Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Johannesbergsgatan 4
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 0.5 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => Nyttjanderätt som köpes för en engångssumma om 6 000kr [Tomtareal] => [Avgift] => 4 684 kr/mån inkluderar värme och vatten [Andelstal] => 11,61459 % [Andel av årsavgift] => 11,61459 % [Lägenhetsnummer] => 00001 )

Johannesbergsgatan 4

I EN GRÖN OAS - FRIDFULL FUNKISTVÅA MED EGEN UTEPLATS

TEXT: BECK-REMNES FOTO: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Johannesbergsgatan 4
Område
Midsommarkransen
Våning
0.5 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Förvaltarens information
Beskrivning uteplats
Nyttjanderätt som köpes för en engångssumma om 6 000kr
Avgift
4 684 kr/mån inkluderar värme och vatten
Andelstal
11,61459 %
Andel av årsavgift
11,61459 %
Lägenhetsnummer
00001

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Övrigt
2 700 kr/år
Total driftskostnad
8 100 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt gäller gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

VINTERVIKEN
Omtalade Vinterviken ligger knappa 30 min promenad från oss. Här hittar man badplats, caféer och stora grönområden
CAFÈ POMONA
Pomona gör det bästa brödet, och det mesta egentligen!
SCANDWICH
Bra viner och världens godast macka och pommes
TELLUZ
Otrolig pizza! Och man får alltid ett charmigt bemötande
TRE VÄNNER
Bra pub-häng ett stenkast bort
NOLI
Delikatessbutik runt hörnet med goda ostar och chark

Arkitekturen

Arkitekt: Peder Clason 1935

1935–1936 uppfördes huset på tomten Hundrovan 5 av Byggnadsföreningen Felicitas efter ritningar av Peder Clason, son till Isak Gustaf Clason, en av våra mest framstående arkitekter i slutet av 1800-talet, som bland annat ritade Nordiska museet. Sonen Peder ritade till exempel Sveriges paviljonger på världsutställningarna i Barcelona och Bryssel. Under 1930-talet ritade han flera flerfamiljshus, framför allt i Gröndal, men alltså även detta hus i Midsommarkransen. Hundrovan 5 är ett två- till trevåningshus i suterräng och det inreddes från början enkelt med små lägenheter som fick dela på ett badrum per våningsplan, men hade förhållandevis rymliga kök. 1989–1990 renoverades huset och då fick samtliga lägenheter egna duschrum. Huset har en vacker och välbevarad fasad putsad i en ljust gulvit kulör och med fönster målade i ljusgrönt.

FÖRENINGEN

Brf Hundrovan 5

Brf Hundrovan 5 är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Hundrovan 5 på Johannesbergsgatan 5. Huset ritades av arkitekt Peder Clason och uppfördes år 1935 till 1936. Här äger man sin mark.

Antal lägenheter

Föreningen upplåter 13 lägenheter med bostadsrätt fördelade på 1-2 rok om totalt 479kvm boyta

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen registrerades 1986, Föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 2000. Nuvarande stadgar registrerades år 2000 hos bolagsverket.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme och vatten. En avgiftshöjning om 4% har precis gjorts, inräknat i avgiften i annonsen. Inga ytterligare avgiftshöjningar beslutade.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras av Comhem, medlem tecknar själv avtal.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger år 2021 på 4,3 mkr vilket ger en belåningsgrad på 9 009 kr/kvm.

Stadgar

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 20% samt att den boende parten har fullmakt att rösta vid stämma. Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fantastiskt fin arkitektritad gård omringad va grönska. Det finns ett flertal sittplatser, bland annat ett stort trädäck med långbord och bänkar, ett ”lounge-område” med soffa, fåtöljer och parasoll. Supertrevligt för grillkvällar och det finns mysig belysning man kan tända när det blir mörkt. Källarförråd disponeras av lägenheten. Cykelställ finns på gården. Tvättstuga är belägen i källaren och är utrustad med 2 tvättmaskiner 1 torktumlare.

Renoveringar i urval

2019 Nya tvättmaskiner, renovering tvättstuga. 2018 Byte av samtliga lägenhetsdörrar med digitalt kodlås, byte av postlådor i trapphus. 2017 Utomhusmiljön, dränering, installation av fjärrvärme, renovering av ventilation. 2016 Renovering av trapphus, fasadrenovering, ny entréport som minskar uppvärmnings-kostnaderna. 2014 OVK genomfört, ny tvättmaskin installerades. 2012 Fönster med isolerglas. 2005 Målning av tak samt nya hängrännor, radonmätning utförd - lågt värde. 1990 Ny fasadbeläggning, nya el-stigar, nya vatten & avloppsstammar.

Kommande renoveringar

Inga planerade renoveringar mer än normalt fastighetsunderhåll.

Föreningen har ordet

"Föreningen har investerat kraftfullt och gjort omfattande renoveringar i fastighet och tomt enligt lagd strategisk renoverings- och ekonomisk plan. För god driftsekonomi har föreningen uteslutande valt material som granit, corten-stål, sibi-risk lärk för enkelt underhåll och lång hållbarhet i sina investeringar utomhus. Alla armaturer har försetts med LED-belysning och tidsstyrning.

Föreningen har precis färdigställt en mycket stor renoveringsplan och gjort 20-års underhåll (dränering, ventilation (OVK), trapphus, uteplatser, sopstation, tilläggsisolering vind, säker-hets dörrar mm). Vi fokuserar nu kraftigt på driftsekonomi och optimering. Föreningens ekonomi ser lovande ut. Inga större renoveringar kommer att ske inom ett 10-års perspektiv."

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen själva.

Städning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och anordnar två gemensamma städdagar per år.

Övriga avgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift samt pantsättningsavgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från stadgar, årsredovisningen samt föreningens ordförande 2022-09-16. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Johannesbergsgatan är en kort liten gata som kanske inte hör till de mest namnkunniga i Midsommarkransen men ligger centralt ”i byn”, runt hörnet från Midsommarparken och endast ett par minuter från tunnelbanan. Här kan du snabbt traska ner till någon av områdets alla restauranger eller kanske se en film på anrika Tellus bio. Det är lite av en lyx att bo i ett lugnt område, ha nära till natur och Mälaren och också ha gångavstånd till sådant som hör staden till. Samtidigt kan du sätta dig på cykeln och nå city på tio minuter.