Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Skidvägen 19
  [Område] => Västertorp/Hägerstensåsen
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 58 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 919 kr/mån Inkl. Värme, V/A & bredband. [Andelstal] => 2,88685 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 21/1301 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 179 095 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekt nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett rymligt vindsförråd enligt säljarens uppgift. )

Skidvägen 19

RENOVERAD FUNKISTVÅA MED FINA ORIGINALDETALJER, VACKERT LJUSINSLÄPP OCH SOLIG BALKONG

FOTO: ORCHIDEEN STYLING: LINDHOLM TEXT: LUNDGREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skidvägen 19
Område
Västertorp/Hägerstensåsen
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
58 kvm
Föreningens information
Avgift
2 919 kr/mån Inkl. Värme, V/A & bredband.
Andelstal
2,88685 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
21/1301
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
179 095 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekt nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett rymligt vindsförråd enligt säljarens uppgift.

Driftskostnader

El
4 300 kr/år
Försäkring
2 300 kr/år
Total driftskostnad
6 600 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Slow Hands café
Hyfsat nyöppnat ställe som erbjuder både välbryggt morgonkaffe, utvalda naturviner och dj-kvällar.
Blomsterhäxan
Den lokala lilla blomsterbutiken som erbjuder spännande alternativ för både fönsterbräden och balkonglådor.
AB Café
Ta en härlig promenad genom parken och avnjut en storfrukost, lunch eller fika på det mysigaste stället söder om söder.
Vinterviken
På cykel är du framme på nolltid och kan ta ett dopp från de soliga badklipporna, ha picknick, gå till trädgårdscaféet och strosa i trädgården.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ypyä & Strehlenert, 1949

Stockholm stad förvärvade 1935 södra delen av dagens Västertorp medan den norra ägdes av företaget Olsson & Rosenlund. 1945 tillträdde arkitekten Sven Markelius som stadsplanedirektör, och inspirerad av förebilder i England lät han utarbeta en schemaplan för hur förortssamhällen runt Stockholm skulle planeras och byggas i grannskapsenheter kring lokala centrum. I enlighet med detta presenterades en plan för Västertorp 1947. Husen på Skidvägen började byggas 1949 enligt ritningar av Curt Strehlenert och Martta Ypyä, en av de få kvinnliga arkitekter som var verksamma i Sverige vid den här tiden. De ingår i ett större enhetligt område med likartade välgestaltade och tidstypiska lamellhus. Markplaneringen är genomtänkt och medger ett omsorgsfullt utnyttjande av terrängen och olika naturinslag.

FÖRENINGEN

Brf Paråkaren

Antal lägenheter och lokaler

Brf Paråkaren är en äkta bostadsrättsförening som bildades 2006. Föreningens fastighet består av ett flerbostadshus på adressen Skidvägen 11-21. Föreningen har 31 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 2 lägenheter upplåtna hyresrätt samt 11 lokaler. Den totala lägenhetsytan är 2 216 kvm och lokalytan är 816 kvm.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Nuvarande avtal sträcker sig till sommaren år 2029.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Simpleko AB.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Nordeuropa försäkring.

Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi och amorterar löpande på sina lån. En tidigare hyresrätt såldes under 2023 vilket ökade föreningens kapital. De amorterade ca 3,5 MKR innan årsskiftet 2023/24. Föreningen har goda intäkter från lokalerna, under 2022 uppgick intäkterna till ca 1 MKR. De långfristiga skulderna är enligt årsredovisningen 2022 ca 6 mkr vilket ger en belåning på 2 937kr/kvm boyta, men med tanke på att de amorterat 3,5 MKR har belåningen per kvm halverats. Avgifterna höjdes med 15% i april 2023 på grund av ökade kostnader. Det finns inga ytterligare beslutade avgiftshöjningar under 2024 men kan inte uteslutas. Avstämt med styrelsen 2023-12-29.

Urval renoveringar

Yttertak renovering, 1995. Stambyte, 2000. Elrenovering, 2003. Hissrenovering, 2006. Fasad, tak, fönster och balkongrenovering, 2010. Renovering av tvättstuga samt installation av fjärrvärme, 2010. Fönsterrenovering 3-glas, 2014. Slipning av dörrar och skyltfönsterpartier, 2021. OVK, renovering av lokal, portkodsdosor, kärl för avfallshantering, 2022. Se årsredovisning för fler utförda underhållsarbeten.

Kommande renoveringar

Det finns inga stora renoveringar planerade närmsta tiden (avstämt med styrelsen 2023-12-29).

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga som är utrustad med 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 1 torkskåp och mangel. Det finns förråd till uthyrning i källaren. I källaren finns även ett cykelrum som nås från trapphus eller baksidan av huset. Det finns tre takterrasser i huset som är möblerade med stolar och bord. Det finns två hobbyrum och en föreningslokal med pingisbord i källaren.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband

Värme, V/A & bredband ingår i avgiften. Bredbandet som ingår är fiber från Stockholms statsnät, 1000/1000.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från stadgar, avstämning med styrelsen 2023-12-29 samt årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lägenheten har ett lugnt och avskilt läge i ett tryggt kvarter med grönskande parker runt hörnet. Parkerna pryds av fina skulpturer som gör området till Stockholms största utomhusutställning. På promenadavstånd har man Hägerstensåsens, Aspuddens och Telefonplans omtyckta kafé- och restaurangstråk, liksom Vinterviken med natur, bad, trädgårdskafé, konserter och höst- och vintermarknader. Dessutom bor man granne med Västertorpshallen med bassänger och gym, och ett stenkast bort ligger ett mysigt utomhuscentrum med bland annat restauranger, konditori och mataffär. Kommunikationerna är utmärkta och från Hägerstensåsens tunnelbanestation, mindre än hundra meter från lägenheten, tar man sig in till Söder på cirka sju minuter. Vill man hellre cykla finns flera välskyltade cykelvägar.