Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Mullgatan 2
  [Område] => 
  [Våning] => 
  [Rum] => 
  [Area] => 154 + 97 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 743 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Mullgatan 2

INBÄDDAD 1700-TALSIDYLL MED BEVARADE KAKELUGNAR OCH HANDBLÅSTA FÖNSTER

FOTO: LUND TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Mullgatan 2
Area
154 + 97 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
743 kvm

Byggnad

Byggnadsår
1700-1800
Fasad
Trä
Stomme
Timmer
Fönster
2-glas
Tak
Tegel
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet
Gautiod 8

Allmänt om fastigheten

Total driftskostnad
, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 287 kr
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
1 856 000 kr - Småhusbyggnad 1 089 000 kr, Småhusmark 767 000 kr
Summa pantbrev
450 000 kr
Tomtareal
743 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Gemensamhetsanläggning: Köping Gautiod GA:2
Planbestämmelser
Stadsplan (1969-07-21) Fornlämning (1 st)

planskiss

DOKUMENT & MEDIA

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

-
Gamla stan, en liten oas med en del äldre bebyggelse bevarad (bl a en imponerande och vacker ”prostgård”), liksom fina lekplatser. Saras backe i den s k ”rektorns trädgård”, finns strax intill för enklare pulkaåkning.
-
Småbåtshamnen, som det är gångavstånd till samt kvarteret runt Köpings museum.
-
Karlbergsskogen, med en större bokskog, ett större strövområde nära Köpings centrum.
-
Malmön, ett mälarbad utanför staden, med servering sommartid.
-
Mälaren, med stora möjligheter till ”båtliv” för den intresserade.

Arkitekturen

Arkitekt: Sent 1700-tal/tidigt 1800-tal

Huset är från sent 1700-tal/tidigt 1800-tal och har tillhört samma släkt sedan 1872. Det är ett av Köpings äldsta hus och ett av de relativt få som överlevde stadsbranden år 1889. Huset bär nummer 73 på äldre stadskartor, och kallas därför 73:an. Från början var huset byggt som två olika huskroppar, med portlider emellan, som på sedvanligt vis kom att byggas ihop under 1880-talet. Sedan 1872 har det på fastigheten bedrivits snickeriverksamhet, vilket lämnat en ”lärlingskammare” som tidigare bostadsrum på vinden och en snickarbod på tomten. Genom århundradena har huset utgjort flera separata mindre bostäder, (1 rok, 2+2 rok). Huskroppen är placerad längs med Mullgatan, som i sig har medeltida stadskaraktär. Sannolikt fanns också en gång i tiden en till fastigheten hörande s k ”ågård”, då alla fastigheter på den tiden skulle ha tillgång till ån. Fastigheten är väl dokumenterad. Lagfarter/köpebrev eller andra köpehandlingar finns bevarade från 1822 och framåt, med sigillstämplar av Köpings Auktionskammare. Huset är tidsbestämt av Köpings museum tack vare sina välbevarade senmedeltida valv. Husets historia omnämns också i ”Köpingsboken” av stadshistorikern Oscar Björnänger som ägnar det relativt stort intresse. Genom husets alla rum finns spegeldörrar som berättar om skilda tidsepoker, allt från de barockbeslagna vindsdörrarna från början av 1700-talet, till 1800-talets massiva och utanpåliggande speglar, till sekelskiftesdörrar med lätta och luftiga glaspartier.

Trädgård

Trädgården är en gammal ”gårdstomt”, delvis med en kullerstenskant mot bostadshuset och med en stensatt mur som bildar en terrassering av tomten. Ett äldre äppelträd av sorten Åkerö växer i trädgårdens mitt. Här finns stora möjligheter att skapa små uterum med exempelvis en uteplats längs med husväggen och kanske bord och stolar under trädet. Vildvuxen grönska och blommor i rabatterna ger en omfamnande känsla. Tomten ligger i söderläge vilket också skapar goda förutsättningar för odlingar i pallkrage.

OMRÅDET

Gamla stan är ett lugnt, eftertraktat område i Köping, med både barnfamiljer och lite äldre par som grannar. Här finns fina lekplatser och en imponerande prostgård. Läget känns avskilt och by-likt, samtidigt som det bara är några hundra meter till Köpings centrum med restauranger, café, service och kommunikationer. Huset ligger alldeles ”i början” av Gamla stan (sett från Köpings centrum) och sträckan är ett fint strövområde. Köpingsån rinner i relativ närhet till huset. En gång i tiden skulle samtliga fastigheter ha tillgång till Köpingsån, varför det än idag finns bevarade gränder ner mot ån i Gamla stan. I trakterna finns i sin tur den fina småbåtshamnen, närheten till Mälaren med möjlighet till båtliv, liksom Malmön med bad och sommarservering, samt Karlbergsskogen för mysiga skogspromenader och motionsslingor.