Parkering

För folkbokförda i Solna Stad kan tillstånd för boendeparkering sökas på Kommunhuset 08-734 21 00. Man kan även använda deras hemsida http://www.solna.se och fylla i ansökan. Själva tillståndet är gratis, man löser sedan antingen månadsbiljett 400 kr eller 3-månaders biljett 1 000 kr.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns lägenhetsförråd, cykelstall, barnvagnsförråd, fastighetstekniska utrymmen och tvättstuga. Barnvagnsförrådet är för tillfället fullt med gamla dörrar och inte helt enkelt att nå. De flesta väljer istället att ta upp sin barnvagn med hissen. Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp samt mangel. Trappstädning sköts av städfirma.

Hiss

Hissen i denna trappuppgång har en dörröppning med bredd 78 cm och höjd på 2 meter. Djupet i hissen är 125 cm, bredden 92 cm och höjden är 220 cm. Hissen nås utan några trappsteg från entréporten och är alltså mycket barnvagnsvänlig och inte så dum om du exempelvis är rullstolsbunden (dörren kan så klart vara lite tung).

Delat ägande/juridisk person

Juridisk person accepteras ej som medlem i föreningen. Däremot accepteras delat ägande med en minsta ägarandel på 10 %.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från föreningens hemsida, årsredovisning 2021 samt avstämning med föreningen den 4 maj 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med föreningens styrelse.

OMRÅDET

Gamla Råsunda är ett charmigt och mysigt område samtidigt som det bär anor av storstadselegans, som kan bland annat kan ses på Stråket med vacker stenläggning och fontän av Milles, Solparken med rhododendron, lärkträd och små bäckar och kvarter med stilfulla stenfasader och påkostade patriciervillor. Ihop med anrika Filmstaden, där svensk filmindustri föddes, utgör de en fin tidskapsel. Samtidigt finns här ett stort utbud av matställen och shopping, både i de närmaste kvarteren och vid Mall of Scandinavia som ligger på gångavstånd. Solna kommun består dessutom till en tredjedel av ytan av parkområden och flera av dem finns nära denna adress. Området bjuder på ett stort urval av promenad- och motionsstråk, till exempel runt Råstasjön och Lötsjön, till Hagaparken eller till Sundbyberg. För pendlaren är de många olika kommunikationsmöjligheterna en stor fördel. Buss 515 går från Råsundavägen till Odenplan och det är nära till tunnelbana vid Näckrosen och Solna Centrum samt pendeltåg och tvärbana vid Solna station respektive Solna centrum. På sikt kommer också den nya, gula tunnelbanelinjen och station Arenastaden.