Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svandammsvägen 23, 2 tr
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1,5 rum
  [Area] => 39 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 638 kr/mån inkl. värme, vatten [Andelstal] => 2,5429 % [Andel av årsavgift] => 2,71906 % [Lägenhetsnummer] => 21/1201 )

Svandammsvägen 23

FUNKIS MED VACKRA ORIGINALDETALJER OCH BALKONGDISKUSSION

FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM TEXT: KLANG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svandammsvägen 23, 2 tr
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
1,5 rum
Area
39 kvm
Föreningens information
Avgift
2 638 kr/mån inkl. värme, vatten
Andelstal
2,5429 %
Andel av årsavgift
2,71906 %
Lägenhetsnummer
21/1201

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Övrigt
2 500 kr/år
Total driftskostnad
6 900 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt=gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken
Trevlig strandpromenad och badplats
Svandammsparken
Picknick, glassbar och plaskdamm för de små
Tellus Pizza
Sthlms godaste pizza på Vattenledningsvägen
Tellus Biograf
Konserter, bio och konst
Konst
För konst- och designfantasten finns flera trevliga ateljéer att besöka i närheten

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hagstrand och Lindberg 1938-1940

Bostadshuset på Svandammsvägen 23, Maskrosen 3, ritades 1938 av Rolf Hagstrand och Birger Lindberg. Arkitektparet har bland annat ritat Aston Hotel med biograf Rival vid Mariatorget och Kungshuset på Kungsgatan. Maskrosen 3 är ett funkishus på gränsen till 1940-tal med fasad i gult slätputs, utkragande takfot, synliga taktassar, och tvåluftsfönster. Brf Maskrosen 3 är en äkta bostadsrättsförening och föreningen består av 38 bostadsrätter, 4 hyresrätter och 1 lokal. Fastigheten genomförde stambyte 2015-2018 och planering för balkongbygge pågår. Till fastigheten hör en trevlig innergård med odlingsmöjligheter samt en takterrass med utsikt mot Söderort. Gemensam tvättstuga och cykelrum finns i huset.

FÖRENINGEN

Brf Maskrosen 3 i Midsommarkransen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Maskrosen 3 i Midsommarkransen är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen består av 39 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal och 3 lägenheter med hyresrätt. Föreningen bildades 2015 och är belägen på Svandammsvägen 21, 21 A och 23. Fastigheten byggdes 1939 men blev omfattad renoverad på 80-talet. Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av SBC.

Mark

Föreningen äger marken.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Tv och bredband

Fiberbredband samt kabel-tv via Telia.

Parkering

Föreningen har 17 st parkeringsplatser till en kostnad av 500 kr/mån. I dagsläget finns det två lediga platser.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar har tillgång till tvättstuga i källaren med dubbla tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkskåp. Därutöver finns samlingslokal, cykel-/barnvagnsutrymme, sopsortering, gemensam takterrass med fantastisk utsikt samt en trevlig uteplats med grillmöjligheter.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen har tre stycken hyresrätter på totalt 103 kvm (25, 25 och 53) kvar. En hyresrätt såldes av under 2021 vilket ledde till att föreningen kunde amortera sina långfristiga skulder med 3 mkr. De långfristiga skulderna ligger just nu på 17,5 mkr vilket ger oss en belåningsgrad om 10 524 kr/kvm bostadsyta. I kassa och bank finns ca 1,66 mkr. Enligt årsredovisningen (2021) framgår att föreningens totala skuld till kreditinstitut inom 5 år beräknas uppgå till 16 mkr vilket motsvarar en belåningsgrad på 9 732 kr.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Ca 1200 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift på ca 500 kr/pant.

Juridisk person/delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Delat ägande accepteras dock med ett krav på en minsta ägarandel på 10 %.

Renoveringar

Föreningen har genomfört stora renoveringar senaste åren. Se utförlig lista på sida 3 i årsredovisningen där bland annat stambyte badrum 2015-2018 samt stambyte kök 2002-2004 nämns.

Kommande renoveringar

Fasaden på baksidan ska renoveras. Exakt när är ej beslutat än men det kommer ske inom en snar framtid.

Balkongprojekt

Föreningen har sedan 2022 drivit ett projekt i syfte att bygga balkonger till lägenheterna. Den första bygglovsansökningen avslogs av kommunen men föreningen driver frågan vidare. Genomförs balkongprojektet enligt plan kommer balkongerna att byggas i samband med att fasaden renoveras. En balkong kostar ca 100-150 tkr. När flera medlemmar beställer balkong samtidigt så brukar kostnaden ligga i det lägre intervallet. Balkongerna planeras följa stilen på byggnaden, vara tidstypiska, i den mån det går och är ekonomiskt försvarbart.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2021 samt avstämning med föreningens styrelse. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med styrelsen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett område med småstadskänsla och är en idyllisk miljö med närhet till Liljeholmen, Södermalm och city. En klassisk gammal förstad och ett mycket charmfullt och levande område med fin blandning av byggnader från olika decennier. Förutom flera bra mataffärer, caféer och bagerier finns här både vintagebutiker, ateljéer och kvartersbiografen Tellus som erbjuder film, föredrag och konserter. På nära avstånd finns trevliga promenadstråk och bad vid Vinterviken samt mysiga Svandammsparken med lekpark, glassbar och perfekt ställe för picknick. Ett stenkast från bostaden ligger tunnelbanans röda linje som tar dig in till city och även bra cykelbanor som tar dig in till Hornstull på ca 10 minuter, dessutom enkelt att ta sig ut på de större farlederna med bil.