Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Munkhagsgatan 19
  [Område] => Mariefred
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum
  [Area] => 142 + 55 kvm
SS 21054:2020 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 658 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Munkhagsgatan 19

SAGOLIK 1700-TALSVILLA MED SOLDRÄNKT TRÄDGÅRD I PITTORESKA MARIEFRED

STYLING: RYDMAN TEXT: TÄCKENSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Munkhagsgatan 19
Område
Mariefred
Rum
6 rum
Area
142 + 55 kvm
SS 21054:2020
Tomtareal
658 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla
Byggnadsår
1700
Uppvärmning
Bergvärmepump samt eldstäder
Energideklaration
Utförd 2021-03-24
Energiklass
E
Fasad
Stående träpanel
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Tak
Sadeltak, enkupiga tegelpannor.
Grundläggning
Torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Ombyggnad 2011
Fastighetsbet
Föreningen 3

Allmänt om fastigheten

El
31 200 kr/år
VA
7 200 kr/år
Försäkring
6 000 kr/år
Övrigt
2 354 kr/år
Total driftskostnad
46 754 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrig kostnad avser sophämtning.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
4 456 000 kr - Småhusbyggnad 2 379 000 kr, Småhusmark 2 077 000 kr
Summa pantbrev
3 500 000 kr
Tomtareal
658 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Detaljplan Fornlämning (1 st)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

MARIEFRED STAD
Den söta stadskärnan med caféer, butiker, restauranger, värdshuset och det prisbelönta bageriet
NÄRHETEN TILL MÄLAREN
Strandpromenaden längs vattnet, Ångbåtsbryggan som sommartid trafikeras av ångbåtar och badbryggan där folk morgonbadar året runt.
GRIPSHOLMS SLOTT & HJORTHAGEN
Natursköna promenadstråk runt Gripsholms slott och Hjorthagen med vilt strövande dovhjortar.
AKTIVITETER
Gångavstånd till golfbanan, idrottsplatsen med utegym och löparbanan. Också nära till strandvolleyplan och tennisplan samt cykelavstånd till stallet, alla typer av aktiviteter finns nära
NATUREN
Sörmlandsledens ljuvliga vandringssträckor, Åkers Bergslag med sin vackra natur och flera naturreservat att njuta i året runt.
Småbåtshamnen Mudderholmarna
Säljaren har en båtplats som får överlåtas.

Arkitekturen

Arkitekt: 1700-tal Okänd arkitekt

Mariefreds historia går tillbaka till den senare delen av 1300-talet då grunderna lades till det som på Gustav Vasas initiativ senare skulle komma att bli Gripsholms slott. Efter slottets uppbyggnad började staden växa fram och Mariefred fick stadsprivilegier år 1605. Den gamla stadskärnan är i princip bevarad sedan mitten av 1700-talet, där de idylliska gamla träkåkarna med trädgårdar gömda bakom höga plank påminner som svunna tider. Mariefred stod något utanför den stora industrialiseringen under 1800-talet och undkom på så vis den massrivning av gammal bebyggelse som andra städer gick igenom för att göra plats till industrier och moderna byggnader.

Salsbyggnad eller Sexdelad plan som denna hustyp kallas, var ursprungligen uppdelad i sex delar med salen placerad i husets mitt och två sidokamrar på vardera sidan. Fasaden var uppbyggd med sträng symmetri och hade ofta ett triangelformat mittparti på långsidan oftast med veranda, inglasad eller inte. Hustypen var från början bostadshus på ståndmässigt bebyggda gårdar och blev mer vanligt under 1700- och 1800-talen.

Trädgård

Insynsskyddat i soligt läge finns den underbara lummiga och trivsamma trädgården på husets framsida. Trädgårdsmästare Ninna Lindström har ritat trädgården som förutom flera olika sittplatser, grusgångar med tumlat fingrus och stenläggning av vacker blekröd Ölandssten består av perenner, fruktträd och bärbuskar. Från den egen tomten går det att plocka äpplen, päron, svarta vinbär, hallon och krusbär, till och med jordgubbar som gärna frodas i odlingslådorna! Tomten ligger på husets västra sida och tack vare det öppna läget runt omkring får trädgården ordentligt med soltimmar. Under sommarhalvåret blir detta hemmets självklara oas oavsett om det är med en kaffe och en god bok eller festligheter för större sällskap. På tomten finns två stugor, den ena används idag som praktiskt förråd. Den andra stugan är inredd som gästbostad med två sovrum, braskamin, ett litet kök och toalett. Dessutom finns en carport med plats för två bilar och cyklar.

OMRÅDET

Det känns svårt att tro att dessa pittoreska hus ligger mitt i Mariefreds gamla stadskärna, men eftersom staden är byggd utifrån dessa gator finns verkligen allt runt omkring; mataffärer, restauranger, caféer och butiker ligger alla på promenadavstånd. För längre turer finns det självklara promenadstråk längs med Mälaren, som dessutom är perfekt för morgondopp. Hjorthagen med sina vilt strövande dovhjortar, Gripsholms slott, båthamnen och gästhamnen för en tallrik strömming med mos eller ett besök till värdshuset är trevliga utflyktsmål i närheten. Även golfbanan, motionsspår, badplatser, löparbana, utegym och pulkaåkning i Himlabacken torde vara goda alternativ till aktiviteter. Mariefred är verkligen en levande småstadsidyll med de årliga inslagen av SM i gatumusik, SM i food truck-mat, Ångans dag med de gamla ångloken i trafik och Bondens marknad.