FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: LUNDGREN
Med närhet till sjön Flaten ligger Villa Hedvigsdal. Ett ljuvligt hus med en mycket originell arkitektonisk karaktär som är ett resultat av de generationer av olika byggmästare i samma familj som bott här. Huset har en fantasifull komposition med charmiga prång och inte minst ett torn vars spetsiga huva pryds av en klassisk vindflöjel. Inget av de sju rummen – varav fyra möjliga sovrum – är det andra likt och den gemensamma nämnaren är att de är mysiga. Det är ett välbyggt hus i gott skick och med många större renoveringar gjorda under åren. Bland annat har en bergvärmeanläggning installerats. Ljuset strömmar in genom de många spröjsade fönstren, och sommartid njuter man av solen ute på den södervända altanen och balkongen. Eller i den stora trädgården som är som ett eget paradis med bland annat perennrabatter, bärbuskar, fruktträd och en ek. Ett lugnt, avskilt och barnvänligt boende i grönskande kvarter med gammal vacker bebyggelse erbjuds, och i närheten finns badstrand, skog och åkrar. På kort gångavstånd har man lekplatser, fotbollsplaner, skolor, förskolor, tågstation och Rönninge torg med bland annat gym, mataffär och restauranger. Med pendeltåget tar man sig in till Stockholm city på cirka en halvtimme.
BOSTADSTYP
Friliggande villa
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Dånviksvägen 19
OMRåDE
Rönninge
RUM
7 rum varav 4 sovrum
AREA
160 kvm + 22 kvm biarea, taxeringsinformation
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
4 016 000 KR - Småhusbyggnad 2 119 000 KR, Småhusmark 1 897 000 KR
SUMMA PANTBREV
4 950 000 KR
TOMTAREAL
1 874 kvm
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
RäTTIGHETER
Samfällighet: Salem Rönninge FS:17
BYGGNADSTYP
2-planshus med källare
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1897
UPPVäRMNING
Bergvärme (vattenburet), elgolvvärme, kaminer
ENERGIDEKLARATION
Utförd 2022-05-18
ENERGIKLASS
E
ENERGIFöRBRUKNING
86 kWh/kvm per år
FASAD
Träpanel
STOMME
Trä
FöNSTER
Kopplade 2-glas
TAK
Plåt
GRUNDLäGGNING
Torpargrund, plintgrund, källare
VENTILATIONSTYP
1
FASTIGHETSBET
Rönninge 1:55
EL
40 646 kr/år
VA
5 200 kr/år
RENHåLLNING
2 200 kr/år
SOTNING
700 kr/år
FöRSäKRING
10 000 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
58 746 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
5 personer
KOMMENTAR
Driftskostnader varierar beroende på vanor, hushåll och avtal. Elförbrukningen under 2023 var 18.645 kWh. Angivna elkostnader är baserat på medelpriset 2023 enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå, inkluderat alla kostnader som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms (218 öre). Posten el inkl. uppvärmning.
Allmänt
Villa Hedvigsdal byggdes under 1800-talets sista år av byggmästare Carl Gustaf Ericsson för egen räkning. Tiden präglades av snickarglädje, men exakt hur huset såg ut vet vi tyvärr inte. Dock är det karaktäristiska tornet i original från byggnadsåren. På 1930-talet togs huset över av sonen Carl Eric som lät genomföra en ordentlig ombyggnation. Resultatet blev en avsevärt utökad yta med en lägenhet om tre rum och kök på vardera våningsplan. Den ursprungliga karaktären behölls i mångt och mycket, och i dag kan husets exteriör och interiör läsas som spännande årsringar av olika tiders smak och ideal. Fiberanslutning via Open infra.
Vardagsrum
Fönster i både öster och norr fyller vardagsrummet med ljus och efter att kvällsmörkret väl lagt sig utanför huset är det mysigt att elda i den vackra braskaminen. Rummet har en mycket trivsam atmosfär och här finns stora platsbyggda bokhyllor från golv till tak att fylla med böcker och annat fint. Väggarna är målade med en härlig gulbeige färg och det framtagna brädgolvet slipades i somras.
Matsal
I matsalen, entrévåningens hjärta, finns det gott om plats för att duka upp till trevliga middagar med många gäster. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i syrenlila.
Kök
I köket är det rejält tilltaget med arbetsyta, och tack vare den breda öppningen mot matsalen kan matlagningen kombineras med umgänge. Köksbänkarna är i hemgjuten betong med infälld spishäll och diskho. Det finns gott om förvaring, och köksskåpen kompletteras av ett stort skafferi som man kan gå in i. Förutom de gängse vitvarorna är köket även utrustat med diskmaskin. Golvet är belagt med schackrutiga Marmoleumplattor med vattenburen golvvärme, och liksom skåpen är väggarna klädda med pärlspont som målats med en blå linoljefärg. Köket har vitt kakel och vid spisen är murstockens frilagda tegel putsat i vitt. Fönstret mot altanen i söder ger ett bra ljusinsläpp, och via en passage når man en utgång till husets södervända och soliga altan.
Sovrum
Passagen leder in till entrévåningens stora sovrum, som även har ingång från vardagsrummet. Här ryms en dubbelsäng lätt och ledigt, och ypperliga förvaringsmöjligheter för kläder, sänglinne med mera erbjuds i form av platsbyggda garderober med överskåp. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i en fin blågrön nyans.
Hall
Entrévåningens stora hall har ett härligt ljusinsläpp från fönster i motsatta väderstreck. Hallen är möblerbar och vid fönstret som vetter mot altanen har nuvarande ägare skapat en arbetshörna med måttapassat skrivbord. Den är också ett trevligt förmak för gästerna att samlas i innan de stiger in i matsalen, och liksom i vardagsrummet finns en braskamin som det går alldeles utmärkt att elda i. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i gulbeige.
Gästtoalett
I anslutning till hallen finns en gästtoalett med handfat och wc. Väggarna är klädda med pärlspont och golvet belagt med klinker.
Entré
Huset har en ljus och välkomnande entré med gott om plats för jackavhängning och skor. Hatthylla och krokar kommer att lämnas kvar. Golvet är belagt med svart klinker med golvvärme och väggarna, inklusive panelerna i pärlspont, målade i vitt.
Övre hall
Från entrén leder en trätrappa med bevarad ledstång från 1930-talet upp till en övre hall med klädkammare och plats för diverse möbler. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i vitt.
Allrum
Övervåningens hjärta är ett stort och inbjudande rum som idag används som allrum. Ett bra komplement till sällskapsrummen på entrévåningen. Här ligger ett plankgolv medan väggarna är målade i vitt.
Sovrum II
Övervåningen disponeras med tre mysiga sovrum varav det största har fönster i två väderstreck. Vid fönstret i norr finns en mysig alkov. Det är ett lättmöblerat rum med utmärkta förvaringsmöjligheter i form av platsbyggda garderober och två kattvindar. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i gråbeige. Alkoven är målad i blått.
Sovrum III
I övervåningens näst största sovrum syns tornhuvans insida – en mycket speciell detalj som inte finns i många andra hus. En dörr leder ut till en balkong med vacker vy över trädgården som snart återigen står i lummig grönska. Rummet har plats för en dubbelsäng och bra förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en kattvind. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i vitt. Tornhuvan är målad i blått.
Sovrum IV
Med ingång direkt från den övre hallen finns ett mysigt hörnrum med fönster i både söder och väster. Nästan som ett lusthus som badar i ljus och sol. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i en ljuvlig grågrön kulör.
Badrum
I anslutning till hallen finns även ett badrum med duschhörna, toalett, rymlig tvättkommod och öppna hyllor. Handfatet är infällt i en bänkskiva i hemgjuten betong. Väggarna är klädda med vitmålad pärlspont och golvet belagt med svart klinker med golvvärme. Ett stort fönster i söder släpper in dagsljus och frisk luft.
Källare
Husets källarvåning består av matkällare, pannrum och en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare.
Övriga byggnader:
I trädgården finns ett stort uthus med snickeri och två förråd samt inte minst en gammal ladugård med loft. Perfekt för förvaring av trädgårdsredskap, odlingskrukor med mera. Vägg i vägg med garaget ligger ett virkesförråd.
Trädgård
Trädgården är som nämnts som ett eget paradis med bärbuskar, flera äppel- och plommonträd samt fina ädelträd som ger en lummig inramning. Det finns ett trädgårdsland och i rabatterna blommar perenna växter såsom anemoner och akleja. Framför uthuset har en stor pionodling anlagts och intill villans östra gavel växer allium. Trädgården pryds även av tujor, hallonros, fortysia, ölandstok med mera, och det nordvästra hörnet består av en äng av kungsliljor. Den stora gräsmattan bjuder in till lek och bollspel med barnen, och det finns gott om platser i soliga lägen för utemöbler, hammock och hängmatta.
ARKITEKT: Byggmästare Carl Gustaf Ericsson 1897
Hedvigsdal, Rönninge
I slutet av 1800-talet började allt fler längta ut från städerna som med bullrande industrier och trängsel knappast erbjöd den bästa av boendemiljöer. Hyrorna var dessutom höga och en egen villa i en förstad till Stockholm framstod som betydligt mer lockande. Inledningsvis exploaterades markerna närmast staden och då framförallt de platser där det fanns tillgång till kommunikationer i form av järnväg. Efterfrågan var stor och snart stod turen till områden som tidigare hade ansetts alltför avlägsna, men som med dagens mått mätt ligger mycket bra till.
Redan i slutet av 1890-talet började Rönninge att exploateras. I en annons i Aftonbladet anno 1898 stod det att läsa att platsen var naturskön och hade goda kommunikationer med Stockholm. Tomterna ansågs utmärkta för mindre jordbruk, privata bostäder och villor. Av allt att döma var efterfrågan stor och under 1900-talets första decennier uppfördes en rad villor i området. Ett av de allra första hus som byggdes var Hedvigsdal som stod klar för inflyttning under 1890-talets sista år. Det uppfördes av byggmästare Carl Gustaf Ericsson för egen räkning.
Byggnaden och dess disposition
Hedvigsdal anno 1897 var en avsevärt mindre byggnad jämfört med idag. Tyvärr finns det inte några bevarade ritningar från denna tid så det går inte att säga hur huset var disponerat eller om det rymde en eller flera bostäder. Troligtvis fanns två rum och ett kök på entréplan och två-tre rum en trappa upp. I byggnadens ena hörn fanns ett torn med tornhuv.
I början av 1900-talet gjordes en första utbyggnad och då förlängdes byggnadskroppen. 1936 gjordes en ordentlig ombyggnad av huset som då övertagits av sonen Carl Eric Ericsson. Troligtvis var det i samband med denna ombyggnad som tornet byggdes in. Resultatet av dessa två ombyggnader blev en avsevärt utökad yta med en bostad på varje våningsplan. Dessa var om tre rum och kök med en mycket rymlig hall. På senare år har huset omdanats till enfamiljsbostad och dessutom har en farstu byggts till.
I slutet av 1800-talet, när huset var nybyggt, var standarden betydligt enklare än idag. Bostadsrummen värmdes av kakelugnar och i köket stod en vedspis som gav värme och användes vid matlagning och bakning. Fönstren hade enkla bågar som under den kalla årstiden kompletterades med innanfönster.
Vatten och avlopp fanns bara i städerna och WC var något som ytterst få hade hört talas om. Köken inreddes vanligtvis med ett bänkskåp för disken, ett skafferi och ytterligare något skåp samt öppna hyllor. Köksbordet användes ofta som arbetsyta. Sedan dess har mycket hänt och idag har vi helt andra krav på komfort.
Arkitektur
Under 1890-talet tog villabyggandet fart och det växte upp villastäder i anslutning till de flesta svenska städer, men det byggdes naturligtvis också åtskilligt på landsbygden. Husen uppfördes framförallt i trä. Det fanns en uppsjö av industriellt framställda byggnadsdetaljer att tillgå vilket förenklade byggandet. Panelbrädor, lister, fönster, dörrar och beslag kunde köpas för rimlig peng och hantverkarna behövde inte längre tillverka allt från grunden.
Arkitekturen under decenniet hade drag av nyrenässans och den så kallade schweizerstilen med rikligt med lövsågade detaljer. Även den fornnordiska stilen var populär. Den kännetecknades ej sällan av stiliserade drakhuvuden! Samtidigt hade också en mer “äkta” arkitektur vuxit fram vilket bl.a. innebar att de konstruktiva byggnadsdelarna framhävdes och att fönstren placerades asymmetriskt och anpassades efter rummens funktion. Fasaderna kläddes vanligtvis med spontad panel, antingen liggande eller stående eller en kombination därav. De målades ofta i gult, grönt eller rött. Det var vanligt att man använde en ljus och mörk nyans av samma kulör.
Hedvigsdal är ett klassiskt 1890-talshus som byggts till under under årens lopp utan att för den skulle förlora sin äldre karaktär. Byggnaden är fantasifullt utformad med många utbyggnader, inte minst det tjusiga tornet med huv. Fasaden är klädd med en kombination av liggande och stående fasspontpanel som ger liv. Ett vitmålat listverk avdelar fasadens olika delarna på ett effektfullt sätt. Fönstren är av olika typer, framförallt spröjsade med tre glas i varje båge, men också några funkisbetonade utan spröjs. Samtliga är grönmålade och omges av vitmålade foder. En fin detalj är den rymliga balkong som finns en trappa upp och som har ett tidstypiskt smidesräcke från 1930-talet.
Kvalitéer
Hedvigsdal är en charmerande gammal byggnad med många vackra årsringar. Fasaden är livfull med utbyggnader och torn vilket bidrar till det trivsamma intrycket. Interiört finns många äldre detaljer bevarade såsom vackra trägolv, stora spröjsade fönster och en gedigen snickeriinredning. Här finns släta dörrar från funkistiden och fyllningsdörrar som sannolikt är lika gamla som huset.
En trappa upp, i det rum som har utgång till balkongen, syns tornhuvens insida i taket. Det är en mycket speciell detalj som inte finns i många hus! Överhuvudtaget finns det gott om tilltalande vrår på detta charmiga våningsplan. Den trappa som leder hit upp är dessutom tjusig och har en vacker handledare från 1930-talet.
Nämnas måste också den gamla verkstadslängan som finns på tomten. Den är troligtvis uppförd i början av 1900-talet. Timmerstommen är rödfärgad och de gamla spröjsade fönstren är grönmålade. Det är en verklig pärla till uthus som utgör en viktig del av husets långa historia.
Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström.
Villa Hedvigsdal ligger i idylliska och grönskande kvarter intill sjön Flaten. Området har en lantlig känsla, och strax utanför den gamla vackra bebyggelsen breder åkrar och skog ut sig. Cykelvänliga vägar leder fram till sjön Uttran med trevlig badstrand på sommaren och upplogad skridskois på vintern. Ett lika bekvämt som lugnt boende för en barnfamilj erbjuds, och på kort gångavstånd finns lekplatser, fotbollsplaner, förskolor, skolor, tågstation och Rönninge centrum med bland annat gym, apotek, mataffär, restauranger och en deli med ost, chark och mysig kvarterskrogsstämning. Kommunikationerna är ypperliga, och med pendeltåget tar man sig in till Södertälje centrum och Stockholm city på cirka 14 respektive 30 minuter.