Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Vårgatan 1A
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 68 kvm
Enligt uppmätning
64,9 kvm enligt lägenhetsförteckning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 971 kr/mån inkl; kabel-tv, bredband och vatten [Andelstal] => 0,41136 % [Andel av årsavgift] => 0,40455 % [Lägenhetsnummer] => 0251/1201 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 210 346 kr )

Vårgatan 1A

OMORGSFULLT RENOVERAD JUGENDTREA MED TVÅ KAKELUGNAR

STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI TEXT: MUREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Vårgatan 1A
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum
Area
68 kvm
Enligt uppmätning
64,9 kvm enligt lägenhetsförteckning
Avgift
3 971 kr/mån inkl; kabel-tv, bredband och vatten
Andelstal
0,41136 %
Andel av årsavgift
0,40455 %
Lägenhetsnummer
0251/1201
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
210 346 kr

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tellus Bio
Svenska köken – sushi, pizza, hamburgare
Pulka på Julikullen på vintern
Tellus Cykelverkstad
Tellus Blommor

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Brag 1912

Huset

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm, som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem. Denna lägenhet är idag sammanbyggd av det som i begynnelsen var två lägenheter om ett rum och kök var. Samtliga hus i kvarteret är grönklassade i Stockholm stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i STHLM

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta och grönklassade (bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt).

Föreningen består av 220 lägenheter om totalt 15 620kvm och 15 hyresrättslokaler om 1 143kvm. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1992.

Förvaltare

Teknisk- och ekonomisk förvaltning sköts av Nabo.

Renovering

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats,

2022 fiberinstallation via Ownit, 2021 renovering av källare/dagvattensystem på Cypressen, 2020 renovering av portar in till gårdarna på Silverpoppeln och Järneken, 2018-19 trapphusrenovering, 2017-19 tak och fönstermålning, 2015-16 renovering och stambyte i källare, 2015 OVK-besiktning av samtliga lägenheter, 2012 renovering av tvättstuga, gym och bastu i Silverpoppeln, 2003 renoverades tak och fasad, 1993 dränering och renovering av innergårdarna, byte av elstigare, byte av tak/ fönster samt fasadrenovering mot gårdarna. Föreningen jobbar med en inventering av stammar för vatten och avlopp, de har bytt stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar, badrumssstam har bekostats av föreningen och har skett smidigt så att man ej behöver evakuera lägenheten. Föreningen ser även över möjligheten att förvandla råvindarna till bostäder, utarbeta en underhållsplan till 2040, samt utreda förutsättning inför byte till annat värmeförsörjnings system.

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 58,1mkr, (ca 3 724kr/kvm) långt under snittet för området. I post Kassa bank finns ca 8,3 mkr. Inre reparationsfond om ca 1,6 mkr. Årsavgift per kvm boyta är ca 686kr/kvm. Föreningen höjde månadsavgiften med 10% i januari 2023 för att möta ändrade kostnader och rådande situation. Inga fler avgiftshöjningar är beslutade men föreningen följer utvecklingen noga.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen, se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag. En gemensam städdag av gården sker 2 ggr/ år, vår och höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har flera mycket vackra och gröna trädgårdar som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum, relax/ bastu och gym samt en mindre snickarverkstad som kan nyttjas av medlemmarna. Det finns även en festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8. Övernattningsrummet kostar ca 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt, föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt, föreningen har bastu, gym och hobbyrum. Cykelförråd och barnvagnsrum finns i källaren som nås direkt i från gården.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i föreningen på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5. Totalt finns nitton tvättmaskiner, sex torktumlare och åtta torkskåp.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (100Mbit/s) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Här bor du mitt i ett lugnt och trivsamt område som också är ovanligt rikt på restauranger och caféer och har en härlig, kreativ atmosfär med liv och rörelse. Det är enkelt att kunna gå, cykla eller ta tunnelbanan till stan, men det är också skönt att bo på en plats som fyller livet utan att man behöver åka någon annanstans. Man kan utan problem spendera sina dagar här och njuta av härliga promenader, ett dopp i Mälaren, god fika, bio och sedan ha svårt att välja vilket av alla matställen som middagen ska ätas på. I hemmakvarteren finns en rad butiker och mötesplatser, som Tellus bio, Tellus cykel, Tellus blommor m m. Förutom film ordnar Tellus bio till exempel också jazzkvällar och litteraturaftnar. Svandammsparken precis är en populär samlingsplats för alla med plaskdamm, lekplats, basketplan, parkour m m. Parken Julikullen ligger precis intill huset, här kan man åka pulka på vintern. Barnfamiljer bor på denna dress också nära flera skolor för barn i olika åldrar.