Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Kärrstigen 14
  [Område] => Insjön
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 144 + 37 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 950 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Kärrstigen 14

TORN, TRÄDGÅRD OCH TAKTERRASS – VACKER SEKELSKIFTESVILLA I GAMLA BJÖRKNÄS

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Kärrstigen 14
Område
Insjön
Rum
7 rum
Area
144 + 37 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Tomtareal
950 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1909
Uppvärmning
Luft/vatten värmepump
Energideklaration
Utförd 2021-05-05
Energiklass
G
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas och energiglas
Bjälklag
Trä
Tak
Plåt
Grundläggning
Krypgrund resp gjuten betong
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Renoveringar sedan år 2000: 2000 Byte av all el och samtliga stammar. 2003 Renovering av rökkanaler och installation av kamin. 2006 Tillbyggnad av tambur, matsal, tornrum, takterrass. 2010 Dränering av grunden och installation av luftvärmepump. 2017 Renovering av inre hall, badrum, kök och vardagsrum. 2018 Fasaderna målades om från gult, vitt, grönt till grönt, vitt, rostrött.
Fastighetsbet.
Björknäs 1:264

Allmänt om fastigheten

El
42 000 kr/år
VA
3 107 kr/år
Renhållning
1 044 kr/år
Försäkring
12 035 kr/år
Total driftskostnad
58 186 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 287 kr
Drift räknat på
4 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
4 824 000 kr - Småhusbyggnad 2 347 000 kr, Småhusmark 2 477 000 kr
Summa pantbrev
6 920 000 kr
Tomtareal
950 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Avstyckningsplan

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Karl Blomqvist 1909

Björknäs började bebyggas vid förra sekelskiftet och bland de första hus som uppfördes var denna villa, som kallades Skogsdal. År 1978 byggdes huset ut och 2006 byggdes torndelen. Den ritades av husets förra ägare i tidstypisk stil. Även grinden till trädgården tillkom då. Byggnaderna är klädda med en liggande panel som sedan 2018 är målade i en lindblomsgrön kulör med vita knutar samt dörrar och fönsterfoder i rostrött. Fönstren är av tvåglastyp och tidsenliga med spröjs och haspar.

Trädgård

Runt huset finns en 950 kvm stor och friköpt trädgårdstomt med gamla, vackra och årstidsplanerade perennrabatter som avlöser varandra i blomning, prydligt anlagda stengångar, lättskötta gräsmattor på alla sidor och flera uteplatser. Tomten omgärdas av staket och man välkomnas trevligt av en vit trägrind med häck på båda sidor. Trädgården är av läglig storlek, med lagom sysselsättning för en familj. Här kan du påta bland lavendel och rosenrabatter, sätta dina egna kryddor och grönsaker eller bara njuta av de gamla anlagda rabatterna med torparväxter, som bondpioner från 1950-talet, såpnejlika, akleja och löjtnantshjärta. Framsidan av trädgården är avdelad av en bred grusgång som leder fram till glasverandan. På ena delen finns gräsmatta med plats för lek eller gunga i den stora lönnen, eller middagar i kvällssolen. Här finns också en lekstuga som nu används som hönsgård åt sällskapstuppen Lars och hönan Kristina som värper frukostäggen. Här finns rabatter som tidigt blommar av vårlökar, och senare tas över av jättevallmo, lavendel, rosa ölandstok, rosor m m. På andra sidan grusgången växer pioner, julrosor, liljekonvalj och rosenhallon. Stentrappor leder ner mellan de olika trädgårdsnivåerna. Den nedre delen på framsidan är den mer lummiga delen av trädgården. Här solar du eller vilar i hängmattan mellan äppelträden, helt insynsskyddat. På södra sidan av huset finns en härlig, solig oas i husvinkeln, perfekt för långbord och påskfirande i den första vårsolen, och rabatter med svallande daggkåpor och vackra funkior. På baksidan av tomten hittar du odlingsland med hallon, rabarber och plats för egen sådd. Här finns också pallkragar för kryddor och bärbuskar som röda och svarta vinbär och krusbär. I växthuset finns fyra goda sorter vindruvor som räcker till vänner och bekanta och fler därtill. I växthuset myser du året runt, här finns elkontakt för adventsljusstake till glöggfikat eller för bakgrundsmusiken till sommarfesten. På baksidan, bakom en fläderbuske, finns även plats för studsmatta. Utanför kökets glasveranda sitter du på försommaren omringad av lila syrener. På hösten lyses baksidan upp av de orangea blommor som kallas japanska lyktor. På norra sidan av huset växer schersmin, funkia, bergenia, veronica och brinnande kärlek. Den storslagna syrenbersån ringar in huset och bildar lummiga portaler som tar dig från framsidan till grusgångarna runt huset. Uppifrån terrassen på taket syns syrenerna som en blomstermatta runt huset. Här uppe har du fin utsikt och kan sitta och njuta av solen hela dagen. På tomten finns även en verktygsbod med plats för ved och ett garage. Garaget är halvisolerat med ett bra loft, tänkt att byggas om till ett extra rum. Garaget har en elektrisk port och dörr med vacker träpanel i stil med fastigheten. Eluttag för laddning av elbil finns också.

OMRÅDET

I Björknäs bor du på gränsen mellan stad och skärgård. På några minuter tar du dig ner till egna båten i Skurusundet eller bryggorna vid Boo gård eller Hasseludden, där skärgårdstrafiken tar dig vidare ut bland öarna. Pendlingsläget in till stan är lika lättillgängligt. Busshållplats med täta turer ligger två minuter bort och sen är du inne i stan på bara 15 minuter. Förskolor, skolor och fritidsaktiviteter för barn ligger smidigt nära i området. På Kärrstigen bor du omgiven av både lummig grönska och trevliga grannar. Varje år anordnas en gatufest då man stänger av gatan och dukar upp långbord.
Flera kreativa matställen har under de senaste åren poppat upp i omgivningarna. Ta till exempel cykeln till The Old Smoke House i Lännersta eller till Bruket i Tollare. Här finns även ett mycket populärt gelatoställe. För takeaway finns både thai och pizzeria runt hörnet vid busshållplatsen. Du handlar frukostfrallor i morgontofflorna på mysiga Delselius konditori och i Björknäs centrum finns bland annat postombud, apotek, ICA-butik och Saltsjö-Boos största godisbutik. Stora köpcentrum och allt du kan önska dig i shoppingväg hittar du både in mot stan (Nacka Forum och Sickla) och ut mot Värmdö (Gustavsberg, Värmdö Marknad och Mölnvik). I närheten ligger också Björknäs trädgård som brukar anordna alltifrån mysiga adventsfiranden till trädgårdsmarknader, och hemestern kan enkelt förgyllas med en spahelg på Yasuragi. I omgivningarna finns också gott om sjöar och fina naturområden. Den närmaste sjön är Glasbrukssjön med barnvänlig strand och klippbad. Det är också ett spännande äventyr att gå runt hela sjön. Ovanför ligger ett vackert skogsområde med belyst träningsslinga i varierad terräng och utegym.