Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Nyborgsgränd 1, 3 tr
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 82 + 19 kvm
Förvaltarens information
Biarea i enlighet med uppgift vid säljarens köp. Korrekt term är "ej mätvärt utrymme". [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 419 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv och bostadsrättstillägg försäkring [Andelstal] => [Andel av årsavgift] => 4,74074 % [Lägenhetsnummer] => 311/1202 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 612 865 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2021 [Förråd] => Aktuell lägenhet disponerar ett förråd på vind och ett i källaren. )

Nyborgsgränd 1

VINKLAR, VRÅR OCH VOLYM - MYSIG VINDSVÅNING I DET GAMLA AB MACK-HUSET

FOTO: ÖSTLING STYLING: LIND TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Nyborgsgränd 1, 3 tr
Område
Midsommarkransen
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
82 + 19 kvm
Förvaltarens information
Biarea i enlighet med uppgift vid säljarens köp. Korrekt term är "ej mätvärt utrymme".
Avgift
5 419 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv och bostadsrättstillägg försäkring
Andel av årsavgift
4,74074 %
Lägenhetsnummer
311/1202
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
612 865 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2021
Förråd
Aktuell lägenhet disponerar ett förråd på vind och ett i källaren.

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
2 040 kr/år
Total driftskostnad
8 040 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn. Driftkostnader kan självfallet variera pga levnadssätt och avtal.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Föreningens innergård
Vårkvällar med grill, odling på sommaren, loppis på hösten och så mycket mer!
Löpsträckan Midsommarkransen – Vinterviken
Avslutas med fördel med ett svalkande bad
Bageri Pomona
Deras surdegsbröd!
Svandammsparken
Fin lekpark, här picknickar vi sommartid
Biograf Tellus och Bio Aspen
Fantastiskt utbud av både kommersiell och finsmakarfilm

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd 1912

AB MACK-huset Konvolvulus 18 uppfördes 1912, men de ursprungliga ritningarna till byggnaden finns ej bevarade. Den del av byggnaden som vetter mot Nyborgsgränd innehöll från början verkstadslokaler där AB Mack i mitten av 1910-talet startade sin tillverkning av bensinpumpar med automatisk mätning. Grundarnas initialer bildade ordet MACK, som sedan också blev det ord vi idag använder för en tankningsstation. Namnet har bevarats på husets fasad. Konvolvulus 18 är ett hörnhus i tre våningar som är både tidstypiskt och välbevarat. Bottenvåningen är klädd i tegel och övriga bostadsplan är putsade i en ljust gul nyans. Detaljer som burspråk, prydnadsgavlar och takkupor ger huset karaktär. Fönstrens snickerier är grönmålade och har småspröjsade överdelar. De flesta av husets entréer ligger mot gården vid Tegelbruksvägen, men det finns också portar mot Nyborgsgränd och Vattenledningsvägen. Huset är grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

Brf Tegelbruket

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tegelbruket en s.k. äkta bostadsrättsförening och består av ett flerbostadshus. Huset uppfördes 1912 och föreningen bildades år 2000. Föreningen består av 31 lägenheter samt 1 lokal upplåten med bostadsrätt och 1 lägenhet på 40 kvm med hyresrätt. Det totala boytan för bostadsrätter uppgår till 1 576 kvm. Föreningen äger marken där deras hus står.

Förvaltare

Ekonomisk administration sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av P.E.A.D Fastighetsskötsel.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen och bostadsrättstillägg för medlemmarna, hos Söderberg & Partner.

Urval renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2011 och sträcker sig till 2035. Se föreningens senaste årsredovisning för detaljerad information om utförda renoveringar. Takrenovering 2022. Taket målades och repareras på vissa ställen. Ny grind och staket, 2020. Trapphusrenovering, stamspolning, 2019. Omputsning av fasaden samt renovering av takkupor, 2018. Nya portar, underhåll av fönster, 2017. Ommålning av fönster, 2013. Tillbyggnation av vind, 2010. Elstambyte, rörstambyte, omläggning av tak, 1995.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar. I styrelsen har diskuterats en fönsterbesiktning men inga beslut har tagits.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på ca 13,5 mkr vilket ger en belåning på ca 8 809 kr/kvm boyta. Styrelsen har inte tagit något beslut kring avgiftshöjningar men har normalt höjningar på ca 1 % per år. Det sker dock vid varje treårsperiod. Senaste höjningen skedde i höstas. Föreningen visade positivt resultat 2021 (plus 69 tkr) och 2020 (plus 131 tkr). Den kvarvarande hyresrättslägenheten på ca 40 kvm är en ansenlig dold tillgång. Styrelse tittar också på att eventuellt sälja av vissa kvarvarande vindsutrymmen.

Gemensamma utrymmen

Brf Tegelbrukets mysiga gård är lummigt inbäddad av både syrener och äppelträd. Här finns flera grupper av utemöbler, solstolar och grill, fint belysta med ljusslingor året om. Gemensam tvättstuga finns i källaren på Tegelbruksvägen 20. Den är försedd med två tvättmaskiner, två torkskåp och en torktumlare. Förråd för cyklar och barnvagnar finns också.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Månadsavgift

Värme, vatten, kabel-tv (Tele2:s grundutbud) ingår i avgiften. Huset är kopplat till Tele2 och medlem tecknar själv bredbandsavtal.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Köpare betalar överlåtelseavgift på 1 313 kr. Pantsättningsavgift på 525 kr/pant.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från styrelsen den 27 april 2023, föreningens stadgar samt årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt och trivsamt område som också är ovanligt rikt på restauranger och caféer och har en härlig, kreativ atmosfär med liv och rörelse. Här möts asfaltsdoft och äppelträd i en småstadsmiljö exakt 2 km från Hornstull. Det är enkelt att kunna gå, cykla eller ta tunnelbanan till stan, men det är också skönt att bo på en plats som fyller livet utan att man behöver åka någon annanstans. Man kan utan problem spendera sina dagar här och njuta av härliga promenader, ett dopp i Mälaren, god fika, bio och sedan ha svårt att välja vilket av alla matställen som middagen ska ätas på. Tunnelbanan ligger alldeles intill, och den förflyttar dig till Södermalm på fyra minuter och till T-centralen på tolv. Bussar mot bl a Gröndal, Liljeholmen och Bagarmossen nås tre minuter bort vid hållplats Kilaberg.