Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Morarpsvägen 4
    [Område] => Hok
    [Våning] => 
    [Rum] => 7 rum
    [Area] => 271 kvm
enl. uppmätning: SS 21054:2020
Total bo-area (Gästhus): 36 kvm [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 293 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Morarpsvägen 4

DEN GAMLA FOLKSKOLAN I HOK – EN VÄLBEVARAD IDYLL

FOTO: LUND STYLING: GÄRDE TEXT: MURÉN & RÄVJÄGARN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Tobias Springfeldt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Morarpsvägen 4
Område
Hok
Rum
7 rum
Area
271 kvm
enl. uppmätning: SS 21054:2020
Total bo-area (Gästhus): 36 kvm
Tomtareal
1 293 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla
Byggnadsår
1903, 1976 ombyggd bostadshus
Uppvärmning
3 luftvärmepumpar, oljefyllda element, direktverkande el
Energideklaration
Utförd 2015-11-27
Energiklass
E
Energiförbrukning
75 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä, timmer
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Torpargrund, källare
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet
Morarp 2:128

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
42 000 kr/år
VA
5 600 kr/år
Renhållning
3 024 kr/år
Sotning
548 kr/år
Försäkring
8 400 kr/år
Total driftskostnad
59 572 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuellt.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
1 333 000 kr - Småhusbyggnad 1 150 000 kr, Småhusmark 183 000 kr
Summa pantbrev
1 606 000 kr
Tomtareal
1 293 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Byggnadsplan (1975-10-14)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hooks herrgård
Herrgården har anor från 1300-talet och firar i år 100-årsjubileum som hotell. Det finns spa, restaurang, två 18-hålsgolfbanor, padel, gym m m, med evenemang som Diggiloo, golfskola och träningshelger.
Leva Café och Hemma
Inredningsbutik och café med vackert orangeri, strax norr om Hok.
Sandsjöbadet
10 minuters cykelväg till denna fina och familjevänliga badplats.
Promenadvägen
Mysigt promenadstråk förbi det natursköna vattenfallet i Lindefors bruk.

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd arkitekt

Folkskolan i Hok

Svenarums socken ligger i hjärtat av Småland, inte långt från Vaggeryd. Socknen fick ett uppsving på 1880-talet då linjen Halmstad-Nässjö öppnades och en station anlades i Hok. Ett stationssamhälle växte fram och flera industrier startades. Bland annat fanns sågverk, två möbelfabriker, cementgjuteri och en metallvarufabrik. Intilliggande Svenarum är den forma kyrkbyn, det vill säga den by som vuxit upp i anslutning till sockenkyrkan. I trakten ligger också Hooks herrgård. Den har gått till historien för att Oscar II:s gemål drottning Sofia tillbringade två somrar här i mitten av 1890-talet. Det gjorde hon för att höglands- och skogsluften i trakten ansågs frisk och stimulerande. Det är den förhoppningsvis än idag!

Den första skolbyggnaden i Hok uppfördes 1866. Drygt 20 år tidigare, 1842, hade den så kallade folkskolestadgan antagits. Den angav att varje socken var skyldig att ordna undervisning för traktens barn. I slutet av 1850-talet infördes den så kallade småskolan för att alla barn skulle få de grundläggande kunskaper som krävdes för att klara folkskolan. Det hade nämligen visat sig att många barn inte fick någon förberedande undervisning i hemmet. Småskolan var klass 1-2 och folkskolan 3-6. Senare tillkom så kallade fortsättningskurser och ett sjunde läsår.

1903 var det dags att uppföra en ny och mer ändamålsenlig byggnad. Inte nog med det, skolverksamheten delades också upp så att folkskolan och småskolan fick var sin byggnad. Dessa skolor var i bruk fram till 1958 då en ny skolbyggnad för alla klasser uppfördes. De gamla byggnaderna från 1903 kom att bevaras. Småskolan flyttades och blev bostadshus. Folkskolan fick stå kvar och användes som industrilokal och slets hårt. På 1970-talet var byggnaden rivningshotad men räddades i sista stund och hela byggnaden genomgick en ordentlig renovering.

Byggnadens disposition

Folkskolan i Hok uppfördes 1903. Tyvärr finns inte några äldre ritningar bevarade så det är inte lätt att säga hur den var planerad. Den bör dock ha haft minst en skolsal och en bostad om två rum och kök eller mer för folkskolläraren.

I mitten av 1970-talet gjordes en genomgripande ombyggnad och den gamla skolan förvandlades till bostadshus. I samband därmed inreddes vinden och byggnaden fick en förändrad och mer modern planlösning. Idag har huset vardagsrum och tre sovrum samt badrum och kök på nedre plan. En trappa upp finns ett rymligt allrum och två sovrum.

1970-talet är intressant ur många synvinklar. Inte minst var det då som intresset för gamla byggnader tog fart. 1975 var det europeiska byggnadsvårdsåret som fick många städer att värna de byggnader som fanns kvar. Ombyggnaden av Hoks gamla skola är typisk för tiden och har gjorts med pietet. Typiskt för tiden är till exempel de bara timmerväggarna och de avlutade dörrarna.

Arkitektur

Åren runt sekelskiftet 1900 var en brytningstid inom arkitekturen. I slutet av 1800-talet var rikt dekorerade fasader med så kallad snickarglädje högsta mode. Panelarkitektur är ett uttryck som brukar användas. Inspirationen kommer bland annat av schweizerstil, nationalromantik och senare också jugend. Den har sin grund i det faktum att sågade och hyvlade trävaror blivit allt mer tillgängliga och sjunkit i pris. Även lite enklare byggnader kan få påkostade fasader med rik dekor. Ståndsmässiga hus kan bli förhållandevis överlastade med en stor mängd lövsågade snickerier, verandor och utbyggnader.

Folkskolan i Hok är en långsträckt byggnad med ett förhållandevis brant tak som är klätt med tvåkupigt lertegel. Grunden är utförd i sten och består av stora, släthuggna stenblock. I husets mitt finns en fantastisk veranda, ett praktexempel på den snickarglädje som var så populär vid sekelskiftet 1900. Verandan bärs upp av pelare som pryds av kapitäl upptill, precis som om de vore kolonner. De två pelarna i mitten övergår i ett intrikat flätat mönster som är mycket tjusigt! Själva ytterdörren är ljust gråblå fyllningsdörr med glasad överdel som är krysspröjsad.

Fasaden är klädd med klassisk locklistpanel, en paneltyp som varit vanlig sedan 1800-talet. Fönstren är spröjsade med tre glas i varje båge. Karm och båge är vitmålade, precis som knutbrädor och vindskivor. Fönsterfodren är mjukt gråblå.

Kvalitéer

Folkskolan i Hok var under en period rivningshotad men räddades i sista stund. Det kan vi verkligen vara glada för idag! Byggnaden är numera renoverad med många vackra detaljer bevarade. Pricken över i:et är den vackra verandan som välkomnar in till den rymliga hallen med bara timmerväggar. Här finns också vackra gamla pardörrar och trägolv. I vardagsrummet tronar en ståtlig öppen spis med bevarade smidesdetaljer som är daterade 1753. Förutom den öppna spisen finns ytterligare en eldstad i huset, en järnspis i köket.

På tomten finns också en mindre byggnad, en bedårande liten stuga med blåmålad pardörr. Det är en så kallad enkelstuga med en kammare och ett stort kök. Den har byggts till och rymmer numera också ett garage. Tillsammans bildar dessa två byggnader en mycket tilltalande miljö som minner om det tidiga 1900-talet!

Fastighetskarta

Trädgård

Den omgivande trädgården är 1293 kvm stor och lummig med uppväxta träd och buskar, gräsmattor, rabatter och grusgångar. På baksidan av huset finns en altan och ett växthus. På gården finns även en stuga, en före detta skomakarstuga, med ett fullutrustat kök, badrum med dusch och tvättmaskin, ett mindre allrum samt ett sovloft. Stugan är sammanbyggd med ett garage. Stugan kan till exempel fungera som gäststuga, generationsboende eller för uthyrning. Den är också utmärkt för egen verksamhet, som kontor, ateljé eller verkstad.

OMRÅDET

Hok är ett litet och familjevänligt samhälle med goda pendlingsmöjligheter. Hoks station ligger längs järnvägen där Krösatågen trafikerar mellan Nässjö och Halmstad. Därtill har orten ”lagom närhet” till E4. På cirka 10 minuter nås Vaggeryd och på en knapp halvtimme Jönköping och Nässjö. Restid med tåg från Stockholm är knappa 3,5 timmar med ett byte. Förskola, skola och sporthall ligger smidigt nära den gamla folkskolan. Hooks herrgård är vida berömd som ett populärt resmål och hotell med spa, golf m m. Där finns möjligheten till fri tillgång till spa- och fitnessavdelningen för 595 kr/mån.