Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fastlagsvägen 74
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss, Hiss finns ej.
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 72 kvm
Mätbevis SS 21054:2009 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 264 kr/mån inkl. värme och vatten (obl. tillägg för bredband: 179 kr/mån) [Andelstal] => 10,3498 % [Andel av årsavgift] => 10,349 % [Lägenhetsnummer] => 29101301 )

Fastlagsvägen 74

FUNKISTREA MED BALKONG & OSLAGBAR UTSIKT

TEXT: JARL STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fastlagsvägen 74
Område
Midsommarkransen
Våning
3 av 3, ej hiss, Hiss finns ej.
Rum
3 rum och kök
Area
72 kvm
Mätbevis SS 21054:2009
Avgift
4 264 kr/mån inkl. värme och vatten (obl. tillägg för bredband: 179 kr/mån)
Andelstal
10,3498 %
Andel av årsavgift
10,349 %
Lägenhetsnummer
29101301

Driftskostnader

El
800 kr/år
Försäkring
1 600 kr/år
Övrigt
1 100 kr/år
Total driftskostnad
3 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Posten övrigt avser kostnad för gas.

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1943

I början av 1940-talet uppfördes det många bostadshus i den del av Midsommarkransen som gränsar mot Aspudden och Hägerstensåsen. Här byggdes nästan uteslutande smalhus i tre våningar och Raderkniven 2 utgör inget undantag. Fastigheten ritades 1943 av arkitekt Edvin Engström och byggmästare var Albin Carlsson. Byggnaden vilar på en gråputsad sockel och därovan är fasaden putsad i en gulröd nyans. Byggnaderna i Stockholms förorter utformades till stora delar på samma sätt som innan krigsåren och Raderkniven 2 är ett charmerande exempel på funkisstilen.

FÖRENINGEN

Brf Raderkniven 2 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Raderkniven 2 (org. nr 769601-9566) innehar en fastighet med ett bostadshus med adresserna Fastlagsvägen 72 - 74. Huset bebyggdes 1943. Föreningen upplåter 13 st lägenheter med bostadsrätt och har även en hyresrättslägenhet. Huset värms upp med bergvärme och elpanna som komplement.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2007.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträttsavtal med Stockholms stad. Nuvarande tomträttsavtal gäller fr.o.m. 2019-10-01 t.o.m. 2029-09-30.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service Stockholm AB. Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi.

Renoveringar

2007: Täthetstestning av kökens frånluftskanaler, endast kolfilterfläktar får installeras.

2008: Byte av stamledningar till VVS och el. Installation av ny oljebrännare, byte av kompressor till bergvärmepump, installation av ny serviscentral för el och dragning av elledningar i lägenheterna. Installation av fiber för bredband. Renovering av hyresrätter.

2009: Underhåll av utemiljö, installation av postboxar m.m.

2010: Renovering av fönstren samt byte till energiglas i innerbågarna.

2012: Renovering av hyresrätt, inköp av tvättmaskin och installation av branddörrar i källaren m.m.

2013: Ombildning av hyresrätt till bostadsrätt. Installerat bredbands- och telefonitjänst. Påbörjat rörbyte i bottenplattan och dräneringsarbete.

2014: Renovering av källaren.

2015: Underhåll av utomhusmiljön.

2016: Installation av elpanna med patron samt servisdragning. Dränering och fasadreparation vid källaren. Renovering av hyreslägenhet m.m.

2018: Installation av ny bergvärmepump. Nytt torkskåp till tvättstugan.

2019: Amorterat 400 000 kr på lån. Takarbeten utförda. Montering av cykelställ utomhus och montering av vägghållare för cykel i cykelrum.

2020: Starkare belysning och en arbetsbänk har installerats i föreningens snickerirum. Tätat vindsluckorna. OVK-besiktning utförd och godkänd. Radonmätning med godkänt resultat.

2021: Ny switch för snabbare bredband. Energideklaration utförd. Höjt brandskydd med bättre skyltning och nya brandsläckare.

Se samtliga renoveringsdetaljer i årsredovisningen.

Kommande renoveringar:

Fönsterrenovering kommer att ske under 2023 och finansieras med medel från kassa och bank. Föreningen behöver därmed inte ta upp nya lån för att finansiera arbetet. Fasadrenovering planeras även inom närmaste åren. Kommer dock ej ske i närtid.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 2,8 mkr och i kassan finns cirka 1080 tkr per bokslut 2021. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 3 900 kr och snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr. Föreningen har en hyresrätt kvar i föreningen vilken kan ses som en tillgång den dagen upplåtelse till bostadsrätt sker.

Avgifter

Styrelsen har informerat (2022-11-10) att månadsavgifter kommer att höjas med 5% från och med 2023-01-01. I månadsavgiften ingår Värme och VA. Föreningen har även ett upphandlat bredbandsavtal med Ownit (100/100 Mbit/s) till en obligatorisk avgift om 189 kr/mån.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Avgift för andrahandsupplåtelse får tas ut efter beslut av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste enligt stadgar teckna och vidmakthålla hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning och utemiljö sköts av medlemmarna själva genom ett rullande schema i trapphuset. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga i källarplanet (port 72) utrustad med tvättmaskin, torkskåp och torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Varje lägenhet har ett tillhörande källarförråd. Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, cykelrum, snickerirum och barnvagnsförråd samt utemiljön. Hushållssopor slängs i mindre sophus på gården.

Parkering

Föreningen har inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har avtal med Ownit (100/100 Mbit/s). Boende i fastigheten får tillgång till IP-TV genom att teckna separat avtal med Ownits samarbetspartners.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson (2022-06-14) och senaste årsredovisningen (2021). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fastigheten är belägen i populära Hägersten/Midsommarkransen, där du bor i ett lugnt och ostört område, samtidigt som du har tillgång till restauranger, mataffärer, kommunikation och skolor. I närheten ligger Midsommarkransens Centrum, där du återfinner flera gemytliga restauranger och caféer. Du har även närhet till Aspuddens Centrum och Liljeholmen, samt till Telefonplan och Konstfack. Hägersten har även flera vackra naturområden och ligger nära Vinterviken där du kan besöka det synnerligen mysiga trädgårdscaféet eller ta en trevlig promenad längs vattnet, titta på koloniträdgårdarna eller besöka den populära restaurangen. På promenadavstånd ligger röda linjens tunnelbana som tar dig till city på mindre än 15 minuter och det finns även flera goda bussförbindelser att tillgå.