Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Dånviksvägen 19
  [Område] => Rönninge
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 160 + 22 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 874 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Dånviksvägen 19

KARAKTÄRSFULL 1800-TALSVILLA MED SJÖGLIMT OCH UNDERBAR TRÄDGÅRD

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: LUNDGREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Dånviksvägen 19
Område
Rönninge
Rum
7 rum
Area
160 + 22 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 874 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-planshus med källare
Byggnadsår
1897
Uppvärmning
Bergvärme (vattenburet), elgolvvärme, kaminer
Energideklaration
Utförd 2022-05-18
Energiklass
E
Energiförbrukning
86 kWh/kvm per år
Fasad
Träpanel
Stomme
Trä
Fönster
Kopplade 2-glas
Tak
Plåt
Grundläggning
Torpargrund, plintgrund, källare
Ventilationstyp
Självdrag (fläktförstärkt)
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet
Rönninge 1:55

Allmänt om fastigheten

El
40 646 kr/år
VA
5 200 kr/år
Renhållning
2 200 kr/år
Sotning
700 kr/år
Försäkring
10 000 kr/år
Total driftskostnad
58 746 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
5 personer
Kommentar
Driftskostnader varierar beroende på vanor, hushåll och avtal. Elförbrukningen under 2023 var 18.645 kWh. Angivna elkostnader är baserat på medelpriset 2023 enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå, inkluderat alla kostnader som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms (218 öre). Posten el inkl. uppvärmning.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
4 016 000 kr - Småhusbyggnad 2 119 000 kr, Småhusmark 1 897 000 kr
Summa pantbrev
4 950 000 kr
Tomtareal
1 874 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter
Samfällighet: Salem Rönninge FS:17

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

GARNUDDENS BADSTRAND
Trevlig och barnvänlig badstrand på cykelavstånd från huset.
RÖNNINGE DELI
Ost, chark, pasta, vin och mysig kvarterskrogsstämning.
KUNGSGÅRDEN
Herrgård och tidigare säteri i en vacker omgivning.
ERSBODA 4H-GÅRD
Trevlig 4H-gård där barnen får träffa får, getter, höns och andra djur.
KARLSKRONAVIKENS BADPLATS
Inbjudande strandremsa och soliga picknickytor.

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Byggmästare Carl Gustaf Ericsson 1897

Hedvigsdal, Rönninge

I slutet av 1800-talet började allt fler längta ut från städerna som med bullrande industrier och trängsel knappast erbjöd den bästa av boendemiljöer. Hyrorna var dessutom höga och en egen villa i en förstad till Stockholm framstod som betydligt mer lockande. Inledningsvis exploaterades markerna närmast staden och då framförallt de platser där det fanns tillgång till kommunikationer i form av järnväg. Efterfrågan var stor och snart stod turen till områden som tidigare hade ansetts alltför avlägsna, men som med dagens mått mätt ligger mycket bra till.

Redan i slutet av 1890-talet började Rönninge att exploateras. I en annons i Aftonbladet anno 1898 stod det att läsa att platsen var naturskön och hade goda kommunikationer med Stockholm. Tomterna ansågs utmärkta för mindre jordbruk, privata bostäder och villor. Av allt att döma var efterfrågan stor och under 1900-talets första decennier uppfördes en rad villor i området. Ett av de allra första hus som byggdes var Hedvigsdal som stod klar för inflyttning under 1890-talets sista år. Det uppfördes av byggmästare Carl Gustaf Ericsson för egen räkning.

Byggnaden och dess disposition

Hedvigsdal anno 1897 var en avsevärt mindre byggnad jämfört med idag. Tyvärr finns det inte några bevarade ritningar från denna tid så det går inte att säga hur huset var disponerat eller om det rymde en eller flera bostäder. Troligtvis fanns två rum och ett kök på entréplan och två-tre rum en trappa upp. I byggnadens ena hörn fanns ett torn med tornhuv.

I början av 1900-talet gjordes en första utbyggnad och då förlängdes byggnadskroppen. 1936 gjordes en ordentlig ombyggnad av huset som då övertagits av sonen Carl Eric Ericsson. Troligtvis var det i samband med denna ombyggnad som tornet byggdes in. Resultatet av dessa två ombyggnader blev en avsevärt utökad yta med en bostad på varje våningsplan. Dessa var om tre rum och kök med en mycket rymlig hall. På senare år har huset omdanats till enfamiljsbostad och dessutom har en farstu byggts till.

I slutet av 1800-talet, när huset var nybyggt, var standarden betydligt enklare än idag. Bostadsrummen värmdes av kakelugnar och i köket stod en vedspis som gav värme och användes vid matlagning och bakning. Fönstren hade enkla bågar som under den kalla årstiden kompletterades med innanfönster.

Vatten och avlopp fanns bara i städerna och WC var något som ytterst få hade hört talas om. Köken inreddes vanligtvis med ett bänkskåp för disken, ett skafferi och ytterligare något skåp samt öppna hyllor. Köksbordet användes ofta som arbetsyta. Sedan dess har mycket hänt och idag har vi helt andra krav på komfort.

Arkitektur

Under 1890-talet tog villabyggandet fart och det växte upp villastäder i anslutning till de flesta svenska städer, men det byggdes naturligtvis också åtskilligt på landsbygden. Husen uppfördes framförallt i trä. Det fanns en uppsjö av industriellt framställda byggnadsdetaljer att tillgå vilket förenklade byggandet. Panelbrädor, lister, fönster, dörrar och beslag kunde köpas för rimlig peng och hantverkarna behövde inte längre tillverka allt från grunden.

Arkitekturen under decenniet hade drag av nyrenässans och den så kallade schweizerstilen med rikligt med lövsågade detaljer. Även den fornnordiska stilen var populär. Den kännetecknades ej sällan av stiliserade drakhuvuden! Samtidigt hade också en mer “äkta” arkitektur vuxit fram vilket bl.a. innebar att de konstruktiva byggnadsdelarna framhävdes och att fönstren placerades asymmetriskt och anpassades efter rummens funktion. Fasaderna kläddes vanligtvis med spontad panel, antingen liggande eller stående eller en kombination därav. De målades ofta i gult, grönt eller rött. Det var vanligt att man använde en ljus och mörk nyans av samma kulör.

Hedvigsdal är ett klassiskt 1890-talshus som byggts till under under årens lopp utan att för den skulle förlora sin äldre karaktär. Byggnaden är fantasifullt utformad med många utbyggnader, inte minst det tjusiga tornet med huv. Fasaden är klädd med en kombination av liggande och stående fasspontpanel som ger liv. Ett vitmålat listverk avdelar fasadens olika delarna på ett effektfullt sätt. Fönstren är av olika typer, framförallt spröjsade med tre glas i varje båge, men också några funkisbetonade utan spröjs. Samtliga är grönmålade och omges av vitmålade foder. En fin detalj är den rymliga balkong som finns en trappa upp och som har ett tidstypiskt smidesräcke från 1930-talet.

Kvalitéer

Hedvigsdal är en charmerande gammal byggnad med många vackra årsringar. Fasaden är livfull med utbyggnader och torn vilket bidrar till det trivsamma intrycket. Interiört finns många äldre detaljer bevarade såsom vackra trägolv, stora spröjsade fönster och en gedigen snickeriinredning. Här finns släta dörrar från funkistiden och fyllningsdörrar som sannolikt är lika gamla som huset.

En trappa upp, i det rum som har utgång till balkongen, syns tornhuvens insida i taket. Det är en mycket speciell detalj som inte finns i många hus! Överhuvudtaget finns det gott om tilltalande vrår på detta charmiga våningsplan. Den trappa som leder hit upp är dessutom tjusig och har en vacker handledare från 1930-talet.

Nämnas måste också den gamla verkstadslängan som finns på tomten. Den är troligtvis uppförd i början av 1900-talet. Timmerstommen är rödfärgad och de gamla spröjsade fönstren är grönmålade. Det är en verklig pärla till uthus som utgör en viktig del av husets långa historia.

Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström.

OMRÅDET

Villa Hedvigsdal ligger i idylliska och grönskande kvarter intill sjön Flaten. Området har en lantlig känsla, och strax utanför den gamla vackra bebyggelsen breder åkrar och skog ut sig. Cykelvänliga vägar leder fram till sjön Uttran med trevlig badstrand på sommaren och upplogad skridskois på vintern. Ett lika bekvämt som lugnt boende för en barnfamilj erbjuds, och på kort gångavstånd finns lekplatser, fotbollsplaner, förskolor, skolor, tågstation och Rönninge centrum med bland annat gym, apotek, mataffär, restauranger och en deli med ost, chark och mysig kvarterskrogsstämning. Kommunikationerna är ypperliga, och med pendeltåget tar man sig in till Södertälje centrum och Stockholm city på cirka 14 respektive 30 minuter.