Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hertigvägen 12
  [Område] => Aspudden
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 41 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 179 kr/mån inkl. värme och vatten tillkommer 100kr/m för bredband. [Andelstal] => 0,7427 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 314100834/1101 )

Hertigvägen 12

MYSIG, VÄLPLANERAD OCH VÄLBEVARAD FUNKIS MED BALKONG I SYDVÄST

FOTO: ONO STYLING: LINDHOLM TEXT: MUREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hertigvägen 12
Område
Aspudden
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
41 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 179 kr/mån inkl. värme och vatten tillkommer 100kr/m för bredband.
Andelstal
0,7427 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
314100834/1101

Driftskostnader

El
1 185 kr/år
Försäkring
1 302 kr/år
Total driftskostnad
2 487 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Örnsbergs klippor
Perfekt för kalas i det gröna, sol och bad och när man vill se solen gå ned över vattnet. På den högsta toppen är utsikten magisk.
Kniv och kavel
Restaurang med finmat och bra take away.
Vintervikens trädgårdskafé
Hållbart kafé med eget bageri. Livemusik, bar och filmvisning på sommaren, grönsaksförsäljning från lokala producenter på hösten.
Aspuddsparken
Hästar, grisar, getter, får, höns, kaniner m m och härlig mingolfbar med bra restaurang.
EPA (En Pizza i Aspudden)
Gott att fästa en Margherita på pakethållaren på vägen hem från jobbet.
Puben Diset
Härligt sunkhak med musikquiz, karaoke och billig öl. Där har vi suttit och kollat på nästan alla fotbollsmästerskap.

Arkitekturen

Arkitekt: Curt Strehlenert 1947

Huset

Huset på fastigheten Rovfågeln 1 uppfördes 1947–1950 av HSB och ritades av Curt Strehlenert som var chef för HSB:s tekniska kontor. Man uppförde flera hus i området varav Rovfågeln 1 och Kungsörnen 1 idag utgör Brf Rovfågeln. Rovfågeln 1 är en vinkelformad trevåningsbyggnad klädd i gult tegel. Fönstren är vitmålade och en till tre lufter breda. I trapphusen har fönstren lägre bröstning och frontas av dekorativa smidesräcken. Trapphusen är nyligen tidsenligt renoverade. Sopnedkasten finns kvar och används. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Stockholms Byggnadsantikvarier har på uppdrag av bostadsrättsföreningen Rovfågeln upprättat ett byggnadsvårdsprogram för husen i kvarteren Rovfågeln 1 och Kungsörnen 1. Byggnadsvårdsprogrammet innefattar historik och beskrivning, aktuell lagstiftning, en beskrivning av byggnadernas kulturhistoriska värde samt riktlinjer vid underhåll och ändringar.

FÖRENINGEN

Brf Rovfågeln

Antal lägenheter och lokaler

Brf Rovfågeln innehar fastigheterna Rovfågeln 1 och Kungsörnen 1 med adresserna Hertigvägen 2-18 samt Blommensbergsvägen 180-190. Föreningens fyra bostadshus är belägna i Aspudden och uppfördes 1949. Föreningen upplåter 96 st lägenheter med bostadsrätt (5679 kvm boyta), samt 8 st lägenheter med hyresrätt (442 kvm boyta). Det finns även flera uthyrda lokaler/förråd som uppgår till 521,7 kvm lokalyta. Uppvärmning via fjärrvärme. Föreningen bildades 2006.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av AllaBrf.

Ekonomi

Föreningen upplät 3 nya bostadsrätter under 2022 (tidigare lokaler) samt omvandlade en hyresrätt till bostadsrätt samma år. Därmed finns nu ca 18 Mkr i kassa & bank! Då räntebindningstider löper ut 2024 planerar föreningen att amortera av 40-50% av sina lån.

Föreningens totala lån uppgår i nuläget till ca 33,8 Mkr vilket ger en skuldkvot på ca 5 945 kr/kvm boyta.

Föreningen har 8 st kvarvarande hyresrätter vilka var för sig utgör en tillgång den dagen de kan upplåtas till bostadsrätt. Lokalintäkterna i föreningen uppgår till nästan 400 TKR årligen och intäkterna från hyresrätterna ligger på ungefär samma nivå.

Avgifter

Föreningen har beslutat att höja avgifterna med 7% i januari 2024. Avgifterna har tidigare sänkts år 2016, 2019 samt 2021.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt, avtalet med kommunen löper till 2027 och ligger oförändrat fram till dess. Tomträttsavgälden uppgår till ca 441 TKR vilket är ungefär samma belopp som föreningen har i intäkt genom att hyra ut lokaler.

Renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som senast uppdaterades 2022. I urval har följande skett. 2011 – Stambyte i två etapper varav etapp ett utfördes 2005. Fönsterrenovering med energiglas. Dränering hus C. Allmänna utrymmen förbättrades så som cykelrum och barnvagnsrum. 2013 – Fiberinstallation. 2014 – Bygge av lägenhet i f.d. lokal samt iordningsställande av gästrum. 2015 – OVK, byte av låssystem och färdigställande av pingisrum. 2017 – Portrenoveringar, el-renoveringar (3-fas), porttelefon och nytt styrelserum på Hertigvägen 4. 2018 – Tvättstugor renoverades och erhöll ny utrustning, målning av entrédelar samt smidesräcken. 2019 – Ommålning av trapphusen. 2020 - underhållsmålning av fönster och balkongdörrar. 2021 - Fyra nya ståldörrar till yttre entréer, källare och cykelrum. Renovering och ombyggnation av två övertagna hyresrätter. Föreningen har även etablerat två uteplatser på Berget och Bersån. Samtliga vindar är tilläggsisolerade. Nymålade väggar och golv i källargångarna. 2021 - Pannrummet renoverades för att bli till en ny föreningslokal. 2022 – Sålt tre nya lägenheter (tidigare garage och förråd), renoverat och sålt en hyresrätt, fortsatt renovering av pannrum, ny OVK.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. Det finns inga stora renoveringar planerade närmsta tiden. De ska undersöka möjligheterna att installera solceller på taken.

Månadsavgift:

I avgiften ingår värme, vatten samt kabel-tv bas. Förening har tecknat en gruppanslutning för bredband med Bredband2 AB. Bredband 1000/1000 Mbit levereras mot en obligatorisk tilläggsavgift på 100 kr/mån. Kabel-tv analogt grundutbud via Tele2.

Övriga avgifter

Pantsättningsavgift 1 % av prisbasbelopp och överlåtelseavgift 2,5% av prisbasbelopp betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Trygghansa, inkl. bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer, vår och höst med korvgrillning och fika. En trädgårdsgrupp ombesörjer föreningens planteringar.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor (Hertigvägen 16-18) med moderna maskinparker. Tvättstugorna är utrustade med 2 st tvättmaskiner och 1 st torktumlare i respektive tvättstuga. Dessutom finns två torkrum utrustade med dubbla torklinor, moderna avfuktare och cirkulationsfläktar. Kallmangel i tvättstuga 2.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en lummig utemiljö med odlingsmöjligheter i egen pallkrage. Dessutom finns två gästrum för uthyrning (200 – 300 kr/natt), tvättstugor (Hertigvägen 16-18), barnvagns- , cykelrum, pingisrum, snickarrum, samt föreningslokal. Barnvagnsrummet är beläget på Hertigvägen 8. 2021 renoverades även ett tidigare lokalutrymme i föreningen till 4 stycken arbetsrum med bredband, vatten och avlopp vilket passar utmärkt för medlemmen som planerar att jobba hemifrån. Det finns även en föreningslokal medlemmarna kan använda. Gästrum bokas elektroniskt (bokningstavla/internet). I fastigheterna finns 5 st skyddsrum som omfattas av lag om skyddsrum (2006:545).

Parkering

Inga egna p-platser finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och med detta kan du parkera på omgivande gator. Läs mer om boendeparkering på Stockholm Stad hemsida.

Bredband och TV

Bredband 1000/1000 Mbit/s via Bredband2 AB. Obligatoriskt tillägg på avgiften om 100 kr/månad. Kabel-tv analogt via Tele2 (grundutbud).

Övrigt

Föreningens hus har en högre kulturklassning hos Stadsmuseet vilket innebär att byggnaderna är särskilt betydelsefulla för stadsbilden ur en miljö- och kultursynpunkt. Föreningen har ett vårdprogram för att se till att husen tas hand om, mestadels i exteriör bemärkelse. På Hertigvägen 2 finns förvaring av sparad originalinredning.

Föreningens hemsida

https://www.rovfageln.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på föreningens officiella information på hemsida, avstämning med styrelsen i oktober 2023 samt årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


På denna adress bor du med närhet både till Aspuddens charmiga centrum med restauranger och service och till stora parkområden med strandpromenad, bad och trädgårdscafé. Dessutom bara två minuter till tunnelbanan och en kvarts färd till T-centralen. Örnsbergs klippor finns på badrocksavstånd för morgon- eller kvällsdopp. Hela stråket mot Vinterviken är perfekt för promenader och löpning och där kan man hyra kajak, spela padeltennis eller äta en trevlig helglunch. Kniv och kavel, Fabelbar, Det goda från Italien och EPA pizzeria är andra favoriter i området och den återöppnade kvartersbion Aspen ett härligt tillskott.