TEXT: STYLING/FOTO: JAHNSON
Farbror Green var inte trädgårdsmästare till yrket, men det är inte svårt att förstå varför grannarna kallar huset på Filvägen 24 för ”trädgårdsmästarens hus”. Den södervända trädgården är verkligen speciell – ett eget under sommarhalvåret nästan helt insynsskyddat paradis med lummig växtlighet och berg i dagen som skapar många naturliga rum. Uppenbarligen visste Green vad han gjorde när han valde just den här hörntomten. Huset byggdes 1939, och i samband med detta planterades troligtvis det stora magnoliaträdet, en maffig primadonna vars blomning i maj är säsongens trädgårdshöjdpunkt. Genom decennierna har många nya perenner tillkommit, och nuvarande ägare har lagt stor omsorg på att utveckla rabatterna. Det är ett nätt litet egnahemshus i funkisstil som bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär och originaldetaljerna, bland annat fina spegeldörrar, ger en charmig inramning. Stora fönster låter dagsljuset strömma in, och när kvällsmörkret väl lagt sig är det mysigt att elda i vardagsrummets öppna spis. Det finns även en öppen spis i det teglade uterummet som är en underbar plats där det är trivsamt att vistas från tidig vår till sen höst. Läget är perfekt, och samtidigt som lugnet råder här i idylliska Hökmossen har man Telefonplan med kaféer, restauranger och kommunikationer på kort promenadavstånd. Det är även nära till Aspudden och Midsommarkransen med småstadscharm. Med tunnelbana tar man sig in till Hornstull på endast sex minuter.
BOSTADSTYP
Friliggande villa
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Filvägen 24
OMRåDE
Hökmossen
RUM
4 rum varav 2 - 3 sovrum
AREA
84 kvm + 56 kvm biarea, taxeringsinformation
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
7 572 000 KR - Småhusbyggnad 2 774 000 KR, Småhusmark 4 798 000 KR
SUMMA PANTBREV
3 760 000 KR
TOMTAREAL
500 kvm
TOMTTYP
Trädgårdstomt (friköpt)
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
PLANBESTäMMELSER
Tomtindelning (1939-03-10) Stadsplan (1938-10-14)
BYGGNADSTYP
1-plansvilla med källare
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1939
UPPVäRMNING
Luft/vatten
ENERGIDEKLARATION
Utförd 2025-03-25
ENERGIKLASS
D
ENERGIFöRBRUKNING
153 kWh/kvm per år
FASAD
Plåt
STOMME
Betong
FöNSTER
3-glas
BJäLKLAG
Trä
TAK
Betongpannor
GRUNDLäGGNING
Betongplatta
VENTILATIONSTYP
1
FASTIGHETSBET
Hörluren 9
UPPVäRMNING
6 000 kr/år
EL
5 000 kr/år
VA
4 000 kr/år
RENHåLLNING
2 750 kr/år
SOTNING
500 kr/år
FöRSäKRING
6 500 kr/år
FöRSäKRINGSBOLAG
Ica försäkring
ÖVRIGT
1 000 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
25 750 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
2 personer
Allmänt
Planlösningen är inbjudande, och i det voluminösa vardagsrummet finns det gott om plats för att ha stora middagar och kalas för släkt och vänner. Huset disponeras med två-tre sovrum, ett på entrévåningen och två i källarvåningen. Ett av rummen har egen ingång och kan användas som gästrum eller kontor för egenföretagare. Källaren rymmer även en klädkammare och ett stort badrum med tvättmaskin. Skicket är gott, och huset har renoverats löpande såväl invändigt som utvändigt genom åren. Bredbandsfiber drogs in 2024, och 2023 installerades ett nytt värmesystem med luft/vattenvärmepump i kombination med värmepanna. Nya underhållsfria fönster sattes in 2020 och vardagsrummets öppna spis murades 2019.
Vardagsrum
Fönster i två väderstreck fyller vardagsrummet med ljus. Det är som nämnts ett voluminöst rum med gott om utrymme för både soffgrupp och ett stort matsalsbord. Bra förvaringsmöjligheter för dukar, stearinljus med mera erbjuds i form av platsbyggda originalskåp. Väggarna är ljusmålade och golvet belagt med ekparkett. Den murade öppna spisen, med braskassett från Nordpeis, är vitputsad.
Kök
I anslutning till vardagsrummets naturliga matsalsdel, och med ingång även direkt från hallen, ligger husets lika välplanerade som smakfulla kök. Här har hemmakockarna gott om svängrum, och bänkarna är i rostfritt stål. Partierna ovanför den breda diskbänken och vid sidan av den påkostade gasspisen från italienska Smeg är klädda med mörkbrun stavmosaik. Det är även väl tilltaget med förvaring och de charmiga överskåpen, i original från husets byggnadsår, tar till vara takhöjden full ut. De moderna bänkskåpen är vita medan vitvarorna – spis, fläkt, diskmaskin och kyl/frys är i rostfri design. Golvet är belagt med ekparkett och väggarna tapetserade med tapeten ”Beau Rivage” från Nina Campbell.
Sovrum I
Entrévåningens sovrum rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng. Det finns även plats för att komplettera rummets inbyggda garderob med ytterligare förvaringsmöblemang. Golvet är belagt med heltäckningsmatta och väggarna målade i en rogivande dimrosa kulör. Fönstrets mörkläggningsjalusi har måttbeställts från Fönsterdesign.
Hall
Hallen binder samman hela entrévåningen, och härifrån når man även trappan ner till källaren. Det är en välkomnande entré med bred öppning mot vardagsrummet, och direkt till höger om ytterdörren finns en avhängningsyta (hatthyllan ingår ej). Brädgolvet är framtaget och väggarna tapetserade med tapeten ”Prête-Moi Ta Plume” från Christian Lacroix.
Gästtoalett
I anslutning till hallen finns en gästtoalett med handfat och WC. En av väggarna är vitkaklad och övriga tapetserade med en tapet från Christian Lacroix. Golvet är belagt med svart plastmatta.
Sovrum II
Källarens sovrum totalrenoverades 2019. Rummet, som är svalt även under sommarens hetaste veckor, har ljusmålade väggar och det ventilerade golvet är belagt med parkett.
Sovrum III/arbetsrum/gästrum
I källaren finns ytterligare ett svalt och behagligt rum som passar perfekt som kombinerat gästrum / hobbyrum, studio eller för egenföretagare att använda som mottagning eller arbetsrum. Det rymliga rummet har egen ingång utifrån, och nås även direkt från källarens hall. Väggarna är ljusmålade och golvet belagt med grafitgrå klinker.
Badrum
Det stora badrummet, totalrenoverat 2008, inrymmer duschhörna, handdukstork, dubbla handfat, tvättmaskin och toalett. Duschhörnan är utrustad med både takdusch och handmunstycke. En av väggarna är målade i en varm beige kulör och övriga klädda med turkost kakel. Golvet är belagt med ljus mosaik.
Förråd och klädkammare
Källaren består även av flera förråd, en matkällare och en rymlig klädkammare med fönster. Under trappan, som är målad i en ljuvlig turkos kulör, finns inbyggda skåp.
Trädgård
Trädgården är en södervänd, solig och grönskande oas med berg i dagen som skapar flera naturliga rum. Från vår till höst, när den täta häcken mot gatan bär löv, är det i princip insynsfritt. Det majestätiska magnoliaträdet, trädgårdens primadonna, och den härliga syrenhäcken mot grannen blommar vackert. Likaså de många välskötta perennrabatterna som nuvarande ägare lagt stor omsorg på. Kryddor, grönsaker och annat matnyttigt trivs i pallkragar och i växthuset där det även är mysigt att sitta och läsa en bok medan regnet smattrar på glastaket. Trädgårdsredskap, gräsklippare, planteringskrukor med mera förvaras i ett fristående förrådshus. Tack vare uteplatser i olika lägen kan man följa solen, och på trädäcket under den lummiga pergolan finns det utrymme för ett stort matbord. Trädgårdens egen lilla amfiteater badar i sol från morgon till kväll, och under det stora bokträdet är det svalkande skugga stora delar av dagen. Det teglade uterummet direkt utanför husets entré är en underbar plats i gränslandet mellan ute och inne, och här är det trevligt att sitta och äta eller bara koppla av från tidig till vår till sen höst. Gärna med en brasa sprakande i den inmurade öppna spisen. Vid husets norrgavel finns en stenbelagd parkeringsplats som nås från Hyvelvägen.
Renovering i urval
90-tal Dränering med platonmatta
2008 All el med jordfelsbrytare, stammar bytta i källarvåning.
2009 Renovering av kök
2014 Ekparkettgolv på entréplanet, gäst wc
2015 Tak med papp och läkt
2015-17 Ytskikt och klinkergolv
2019 Anläggning av parkeringsplats
2020 Nya fönster med isolerglas, målad plåtfasad
2023 Luft/vattenvärmepump
2024 Fiber Bahnhof
ARKITEKT: 1939
1935 köpte Stockholms stad Västberga gård som var en av de större gårdarna i södra Stockholm. I köpet ingick Hökmossens gård som hade anor från 1700-talet. 1938 fastslogs en stadsplan för Hökmossen där en stor del av marken avsattes för egnahemshus i form av småstugor. Totalt blev det 240 egnahem i Hökmossen som uppfördes under åren 1939–1944. Husen, eller snarare typritningarna som användes vid byggena, ritades av Stockholms stads egnahemsbyrå som leddes av arkitekten Edvin Engström.
Småstugorna var avsedda för familjer som inte hade ekonomiska resurser att köpa eller bygga ett eget hem. Staden upplät mark med tomträtt och tillhandahöll byggmaterial och arbetsledning under förutsättning att huset byggdes av de blivande egnahemsägarna själva. Arbetsinsatsen värderades till 10% och det motsvarade kontantinsatsen som man vanligtvis fick betala kontant. Resterande 90 % fick egnahemsägarna låna på fördelaktiga villkor. Konceptet blev framgångsrikt och efter att det provats i Olovslund och Pungpinan 1927, växte det ena området efter det andra upp i Stockholms förorter.
För att underlätta för husbyggarna, såg staden till att familjerna fick hjälp av kunniga instruktörer från fastighetskontoret. El och VVS lämnades för säkerhets skull bort till yrkesmän. Bygget var ett slitsamt arbete, men de inflyttade familjerna kom verkligen att trivas i sina små stugor vilket inte minst visade sig när undersökningen “Trivsel i Söderort” publicerades i början av 1950-talet. De boende i egnahemshusen var betydligt nöjdare än de som bodde i hyreshusen intill.
Byggnaden och dess disposition
Det var sjukvårdaren Frans-Ludwig Green som byggde huset på Filvägen 24. Byggnaden är en småstuga av typ VI och den uppfördes 1939. Ursprungligen planerades huset med 3 rum och kök på entréplan samt tvättstuga, pannrum och biutrymmen i källaren. Vardagsrummet var husets största rum och det hade fönster i två väderstreck. Till höger om entrén låg köket och innanför det ena sovrummet. Det andra placerades till vänster om entrén. Precis som de flesta andra småstugor som byggdes vid denna tid, saknades egentligt badrum. Däremot fanns ett kar i tvättstugan i källaren som kunde användas vid bad. I övrigt var standarden modern med tidsenligt kök med matplats. Inredningen tillverkades på fabrik och monterades och målades av husbyggarna.
Detta hus har förändrats såtillvida att väggen mellan det ena sovrummet och vardagsrummet tagits ned. Dessutom har källaren inretts med ett stort badrum och två ytterligare rum. Ett trivsamt uterum har tillkommit i anslutning till entrén och en eldstad finns numera i vardagsrummet.
Den vackra trädgården skapades av husets första ägare, Frans-Ludwig Green. Även om han inte var professionell trädgårdsmästare, hade han ett brinnande intresse och goda kunskaper. Han trivdes mycket bra med hus och trädgård och var hela 102 år när han lämnade huset för sista gången. Nuvarande ägare har med stor respekt förvaltat farbror Greens efterlämnade trädgård. Hans initialer, G, finns fortfarande kvar på smidesgrindarna.
Arkitektur
1930-talet var ett decennium när arkitekturen förändrades i grunden och 1920-talets klassicism ersattes av stram funktionalism. Den nya arkitekturen presenterades på Stockholmsutställningen som gick av stapeln sommaren 1930 och blev mycket uppmärksammad. Även om många uppskattade den nya arkitekturen, dröjde det ett antal år innan den slagit igenom i hela landet. Funkishusen kännetecknades av en stram stil utan onödig utsmyckning och skiljer sig således ganska markant från äldre byggnader. Trähusen kläddes vanligtvis med locklistpanel eller reveterades och fönstren saknade vanligtvis spröjs. Taken var ofta klassiska sadeltak som har tämligen flacka för att framstå som platta, eller så var de utformade som svagt lutande pulpettak. Under 1930-talet uppfördes också många hus som var förhållandevis konservativa i sin framtoning.
Hörluren 9 är en klassisk småstuga med bästa läge i Hökmossen. Byggnaden vilar på en hög grund vilket ger en användbar källarvåning. Fasaden är sedan 1977 klädd med vit plåtpanel. Taket är ett flackt sadeltak och fönstren är grönmålade och 1–2 lufter breda. Husets entré nås från trädgården och här finns ett fantastiskt uterum i tegel med eldstad. Ytterdörren är utförd i teak och mycket vacker. Byggnaden omges av en fantastisk trädgård med ett imponerande magnoliaträd som med åren antagit enorma proportioner.
Den plåtpanel som sitter på huset idag kan om så önskas avlägsnas och den ursprungliga fasaden med locklistpanel kan lätt återskapas. Panelen finns kvar, men locklisterna saknas, men de kan lätt ersättas med nya. Dock bör man ha i åtanke att nuvarande fasad isolerar mot kyla.
Kvalitéer
Stockholms stads småstugeområden är idag relativt centralt belägna och karaktäriseras även av en lummig grönska. Hökmossens småstugeområde är inget undantag. Husen i området är huvudsakligen bebyggda 1939–1944 och detta hus hör följaktligen till de äldsta. Hörluren 9 har en av de bästa tomterna i området och här finns dessutom en fantastisk trädgård som skapades av husets första ägare. Dess finaste växt år sannolikt den mycket stora och gamla Magnolia som finns kvar sedan första ägarens tid.
Interiört finns många vackra detaljer bevarade. I köket finns delar av den gamla inredningen kvar och bidrar med trivsel och goda förvaringsutrymmen. Spegeldörrar från byggnadsåret finns i många rum och på golvet i vardagsrummet ligger en vacker parkett. Den eldstad som nuvarande ägare låtit mura upp är dessutom mycket smakfull och passar bra i huset.
Trädgården är en södervänd, solig och grönskande oas med berg i dagen som skapar naturliga rum. Från vår till höst, när den täta häcken mot gatan bär löv, är det i princip insynsfritt. Det majestätiska magnoliaträdet, trädgårdens primadonna, och den härliga syrenhäcken mot grannen blommar vackert. Likaså de många välskötta perennrabatterna som nuvarande ägare lagt stor omsorg på. Kryddor, grönsaker och annat matnyttigt trivs i pallkragar och i växthuset där det även är mysigt att sitta och läsa en bok medan regnet smattrar på glastaket. Trädgårdsredskap, gräsklippare, planteringskrukor med mera förvaras i ett fristående förrådshus. Tack vare uteplatser i olika lägen kan man följa solen, och på trädäcket under den lummiga pergolan finns det utrymme för ett stort matbord. Trädgårdens egen lilla amfiteater badar i sol från morgon till kväll, och under det stora bokträdet är det svalkande skugga stora delar av dagen. När natten faller är trädgårdens gångar belysta. Det teglade uterummet direkt utanför husets entré är en underbar plats i gränslandet mellan ute och inne, och här är det trevligt att sitta och äta eller bara koppla av från tidig till vår till sen höst. Gärna med en brasa sprakande i den inmurade öppna spisen. Vid husets norrgavel finns en stenbelagd parkeringsplats som nås från Hyvelvägen.
Hökmossen andas verkligen mysig och pittoresk funkischarm. Idylliska villakvarter kombineras med en viss urban puls, och på Mejselvägen bjuder klubben Melodybox in till skönt häng och konserter med spännande band. På kort promenadavstånd har man Telefonplan med tunnelbana, matbutik, Konstfack, Klättercentret och ett myller av kaféer och restauranger. Det är även nära till Aspudden och Midsommarkransen med biografer och småstadscharm, och med tunnelbanan tar man sig in till Söder på endast cirka sex minuter. Lediga dagar är det härligt att bege sig till Solbergaskogen strax söder om Hökmossen eller packa picknickkorgen och cykla bort till Vintervikens badplats. Ett barnvänligt boende erbjuds, och i närområdet finns både lekplatser, förskolor och grundskola.