Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svandammsvägen 23
  [Område] => HÄGERSTEN
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 48 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 816 kr/mån Inkl. Värme & V/A. [Andelstal] => 2,7143 % [Andel av årsavgift] => 2,90235 % [Lägenhetsnummer] => 00010/1103 )

Svandammsvägen 23

LJUS OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MITT I KRANSEN

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svandammsvägen 23
Område
HÄGERSTEN
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
48 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 816 kr/mån Inkl. Värme & V/A.
Andelstal
2,7143 %
Andel av årsavgift
2,90235 %
Lägenhetsnummer
00010/1103

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 160 kr/år
Övrigt
3 156 kr/år
Total driftskostnad
8 916 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Zugoi Sushi
Bästa närmsta sushin!
Svenska Hamburgerköket
Kan man alltid lita på!
Vinterviken
Trädgårdscaféet på sommaren är underbart!
Nobels spränggropar vid Vinterviken
Kul historisk kvarleva!
Midsommarkransens Wok
Världens godaste!

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: HAGSTRAND OCH LINDBERG 1938-1940

Huset på Svandammsvägen 21–23, Maskrosen 3, uppfördes mellan 1938 och 1940 och ritades av arkitektduon Rolf Hagstrand och Birger Lindberg som tillsammans drev arkitektfirman Hagstrand & Lindberg. De står bakom många utmärkta hus i Stockholmsområdet, tillsammans och var för sig, från 1930-talet och framåt. Maskrosen 3 är ett tidstypiskt funkishus i tre till fyra våningar, som ligger i suterräng längs den något sluttande gatan. Fasaden har ljusgul puts och fönsterbågarna är målade i brunt.

FÖRENINGEN

Brf Maskrosen 3 i Midsommarkransen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Maskrosen 3 i Midsommarkransen är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen består av 39 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal och 3 lägenheter med hyresrätt. Föreningen bildades 2015 och är belägen på Svandammsvägen 21, 21 A och 23. Fastigheten byggdes 1939 men blev omfattad renoverad på 80-talet. Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av SBC.

Mark

Föreningen äger marken.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Tv och bredband

Fiberbredband samt kabel-tv via Telia.

Parkering

Föreningen har 17 st parkeringsplatser till en kostnad av 500 kr/mån. I dagsläget finns det två lediga platser.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar har tillgång till tvättstuga i källaren med dubbla tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkskåp. Därutöver finns samlingslokal, cykel-/barnvagnsutrymme, sopsortering, gemensam takterrass med fantastisk utsikt samt en trevlig uteplats med grillmöjligheter.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen har tre stycken hyresrätter på totalt 103 kvm (25, 25 och 53) kvar. En hyresrätt såldes av under 2021 vilket ledde till att föreningen kunde amortera sina långfristiga skulder med 3 mkr. De långfristiga skulderna ligger just nu på 17,5 mkr vilket ger oss en belåningsgrad om 10 524 kr/kvm bostadsyta. I kassa och bank finns ca 1,66 mkr. Enligt årsredovisningen (2021) framgår att föreningens totala skuld till kreditinstitut inom 5 år beräknas uppgå till 16 mkr vilket motsvarar en belåningsgrad på 9 732 kr.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Ca 1200 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift på ca 500 kr/pant.

Juridisk person/delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Delat ägande accepteras dock med ett krav på en minsta ägarandel på 10 %.

Renoveringar

Föreningen har genomfört stora renoveringar senaste åren. Se utförlig lista på sida 3 i årsredovisningen där bland annat stambyte badrum 2015-2018 samt stambyte kök 2002-2004 nämns.

Kommande renoveringar

Fasaden på baksidan ska renoveras. Exakt när är ej beslutat än men det kommer ske inom en snar framtid.

Balkongprojekt

Föreningen har sedan 2022 drivit ett projekt i syfte att bygga balkonger till lägenheterna. Den första bygglovsansökningen avslogs av kommunen men föreningen driver frågan vidare. Genomförs balkongprojektet enligt plan kommer balkongerna att byggas i samband med att fasaden renoveras. En balkong kostar ca 100-150 tkr. När flera medlemmar beställer balkong samtidigt så brukar kostnaden ligga i det lägre intervallet. Balkongerna planeras följa stilen på byggnaden, vara tidstypiska, i den mån det går och är ekonomiskt försvarbart.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2021 samt avstämning med föreningens styrelse. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med styrelsen.

OMRÅDET

På denna adress bor du med ett centralt läge i gamla Midsommarkransen, med tunnelbana och matbutik helt nära. Här kan du också snabbt förflytta dig till någon av områdets alla restauranger, till Svandammsparken eller kanske se en film på anrika Tellus bio. Ett boende med småstadskänsla i lugn omgivning med gångavstånd till sådant som hör staden till, men också nära till natur, grönska och bad i Mälaren.