Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sparbanksvägen 74B
  [Område] => Hägerstensåsen
  [Våning] => 0 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 81 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 883 kr/mån Inkl. Värme, V/A, breband & kabel-tv bas [Andelstal] => 4,58 % [Andel av årsavgift] => 4,5841 % [Lägenhetsnummer] => 01101/1002 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 927 229 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andelstal för årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Föreningen disponerar över ett stort källarförråd. )

Sparbanksvägen 74B

PRIVAT INGÅNG, EGEN ALTAN & EXTRAORDINÄR RYMD – RADHUSKÄNSLA PÅ HÄGERSTENSÅSEN

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sparbanksvägen 74B
Område
Hägerstensåsen
Våning
0 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
81 kvm
Förvaltarens information
Avgift
5 883 kr/mån Inkl. Värme, V/A, breband & kabel-tv bas
Andelstal
4,58 %
Andel av årsavgift
4,5841 %
Lägenhetsnummer
01101/1002
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
927 229 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andelstal för årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Föreningen disponerar över ett stort källarförråd.

Driftskostnader

El
8 325 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
12 325 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Driftkostnader baserat på säljarnas egna förbrukning/avtal.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Söderbergs bageri och A.B Café
Två stycken höjdarcaféer i närheten.
Teaterparken
med amfiteatern och boulebanan.
Pita i Parken
Jättegod kebab med de bästa råvarorna i Midsommarkransen.
Vinterviken och Örnsbergs klippbad
Hägerstensbadet

Arkitekturen

Arkitekt: Björn Hedvall, 1945

Huslängan på Sparbanksvägen 74A-82B uppfördes vid mitten av 1940-talet efter ritningar av Björn Hedvall, en välrenommerad arkitekt med bland annat biograferna Paraden, Metropol och Royal på sin verklista. Vackra tegelfasader med originella utskjutande trappuppgångar gör husen till ett av områdets toppnummer. Just nummer 74B tillhör en av de gamla butikslokalerna med egen ingång som först år 2007 byggdes om till bostäder. År 2020 byggdes det en allmän uteplats med grill och stort långbord, och föreningen arbetar för att tillgodose en härlig utomhusmiljö för alla boende. Trädgårdsgruppen har fått i uppgift skapa en ny, prunkande rabatt på baksidan, och boende får även så och odla i den gemensamma trädgården nere på gaveln. På sommaren finns det alltid blommor för alla att ta, samt örter, sallad och jordgubbar. Föreningen tillhandahåller ett fåtal större förråd på ca 50-60 kvm att hyra om behov finns, och parkeringsplatser finns tillgängliga mot en avgift om 400 kr via ett kösystem.

FÖRENINGEN

Brf Obligationen 5

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Obligationen 5 består av 30 stycken bostadsrätter. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1944 av arkitekten Björn Hedvall. År 2007 bildades föreningen och då skedde en omfattande renovering och ombyggnation av fastigheten!

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum.

Urval renoveringar

I samband med att föreningen förvärvade fastigheten 2007 påbörjades en omfattande renovering och ombyggnation av fastigheten (med slutbesiktning 2008). Renoveringen inkluderade stammar, kök, badrum och ytskikt. 2007 byggdes även lokalerna i huset om till tio lägenheter. Dränering, 2018-2019. Fönsterrenovering, 2021.

Kommande renoveringar

Det finns inga renoveringar planerade närmsta åren.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 21,6 Mkr, vilket ger cirka 12 258 kr per kvm boyta. Det finns ca 1,2 MKR i kassa & bank. Föreningen amorterar löpande på lånen.

På grund av ökade räntekostnader och fjärrvärmepris höjdes avgiften med ca 10% i januari 2024. Det kan bli aktuellt med en höjnings 2025 också, styrelsen skriver följande på sin hemsida.

"Eventuell avgiftshöjning för 2025 kommer beslutas under 2024 i dialog med vår ekonomiska förvaltare Fastum. Vi kommer löpande se över möjligheten att sänka avgiften igen, dock högst troligt inte de närmaste två åren. Men det är det mål vi kommer jobba mot och vi hoppas att kunna sänka avgiften så snart det finns en möjlighet. Vi arbetar med att se över föreningens kostnader och intäkter."

Nuvarande avgift har höjts för att klara av omförhandling av räntan 2024.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, kabel-tv bas och bredband ingår i avgiften. Hela huset har ett gemensamt avtal hos Allente för internet, Fiber, (1000/1000 Mbps) och ett baspaket med TV-kanaler.

Mark

Föreningens mark disponeras som tomträtt. Tomträttsavtalet omförhandlas år 2024-12-31. Nuvarande avgäld uppgår till 140 100 kr/år.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Städdagar

Föreningen har två städdagar per år där medlemmarna deltar.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i källaren med åtkomst från samtliga trappnedgångar. Tvättstugan har två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare, mangel samt strykjärn. Nya maskiner 2017.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett gemensamma grönområden med möbler på kortsidan samt långsidan av byggnaden. Föreningens trädgårdsgrupp ordnar med planteringar i form av en örtträdgård, bärbuskar, äppelträd och blommor. Det finns även en gemensam tvättstuga samt cykel-/barnvagnsförråd i källaren. Medlemmarna hjälps åt att städa trapphuset enligt ett schema.

Parkering

Föreningen har 14 parkeringsplatser, samtliga uthyrda och det är kö till platserna. Kostnad för parkering är 400 kr/månad. Gatuparkering gäller annars längst gatorna, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansöks hos Stockholms stad.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift 1% av prisbasbeloppet debiteras pantsättaren.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande mellan förälder/barn godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2024-02-16, föreningens hemsida, stadgar samt årsredovisning 2022. Hemsida, www.brfobligationen5.se. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Som namnet antyder är stadsdelen Hägerstensåsen byggd på en ås, och på många ställen erbjuds utsikt över ett vackert landskap med både vatten och natur. Ett mysigt område att bo i, kanske speciellt med barn då det här bor många barnfamiljer och finns en uppsjö av bra lekparker och roliga skogspartier att utforska. Hägerstensåsen har ett litet centrum med nödvändigheter såsom mataffär, blomsteraffär, café, restauranger, pubar och frisör. Dessutom har man Västertorpsbadet, idylliska Vinterviken och den stora shoppinggallerian Liljeholmstorget inom promenadavstånd. Kommunikationerna är utmärkta och från Hägersensåsen tunnelbanestation, bara ett par hundra meter från lägenheten, tar man sig in till city på en kvart. Känslan i Hägerstensåsen är att alla känner alla. Här hejar man på gatan, stannar och snackar med grannar i området och tar ett glas med någon på Åsens Krog.