Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Nygatan 14
  [Område] => Mariefred
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 266 kvm
Enligt uppmätning
240kvm enligt taxeringsinfo. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 406 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Nygatan 14

STOR OCH VACKER VILLA MED ÅTTA KAKELUGNAR OCH UNDERBAR TRÄDGÅRD I HJÄRTAT AV MARIEFRED

FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN TEXT: TÄCKENSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Nygatan 14
Område
Mariefred
Rum
7 rum
Area
266 kvm
Enligt uppmätning
240kvm enligt taxeringsinfo.
Tomtareal
1 406 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med vind
Byggnadsår
1910
Uppvärmning
Vattenburen med radiatorer. Bergvärme.
Energideklaration
Utförd 2022-05-19
Energiklass
D
Energiförbrukning
81 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
Originalfönster med lösa innanfönster. Energiglas.
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag med styrd frånluft i bad och kök.
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Huset har totalrenoverats varsamt av fackmän successivt under 1996 - 2022. Renoveringarna har omfattat större delen av huset från taknock till husets grund. 1996 – 2021Samtliga rum (målning, tapetsering, golv) successivt. 2005 Renovering lilla badrummet på ÖV. 2006 Installation av Bergvärme med två borrhål. 2007 Renovering WC på NV. 2012 Grundstabilisering med pålning. 2012 Renovering med nytt kök. 2012 Nytt badrum (stora badrummet) på ÖV. 2014 Omläggning yttertak med Vittinge tegel. 2017 Omläggning och utveckling av tomten. 2018 Renovering av vinden med tilläggsisolering av vindsbjälkslaget. 2018 Renovering och isolering av glasveranda med nya treglasfönster. 2017-18 Insättning av energiglas i alla fönster innerbågar. 2020 Förstärkning av två skorstensstockar med injektering av geopolymerer. 2021 Målning och omkittning av samtliga husets ytterfönster/bågar.
Fastighetsbet
Föreningen 11

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
23 400 kr/år
El
8 500 kr/år
VA
7 700 kr/år
Renhållning
2 345 kr/år
Sotning
1 000 kr/år
Försäkring
7 100 kr/år
Total driftskostnad
50 045 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
2 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
8 128 000 kr - Småhusbyggnad 4 224 000 kr, Småhusmark 3 904 000 kr
Summa pantbrev
4 306 265 kr
Tomtareal
1 406 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Avtalsservitut Gångväg Last: Avtalsservitut: Gångväg, 16-IM3-83/172.1 Last: Ledningsrätt Tele, 1493-159.1
Planbestämmelser
Tomtindelning Detaljplan Fornlämning (1 st)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

MARIEFRED STAD
Den pittoreska stadskärnan med caféer, butiker, restauranger, värdshuset och det prisbelönta bageriet.
NÄRHETEN TILL MÄLAREN
Strandpromenaden längs vattnet, småbåtshamnen, Ångbåtsbryggan som sommartid trafikeras av ångbåtar och badbryggan där folk morgonbadar året runt.
GRIPSHOLMS SLOTT & HJORTHAGEN
Natursköna promenadstråk runt Gripsholms slott och Hjorthagen med vilt strövande dovhjortar.
AKTIVITETER
Gångavstånd till golfbanan, idrottsplatsen med utegym och löparbanan. Också nära till strandvolleyplan och tennisplan samt cykelavstånd till stallet, alla typer av aktiviteter finns nära.
NATUREN
Sörmlandsledens ljuvliga vandringssträckor, Åkers Bergslag med sin vackra natur och flera naturreservat att njuta i året runt.
Trädgård
Den stora och insynsskyddade tomten är inringad dels av plank och dels av lummighet tack vare en stor syrenhäck och schersminbuskar. En praktfull björk med många år på nacken är centralt placerad och de fyra äldre äppelträden är charmiga med sina spröda blommor om våren. Tomten är plan och har en area om dryga 1400 kvadratmeter. Grannarna kan även de få njuta av de högt uppvuxna lindarna och lönnarna. Genom trädgården löper fina gångar dels med grus och dels med öländsk kalksten. Hälften av tomtens yta är gräsmatta och resten består av gångytor och av rabatter med perenna växter, rosor och ett flertal gamla vackra pionbuskar. Här finns även två stora och äldre rhododendronbuskar. På tomten står en stor förrådsbyggnad med möjlighet till garage. Som en del av denna förrådsbyggnad finns en källare om tio kvadratmeter, byggd som skyddsrum under 1:a världskriget.

Arkitekturen

Arkitekt: 1910

Mariefreds historia går tillbaka till den senare delen av 1300-talet då grunderna lades till det som på Gustav Vasas initiativ senare skulle komma att bli Gripsholms slott. Efter slottets uppbyggnad började staden växa fram och Mariefred fick stadsprivilegier år 1605. Den gamla stadskärnan är i princip bevarad sedan mitten av 1700-talet, där de idylliska gamla träkåkarna med trädgårdar gömda bakom höga plank påminner som svunna tider. Mariefred stod något utanför den stora industrialiseringen under 1800-talet och undkom på så vis den massrivning av gammal bebyggelse som andra städer gick igenom för att göra plats till industrier och moderna byggnader.

Salsbyggnad eller Sexdelad plan som denna hustyp kallas, var utmärkande uppdelad i sex delar med salen placerad i husets mitt och två sidokamrar på vardera sidan. Fasaden var uppbyggd med sträng symmetri och hade ofta ett triangelformat mittparti på långsidan gärna med veranda, inglasad eller inte. Hustypen var från början bostadshus på ståndmässigt bebyggda gårdar och blev mer vanligt under 1700- och 1800-talen. Huset är, som många hus uppförda under 1900-talets början, en blandning av flera stilar. Utmärkande är jugendstilen, som kom från Tyskland och inte blev fullt så utbredd för villor i Sverige som på kontinenten. Här bidrar stilen med de mjuka och böljande formerna, det brutna taket och vackra utsmyckningar. Nationalromantiken som kom stort runt 1910 återfinns också i arkitekturen och bidrar med småspröjsade fönster, trots att det vid tiden var möjligt att gjuta fullstora fönsterglas, träpanel och vackra målade trädetaljer.

OMRÅDET

Det känns svårt att tro att dessa ståtliga hus ligger mitt i Mariefreds gamla stadskärna, men eftersom staden är byggd utifrån dessa gator finns verkligen allt runt omkring; mataffärer, restauranger, caféer och butiker ligger alla på promenadavstånd. För längre turer finns det självklara promenadstråk längs med Mälaren, som dessutom är perfekt för morgondopp. Hjorthagen med sina vilt strövande dovhjortar, Gripsholms slott, båthamnen och gästhamnen för en tallrik strömming med mos eller ett besök till värdshuset är trevliga utflyktsmål i närheten. Även golfbanan, motionsspår, badplatser, löparbana, utegym och pulkaåkning i Himlabacken torde vara goda alternativ till aktiviteter. Mariefred är verkligen en levande småstadsidyll med de årliga inslagen av SM i gatumusik, SM i food truck-mat, Ångans dag med de gamla ångloken i trafik och Bondens marknad samtidigt som det är nära till alla större orter i Mälardalen inklusive Stockholm och Arlanda.