Bygdevägen 52

5 ROK 150 KVM

Se bilder Planritning

Bullerbyidyll på gångavstånd från Sollentuna centrum

STYLING: GÄRDE TEXT: BERGSTRÖM FOTO: BORGELIN

.Det vackra huset på Bygdevägen 52 går under namnet Grindstugan och har en ansenlig ålder. Den sågs vara från 1800-talets mitt och består av två mindre timmerhus som sammanfogats till en större byggnad. Vid en första titt ser huset ut att vara en klassisk svensk parstuga, men skenet bedrar. Istället disponeras bottenvåningen med tre rum samt lika många hallar. Den originella planlösningen kommer sannolikt av att två hus blivit ett. I den vänstra hallen har det tidigare varit kök vilket en bevarad vedspis vittnar om. I mittenhallen finns uppgången till vinden och till höger har det en gång i tiden också funnits ett kök. Det tyder på att två familjer bott i huset tidigare. Det är onekligen fascinerande att tänka sig alla de ändringar som gjorts i detta gamla hus! De tre bostadsrummen disponeras idag som vardagsrum, matsal och kök där de två sistnämnda ligger vägg i vägg med en öppning emellan. Köket byggdes på 2000-talet av en duktig snickare i området och har inredning i pärlspont. Här finns också en praktfull kakelugn med mycket vacker växtdekor. Den intilliggande matsalen bevarar en ståtlig öppen spis av äldre modell. I vardagsrummet finns ytterligare en kakelugn som även den har en rik dekor med stiliserade blommor. En trappa upp finns tre sovrum, ett rymligt allrum samt ett arbetsrum. I samband med en ombyggnad på 1990-talet höjdes taket vilket gör att detta våningsplan har en generöst takhöjd. Här finns frilagda bjälkar och murstockar. Fastigheten är K-Märkt.

BOSTADEN ÄR SÅLD FÖR 7 895 000 kr

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Bygdevägen 52

OMRåDE

Sollentuna - Tureberg

RUM

5 rum varav 3 sovrum

AREA

150 kvm, taxeringsinformation

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

5 654 000 KR - Småhusbyggnad 2 494 000 KR, Småhusmark 3 160 000 KR

SUMMA PANTBREV

5 059 000 KR

TOMTAREAL

1 637 kvm

TOMTTYP

Trädgårdstomt (friköpt)

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

PLANBESTäMMELSER

Detaljplan (2000-02-15) Stadsplan (1978-03-23)

RäTTIGHETER

Last: Ledningsrätt Va-Ledningar, 0163-F5886-A4.1

Byggnad

BYGGNADSTYP

2-plansvilla

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1850

UPPVäRMNING

Luft/Luft värmepump, el, Kakelugn

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2017-01-26

ENERGIKLASS

F

ENERGIFöRBRUKNING

117 kWh/kvm per år

FASAD

Trä

STOMME

Timmer,

FöNSTER

2-glas

TAK

Handslaget Tegel

GRUNDLäGGNING

Torpargrund med träbjälklag

VENTILATIONSTYP

1

UTFöRDA RENOVERINGAR/UNDERHåLL

Kök - 2000 Fuktsäkrat grund-2020 Målning- 2020 Växthus- 2020 Balkong- 2021 Installation luftvärmepump- 2022 Ett av badrummen-2022

FASTIGHETSBET

Tapeten 22

Driftskostnader

EL

38 400 kr/år

VA

4 450 kr/år

RENHåLLNING

2 080 kr/år

SOTNING

1 000 kr/år

FöRSäKRING

7 460 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

53 390 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

5 personer

KOMMENTAR

El inkl Uppvärmning, pool och elbil.

BESKRIVNING UTEPLATS

Garageuppfart

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Matsal

I matsalen, med vacker tidstypisk tapet, finns det gott om plats för att duka upp till trevliga middagar med många gäster. I hörnet intill den pampiga öppna spisen har ett serveringsskåp sin givna plats, eller varför inte inreda en mysig läshörna där man kan sitta och läsa i skenet från brasan?

Kök

Köket har väldigt gott om arbetsyta, och den flyttbara köksön bjuder in till social matlagning med familj och vänner. Bänkskivorna är i massiv ek med infälld spishäll och ramar in en stor diskho i vitt porslin. Det är även rejält tilltaget med förvaring, och den platsbyggda inredningen är i lantlig stil. Skåpen har fina porslinsknoppar och lådornas klassiska lådhandtag är liksom den vackra köksbladaren i mässing. Ugnen, fläkten, och kylen/frysen (side-by-side) är i rostfri design medan diskmaskinen är integrerad i inredningen.

Terrass

Sommartid växer köket med flera kvadratmeter genom en mysig och grönt inramad terrass med gott om plats för en matgrupp. Även här ute har hemmakockarna bra svängrum, och den platsbyggda inredningen erbjuder även finfina förvaringsmöjligheter för grillredskap, kol, ved med mera.

Badrum I

Nedervåningen disponeras med två badrum, varav det ena har ett restaurerat och mycket vackert gammalt tassbadkar. Här finns även toalett, handdukstork, spegelskåp och en rejäl tvättkommod med ekbänk, infällt handfat, lådor och två skåp. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med bronsfärgad klinker. Dagsljuset strömmar in genom ett spröjsat fönster.

Badrum II

Det andra badrummet inrymmer duschhörna, tvättkommod, toalett och en tvättpelare som skärmas av men en panel i pärlspont. Kommoden är en ombyggd antik byrå och handfatsblandaren är liksom duscharmaturen, både takdusch och handmunstycke, i gammaldags stil. Väggarna pryds av vitt fasat kakel i halvförband – helkaklat i duschhörnan och bröstat i övriga badrummet. Golvet är belagt med viktoriansk klinker.

Hall

Hallen är välkomnande, och i den inre delen finns en avhängningsnisch med hatthylla och skoställ. Att detta förr i världen var ett kök skvallrar den fina vedspisen om.

Allrum

Från hallens entrédel leder en charmig trätrappa upp till ett inbjudande allrum med gott om plats för en soffgrupp. Längs med sidorna under snedtaket har man satt upp öppna hyllor som sväljer hela hemmabiblioteket. På större delen av övervåningen är det öppet upp till nock och de blottade takbjälkarna ger rummen karaktär.

Sovrum I

En murstock skiljer av allrummet från ett sovrum och ett trevligt hemmakontor. Sovrummet har plats för en dubbelsäng och ypperliga förvaringsmöjligheter för kläder, sänglinne med mera erbjuds i form av en inbyggd garderob och en hel garderobsvägg bakom draperier. Den platsbyggda sänggaveln har en stor avställningsyta och två inbyggda skåp.

Sovrum II och III

De två mindre sovrummen på övervåningen passar perfekt som barnrum eller gästrum. Det är mycket mysiga rum, och här sover barnen eller gästerna gott under snedtaket.

Trädgård

Husets trädgård är en stor och grönskande oas som angränsar till ett skogsparti. Här växer flera fruktträd och i ett av hörnen har man anlagt ett odlingsområde. Trädgårdsredskapen förvaras i en vedbod. I trädgården finns även en mysig snickarbod. Till vänster om husets mysiga farstukvist reser sig en pampig rhododendron och till höger finns en liten altan som tack vare sitt läge intill husväggen blir angenäm redan tidig vår. Bakom ett växthus, och inramad av lummig grönska, ligger en härlig uteplats med altan, pergola och spabad. Den stora gräsmattan, som genomkorsas av välskötta grusgångar, bjuder in till lek och barnen kommer även att älska trädgårdens fina lekstuga med tillhörande sandlåda.

Grindstugan är verkligen ett trivsamt hus med många äldre detaljer bevarade! På bottenvåningen finns limfärgsmålade tak och fantastiska kakelugnar. Golven har varierande ålder och en tilltalande patina. I hallarna finns gamla dörrar med kammarlås, ett blått skåp som sägs ha sin ursprungliga färg bevarad, samt en charmig vedspis. Över lag är huset mycket pietetsfullt renoverat med fina material och färger.

Arkitektur

ARKITEKT: Okänd 1850

Den svenska traditionen med faluröda stugor sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Då spred sig bruket att rödfärga till landsbygden och vid decenniets slut var även enklare stugor röda. Grindstugan har en klassisk fasad bestående av rödfärgad locklistpanel som ramas in av vitmålade knutar. Taket är klätt med enkupigt lertegel som ger byggnaden en ålderdomlig prägel. Fönstren är spröjsade med tre glas i varje båge. Detta är en fönstertyp som var mycket vanlig under stora delar av 1800-talet och fick en förnyad popularitet under 1920-talet. I husets mitt finns en klassisk glasveranda som även den har spröjsade fönster. Ytterdörren är målad i guldockra och är en fyllningsdörr med både stående och liggande fyllningar.

Architecture

Område

Sollentunas historia sträcker sig lång tillbaka tiden. Det finns faktiskt belägg för att platsen var bebodd redan i skiftet mellan järn- och bronsålder. Från och med 1600-talet dominerar de stora egendomarna Sollentunaholm och Edsberg som äger merparten av marken. På 1860-talet inleddes en ny epok i Sollentunas historia. Då drogs järnvägen mellan Stockholm och Uppsala fram. En station anlades i Rotebro och så småningom tillkom hållplatserna Tureberg och Norrviken. I början av 1900-talet exploaterades en del av den mark som hört till Sollentunaholm. Det resulterade i två villastäder, Norrvikens villastad och Rotebro egnahem. Norrvikens villastad var en förhållandevis påkostad villastad, framförallt avsedd för medelklassen och de lite mer besuttna. Här fanns redan från början vatten och avlopp och det gick att ansluta WC. Gatorna, som hade ordentliga trottoarer av trä, lystes upp av Luxlampor, en slags fotogenlampa med glödstrumpa som gav ett förhållandevis kraftigt ljus. Under 1900-talet har Sollentuna fortsatt att expandera med ett stort centrum och en mängd bostäder, både i villor och flerfamiljshus.