Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Midsommarvägen 54, 2 tr.
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 48 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 774 kr/mån inkl. värme, vatten & bredband 100Mbit. [Andelstal] => [Andel av årsavgift] => 1,66181 % [Lägenhetsnummer] => 45 (99-2066-3-45)/1102 )

Midsommarvägen 54

TILL SALU: KRANSEN-TVÅA MED BALKONG OCH UTSIKT

FOTO: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: KARLSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Midsommarvägen 54, 2 tr.
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
48 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 774 kr/mån inkl. värme, vatten & bredband 100Mbit.
Andel av årsavgift
1,66181 %
Lägenhetsnummer
45 (99-2066-3-45)/1102

Driftskostnader

El
4 900 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Övrigt
3 080 kr/år
Total driftskostnad
9 480 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

GUNNEL & RUTH BAGERI
VINTERVIKENS NATUROMRÅDE
SÖDERBERGS BAGERI
AB CAFÉ
KNIV OCH KAVEL RESTAURANG

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1944

1944 uppfördes husen i HSB Brf Martallen. Martallen 32 med adress Midsommarvägen 40–44 är en av dem. Byggnaderna ritades av HSB:s arkitektkontor. Ritningarna är signerade Axel Garpe som ritade mycket åt HSB under 1940-talet, bland annat i Aspudden och på Reimersholme. Tillsammans med sin chef Sven Wallander signerade han även ritningarna till HSB:s stora kontorshus på Fleminggatan. Husen i HSB Brf Martallen är klassiska och välbevarade smalhus som är fint anpassade i naturen och högt belägna i området. Trapphusen är nyrenoverade och återställda till originalkänsla med fin tidstypisk entré, trappbelysning och ringklockor.

I föreningen finns 66 lägenheter och en mängd olika tillgångar som de boende kan nyttja och som bidrar till trivsel och praktiskt boende. Här finns en gemensam trädgård med sittgrupper och grillar så det räcker till flera sällskap. Man hälsar alltid glatt på varandra, men man får ha sin tillfälliga del av trädgården för sig själv och det går att ha till exempel födelsedagskalas och picknick både i trädgården och på “klippan” bakom huset. Gården har en vacker slånberså, syrenbuskar, äppelträd samt pallkragar för de som vill odla. Interiört finns en gästlägenhet, bastu, pingisrum, hobbyrum, cykel- och barnvagnsrum och två tvättstugor som nås från samma trapphus som denna lägenhet. Båda har två maskiner, torkskåp, tumlare och mangel och det är alltid lätt att få tvättid. Parkeringsplats finns utanför huset, till en kostnad av 1000 kr/månad.

FÖRENINGEN

HSB Brf Martallen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen innehar tomträtten till fastigheterna Martallen 29, 32 och 38 i Stockholms kommun. Fastigheten består av 65 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt med en totalyta om 2942 kvm. Föreningen har även några små förrådslokaler om totalt 20 kvm som hyrs ut till medlemmar. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1944 under ledning av Sven Wallander.

Tomträtt

Marken upplåts med tomträtt från Stockholms kommun. Avtalet löper 2024-03-31, senaste omförhandlingen var innan dess år 2014.

Förvaltare

Föreningen är ansluten till HSB som sköter den ekonomiska förvaltningen.

Garage och parkering

Föreningen har en parkeringsplats som hyrs ut för 1000 kr/mån. Boendeparkering gäller i området, se Stockholm stads hemsida för mer information.

Renovering

Huset byggdes 1944, för fullständig lista på renoveringar sedan 80-talet, se årsredovisning. Takrenovering, 2022/23. OVK, 2022. Fönsterrenovering & stamspolning, 2021. Energideklaration utförd, trapphusrenovering, 2019. Byte av badrumsfönster och montering av isoleringsruta på alla lägenhetsfönster, 2017. Installation av portlås i samtliga portar, 2018 . Injustering av värmesystem, byte av vissa maskiner i tvättstugorna, 2016. Byte av två torkskåp, fönstermålning och tätningslister i trapphus och renovering av samtliga portar, 2015. Fjärrvärmeinstallation, 2004. Installation bredband, 2001. Stambyte, 1999. Byte av elstigar, 1993. Omläggning tak och fasadrenovering, 1992.

Kommande renoveringar

Enligt underhållsplanen är fasadrenovering näst på tur under 2025, men det finns inga beslut om när det kommer ske och det är inte omöjligt att det kommer senareläggas.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2022 till drygt 18 mkr, vilket innebär en belåning på 6097 kr/kvm (årsredovisning 2022). Snittet i området uppgår till ca 6500kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns en planerad avgiftshöjning om 6% from 2024.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och bredband. Föreningen har ett avtal med Telenor (Bredbandsbolaget) till ett förmånligt pris för bredband och telefoni. Hastighet 250/100.

Avgifter vid överlåtelse

En överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet erlägges av säljaren. En pantsättningsavgift om ca 1% av prisbasbeloppet erlägges av köparen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett cykelförråd i varje huskropp och separat förråd för förvaring av vinter- och sommardäck finns ett separat förråd i port 44. I port 56 finns en bastu med intilliggande dusch som får lånas kostnadsfritt av medlemmarna. Ett gästrum i port 56 finns att hyra för långväga gäster och ett hobbyrum med diverse verktyg finns att låna vid behov. För den som siktar på att bli nästa J-O Waldner finns ett pingisrum i port 54! Tvättar gör du i de två tvättstugorna i källaren mellan port 50 & 52 som vardera är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Sopsortering finns i form av soprum med sorteringskärl samt kompost för organiskt avfall. Grovsopor slängs i container i samband med vår- och höststädningarna och samtidigt samlas elavfall ihop. Det finns även extra förråd att hyra.

Städning

Trapphusen städas av en firma. Varje år anordnas höst- och vårstädning och de gemensamma utrymmena städas av de boende.

Bredband och tv

Kabel-tv och bredband levereras av Telenor (Bredbandsbolaget).

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%. Köpare behöver bli medlem i HSB vilket kostar ca 500kr/medlem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida (www.brfmartallen.se), avstämning med styrelsen i september 2023, samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det lätt att trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage. Här finns även kvartersbion Tellus med film, föredrag, konserter, café och annat. Du bor dessutom nära den fina och populära Svandammsparken. Inte heller är det långt till ett bad vid Örnsbergs klippor och mysiga Vinterviken. Här har du nära kultur, folkliv och restauranger. Midsommarkransens tunnelbana ligger bara några minuter bort och tar dig till Södermalm på 10 minuter.