Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tellusborgsvägen 45b
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 100 kvm
Förvaltares information
Enl. mäklarbilden är en exakta boarean angiven till 99.8kvm samt angiven som 3ROK. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 313 kr/mån inkl vatten, k-tv(Sappa AB), bredband(Sthlms stadsnät AB) [Andelstal] => 0,62984 % [Andel av årsavgift] => 0,62159 % [Lägenhetsnummer] => 231210002-0348/1001 )

Tellusborgsvägen 45b

STOR, MYSIG OCH SOCIAL FYRA MED KAMIN OCH KAKELUGNAR

FOTO: JOKEONO TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tellusborgsvägen 45b
Område
Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
4 rum
Area
100 kvm
Förvaltares information
Enl. mäklarbilden är en exakta boarean angiven till 99.8kvm samt angiven som 3ROK.
Avgift
5 313 kr/mån inkl vatten, k-tv(Sappa AB), bredband(Sthlms stadsnät AB)
Andelstal
0,62984 %
Andel av årsavgift
0,62159 %
Lägenhetsnummer
231210002-0348/1001

Driftskostnader

El
6 720 kr/år
Försäkring
2 705 kr/år
Total driftskostnad
9 425 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Boende 2 vuxna och 2 små barn.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Brag 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem. Den här lägenheten ligger i kvarteret Cypressen som har grön och trivsam innergård med flera grillar, utemöbler och lekplats. Föreningen ordnar evenemang som kräftskiva och loppisar och har gemensamma städdagar. I hela bostadsrättsföreningen finns 220 lägenheter och 16 kommersiella lokaler. För de boende finns dessutom en festlokal, ett övernattningsrum, gym, bastu, snickerirum, sopsortering med kompost och två tvättstugor.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i STHLM

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta och grönklassade (bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt).

Föreningen består av 220 lägenheter om totalt 15 620kvm och 15 hyresrättslokaler om 1 143kvm. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1992.

Förvaltare

Teknisk- och ekonomisk förvaltning sköts av Nabo.

Renovering

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats,

2022 fiberinstallation via Ownit, 2021 renovering av källare/dagvattensystem på Cypressen, 2020 renovering av portar in till gårdarna på Silverpoppeln och Järneken, 2018-19 trapphusrenovering, 2017-19 tak och fönstermålning, 2015-16 renovering och stambyte i källare, 2015 OVK-besiktning av samtliga lägenheter, 2012 renovering av tvättstuga, gym och bastu i Silverpoppeln, 2003 renoverades tak och fasad, 1993 dränering och renovering av innergårdarna, byte av elstigare, byte av tak/ fönster samt fasadrenovering mot gårdarna. Föreningen jobbar med en inventering av stammar för vatten och avlopp, de har bytt stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar, badrums stam har bekostats av föreningen och har skett smidigt så att man ej behöver evakuera lägenheten. Föreningen ser även över möjligheten att förvandla råvindarna till bostäder, utarbeta en underhållsplan till 2040, samt utreda och planerar inför byte till annat värmeförsörjnings system.

Ekonomi

De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 58,1mkr, (ca 3 724kr/kvm) långt under snittet för området. I post Kassa bank finns ca 8,3 mkr. Inre reparationsfond om ca 1,6 mkr. Årsavgift per kvm boyta är ca 686kr/kvm. Föreningen höjde månadsavgiften med 10% i januari 2023 för att möta ändrade kostnader och rådande situation. Föreningen har beslutat att höja månadsavgifterna från årsskiftet 2023/2024 med 5%. Inga fler avgiftshöjningar är beslutade men föreningen följer utvecklingen noga.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen, se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag. En gemensam städdag av gården sker 2 ggr/ år, vår och höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har flera mycket vackra och gröna trädgårdar som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum, relax/ bastu och gym samt en mindre snickarverkstad som kan nyttjas av medlemmarna. Det finns även en festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8. Övernattningsrummet kostar ca 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt, föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt, föreningen har bastu, gym och hobbyrum. Cykelförråd och barnvagnsrum finns i källaren som nås direkt i från gården.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i föreningen på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5. Totalt finns nitton tvättmaskiner, sex torktumlare och åtta torkskåp.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (100Mbit/s) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage och många caféer och restauranger. Biografen Tellus som snart kan fira 100-årsjubileum ligger i föreningen. Du bor dessutom precis intill Svandammsparken som är en oas med plaskdamm och grönytor. På promenadavstånd ligger även Aspudden och Vinterviken med bland annat bad, trädgårdar och café. Säljarna beskriver livet i Kransen så fint när de efter att ha uppskattat alla tillgångar som finns i kvarteren för både stora och små, säger att det bästa nästan är att man inte behöver göra så mycket. Gården är en mötespunkt för alla åldrar, man kan åka pulka på Julikullen och köpa godaste pizzorna på Pizzeria Tellus på andra sidan kullen. Livet är enkelt och smidigt och här finns lugnet och tryggheten.