Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Fritidshus
  [Adress] => Himlinge Sandvikstorpet
  [Område] => Katrineholm
  [Våning] => 
  [Rum] => 
  [Area] => 55 + 30 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 420 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Himlinge Sandvikstorpet

ENKELT TORP MED SJÖUTSIKT - SÖRMLÄNDSK SOMMARIDYLL MED GRÖNSKANDE TRÄDGÅRD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Fritidshus
Adress
Himlinge Sandvikstorpet
Område
Katrineholm
Area
55 + 30 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 420 kvm

Byggnad

Byggnadsår
1895
Uppvärmning
Rörspis och vedspis
Energideklaration
Ej nödvändig
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Stående träpanel
Stomme
Timmer
Fönster
1+1-glas fönster
Tak
Sadeltak med underlagstak av trä och yttre taktäck
Grundläggning
Torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Vatten saknas. Avlopp saknas
Fastighetsbet.
Granhammar 2:10

Allmänt om fastigheten

Renhållning
1 389 kr/år
Sotning
1 300 kr/år
Övrigt
399 kr/år
Total driftskostnad
3 088 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 2 115 kr
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gasol vilket beror på hur mycket man är där. 1 gasoltub (ca 399 kr) per 14 dagar om man använder kylskåp och kök fullt ut under sommaren. Renhållning avser latrinhämtning: 1389 kr. Sotning 1300 kr per gång.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Summa pantbrev
535 500 kr
Tomtareal
1 420 kvm
Vatten/avlopp
Vatten saknas. Avlopp saknas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

WARBRO KVARN
Kvarnen som tillverkar Sveriges bästa mjöl. (De levererar till stockholms bästa restauranger och bagerier, bl.a Lillebror). Jurss mejeri ligger inte heller för långt bort, inte heller Blaxta om man har ett matintresse. Även Ändebols gård är värt ett besök för att köpa deras nyskördade grönsaker eller för en fika!
BADPLATSERNA VID ÄLGSJÖN OCH VECKELN
Ca 5 min med bil eller 20 min med cykeln.
FRIDHEMS KAFFESTUGA
Perfekt (cykel-)utflykt för en fika.
NATURRESERVATET
och skogarna precis intill som innehåller kantareller, karl johan, trattisar, gul trumpetsvamp och taggsvamp (för att nämna några).
FLODA KYRKA
på andra sidan Kyrksjön. En väldigt speciell kyrka med anor från 1100-talet men ombyggd på 1800-talet i nygotisk stil. Med muralmålningar av Albertus Pictor
KATRINEHOLM
Nära in till Katrineholm där det mesta finns. Vi rekommenderar stadsparken med sina planteringar och Parken restaurang som drivs av Tommy Myllimäki.

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd 1895

På en karta från 1707 finns ett litet torp på exakt samma ställe som Sandvikstorpet ligger idag. Idag står här ett timrat torp med okänt byggår. Nuvarande ägare har fått berättat av grannar att det är ett av de äldsta i Floda socken. Det genomgick en renovering på 60-talet och har varit i Svenska kyrkans ägo fram till 1998. Socknen runtomkring har historia som sträcker sig från 1300-talet och det finns fornlämningar i närheten som pekar på att det länge varit en kulturbygd.

TRÄDGÅRD

Det finns inget som slår att sitta i syrenbersån med en kopp kaffe en solig dag och titta ut över sjön. Under syrenen växer bland annat daggkåpa, honungslök och hyacinter. Det finns tre gamla äppelträd mitt på tomten som har gett en riklig skörd varje höst. Ett fjärde nyplanterat träd finns också. Kaprifolen klättrar längs ena husväggen och rabarber finns på två olika ställen. Det finns fullvuxna bärbuskar i form av svarta och röda vinbär och krusbär. Nuvarande ägare har byggt stora odlingslådor och hägnat in ett trädgårdsland. Här finns bland annat gräslök, potatis, jordärtskocka och vitlök. Vidare har ett sörmländskt plommonträd, röda krusbär, rosa fläder och blåbär- och hasselbuskar planterats. Om man håller utkik och inte klipper hela gräsmattan så finns prästkragar, blåklint, klöver och rölleka. Om man håller efter i slänten så finns det finns vitsippor och krollilja. I rabatterna finns bondpioner, honungsros och klätterros. Det här är en plats där både bin, humlor och fjärilar trivs. Torpet ligger lagom avskilt och tomten är mycket privat, men visst har det hänt att en kalv på vift har kikat förbi. Säljaren berättar också om magiska stunder med vänner på besök över midsommar och på kräftskiva. Att sitta ett stort sällskap i trädgården under äppelträden, äta och dricka gott ända fram på småtimmarna en ljum sommarnatt är himmelskt!

FASTIGHETSKARTA

OMRÅDET

Byn Himlinge som ligger nära nämns för första gången på 1300-talet och har en lång historia. Den är utformad på äldre byvis med gårdarna tätt ihop och åkrar och ängar runtomkring. Lilla Sandvikstorpet har ett behagligt avstånd till närmsta granne – så långt bort så att det känns privat men inte för långt så att det känns ensligt. Den närmsta badplatsen finns vid Älgsjön och vid Veckeln, ca 5 min med bil eller 20 min med cykel. Kyrksjön som syns från torpet har ett rikt djurliv, här finns bland annat rördrom, hackspett, stjärtmes och varje år runt den 10:e april återvänder sädesärlan till Sandvikstorpet, det är kanske det absolut tydligaste vårtecknet.

Närmsta mataffär finns i Valla som är den närmsta större tätorten. För mer service och tågstation ligger både Flen och Katrineholm på cirka 15 minuters bilväg. Om man vill snickra på torpet är det inte långt till Lindbro bygghandel. Vill man åka på utflykter i området finns det många smultronställen att upptäcka. (Läs gärna mer under säljarnas favoriter.)