FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXTER: HENRIK & GUSTAV
Vi har den äran att välkomna er till detta klassiska och friköpta parhus från 1926 beläget på en vidsträckt trädgårdstomt i villaområdet Kärringstan i Enskededalen! Huset fyller snart 100 år och stoltserar med flera vackra detaljer från byggåret. Den totala ytan fördelat på fyra våningsplan är hela 158 kvadratmeter och med övervåningen och vindsplanet finns tre separata rum utan genomgång ihop med ett badrum. Entréplanet inrymmer husets sociala ytor där kök och vardagsrum hänger ihop utan att det behöver bli kompromisser. En värmande kamin i vardagsrummet bidrar till trivsel under vinterhalvåret och i källaren finns en välfungerande bastu för guldkant på tillvaron. I stadsplanen placerades husen nära gatulivet vilket gör att trädgården kan disponeras på bästa sätt. Den här trädgården är inget undantag och stoltserar med en mångfald av växtlighet, fruktträd och bärbuskar samt ett litet lusthus. Här bor du nära Kärrtorps centrum med en bra närservice och tunnelbana. Inom räckhåll finns skolor och förskolor, parker, naturreservat och till och med ett världsarv. Välkommen till ett boende som betjänas av trädgårdsstadens alla kvalitéer, på den gamla operasångerskan Elisabet Olins väg!
BOSTADSTYP
Parhus
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Elisabet Olins väg 5
OMRåDE
Kärringstan
RUM
5 rum varav 3 - 4 sovrum
AREA
110 kvm + 48 kvm biarea, areamätning 2024, (enligt taxering 86 kvm boyta + 69 kvm biyta)
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
7 561 000 KR - Småhusbyggnad 2 361 000 KR, Småhusmark 5 200 000 KR
SUMMA PANTBREV
2 175 000 KR
TOMTAREAL
567 kvm
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten och avlopp.
PLANBESTäMMELSER
Stadsplan (1925-12-11) Tomtindelning (1925-09-26)
BYGGNADSTYP
1½-plans parhus med källare och inredd vind
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1926
UPPVäRMNING
Elpanna med vattenburna radiatorer, el-element, luft-luftvärmepump, braskamin
ENERGIDEKLARATION
Utförd 2024-10-24
ENERGIKLASS
G
FASAD
Träpanel
STOMME
Trä, murverk, betong
FöNSTER
2-glas fönster
TAK
Betongpannor
GRUNDLäGGNING
Källare
VENTILATIONSTYP
1
FASTIGHETSBET
Hushållerskan 1
EL
32 500 kr/år
VA
3 000 kr/år
SOTNING
100 kr/år
FöRSäKRING
5 500 kr/år
ÖVRIGT
500 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
41 600 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
1 person
KOMMENTAR
Posten VA inkl. sophämtning. Posten övrigt avser utgift för gas till spis (tub). Säljaren hade år 2023 en förbrukning om drygt 28 000 kWh. Nämnvärt är att bastun använts nästan varje dag vilket höjer förbrukningen av el. Elkostnaden är ett genomsnitt av ägarens elkostnad 2023-24.
Allmänt
Huset är fördelat på fyra våningsplan inklusive källarvåning och ett inrett vindsrum. På entréplanet finns hall, vardagsrum och kök i en halvt öppen förening. Övervåningen bjuder på övre hall med utgång till balkong, två sovrum och badrum samt trappa till vindsrummet. Källaren består av allrum, wc, pannrum/förråd samt tvättstuga med bastu och dusch. Måttet av originaldetaljer är stort med bevarade fönster och dörrar, merparten av golven samt trappa, snickerier och gjutjärnsradiatorer. Huset tillsammans med grannens del ger ett välvårdat och enhetligt intryck.
Hall
Entrén är från husets kortsida och här finns ytterdörr och innerdörr bevarade från byggåret. Den platsbyggda förvaringslösningen med hatthylla och överskåp är troligen också i originalutförande. Här ges åtkomst till kök och vardagsrum samt trapphuset. På golvet ligger fiskbensparkett och klinkergolv medan väggarna är vitmålade. Nämnvärt är att det ursprungligen fanns en toalett mellan hall och kök.
Vardagsrum
Ett ljust och rymligt rum som vetter mot söder med två stora fönsterpartier. En vacker fiskbensparkett möter upp vitmålade väggar och råsponten i taket är framtagen och målad. Rummet kan möbleras enkelt med både tv-hörna och matplats om man så vill. Den värmande braskaminen av märket Handöl sattes in för cirka 10 år sedan. Luftvärmepump från Daikin installerad 2023 som även kan ge kylning på sommaren.
Kök
Husets kök präglas av den framtagna råa tegelväggen och här skedde en renovering 2004. Till den maskinella utrustningen hör gasspis (tub) med elugn, kylskåp, diskmaskin samt kolfilterfläkt. Kallskafferi med ventil finns liksom förvaringsmöjligheter i skåp. Ett gråmålat originalgolv går ihop med målad vägg, fondvägg med tapet samt tegelväggen. Trevlig utblick mot husets trädgård.
Övre hall
Vid mitten av trappan finns ett charmigt runt fönster med utblick mot trädgården. Väl uppe på ovanvåningen finns en hall som knyter ihop rummen, med utgång genom vackra pardörrar till en balkong. Här är det österläge med solchanser under frukosttid och förmiddag. Ett vackert originalgolv pryder hallen.
Sovrum I
Husets största sovrum är rymligt och har ett fönster som vetter mot öster. Här finns gott om plats för en stor säng och exempelvis ett skrivbord. Ingång finns till en rymlig klädkammare som förr i tiden har inrymt en vindstrappa enligt originalritning. Sovrummet är målat i en grön kulör med plankgolv i original.
Sovrum II
Detta sovrum ligger jämte badrummet och vetter mot norr med ett fönsterparti mot trädgården. Ljusgrått målade väggar samsas med ett nyare trägolv.
Badrum
År 1996 renoverades badrummet, med blått klinkergolv med elburen golvvärme samt halvt kaklade väggar. Till inredningen hör badkar, wc och handfat med förvaring i spegelskåp. Fint fönsterparti som vetter mot trädgården.
Vindsrum
På vinden finns ett inrett rum med delvis boarea som nås via en trappa med dörr. Här samsas träpanel med en framtagen tegelvägg och ett nyare slag av trägolv. Här finns två takfönster samt ett mindre fönster mot öster. Rummet har främst använts till förråd och nämnvärt är att här sitter enbart ett el-element.
Källare
Husets källare består av ett allrum, toalett, pannrum/förråd samt en relaxavdelning med tvättstuga och bastu med dusch. Allrummet med klinkergolv har nyttjats som gästrum och förråd och här sitter ett el-element (ett el-element sitter även i pannrummet). I tvättstugan sitter ett vattenburet element och här finns plats för stol och bord jämte tvättpelare och tvättho. Dusch finns liksom bastun med ett beprövat Tylö-aggregat.
Trädgård
En av områdets längsta trädgårdar som verkligen erbjuder mycket av det man förväntar sig av en villaträdgård, trots att det är en parhusfastighet. En ståtlig tall med gunga finns likväl som syrener, jasmin och magnolia, äppel- och plommonträd samt bärbuskar med vinbär och krusbär. Lusthuset uppfördes omkring 1999 och är en trevlig plats för utemöbler där elkontakt även finns. Den stenlagda uteplatsen har ett trivsamt västerläge och givetvis kan du följa eftermiddagssolen i trädgården. Ett trädgårdsförråd finns under husets veranda och där intill har du en parkeringsplats för bilen, med grind mot gatan.
Underhåll i urval
Nuvarande ägare köpte huset 2004 och då renoverades kök och vardagsrum. 2016 målades fasader inkl. veranda och balkong. 2021 fick köket ny tapet liksom en golvbehandling. Renoveringar enligt objektsbeskrivning från 2004 samt kommunen följer. Elpanna och varmvattenberedare från 1992. Dränering enligt isodränmetoden skedde 1995 liksom utökning av takkupa. Badrum övervåning 1996 liksom vattenledningar (dock ej stammarna) och stor del av elen med automatsäkringar och jordfelsbrytare. Lusthus byggt 1999. Vindsrum inrett år 2002 med ny trappa. 1984, omläggning av tak med betongpannor. Fiber finns vid huslivet men är inte draget in till huset.
ARKITEKT: Edvin Engström 1925
Hushållerskan 1
Gamla Enskede blev den första av Stockholms stads trädgårdsstäder och fick snart många efterföljare. År 1926 fastställdes stadsplanen för den del av Enskededalen som idag kallas Kärringstan. Namnet kommer från att gatorna i området namngavs efter kända kvinnor och kvarteren efter kvinnodominerade yrken som hembiträde, kallskänka och baderska. Enligt stadsplanen skulle husen uppföras i trä med inredd vind om så önskades. Villornas fasader skulle behandlas på ett arkitektoniskt tillfredsställande sätt. En annan detalj var att husen placerades relativt nära gatan, med långsidan vänd mot den. Detta är typiskt för Enskededalen och skiljer sig från hur Gamla Enskede planerades. Förutom bostadshus fanns det tidigare många koloniträdgårdar i Enskededalen. I slutet av 1960-talet revs merparten av dessa för att ge plats åt ett nytt storsjukhus, men planerna skrinlades. Istället byggdes ett sjukhem och ett område med flerfamiljshus under 1970-talet.
Byggnaden och dess disposition
Hushållerskan 1 ritades 1925 och uppfördes året därpå på uppdrag av byggnadssnickaren G E Ceder. Som arkitekt anlitades Edvin Engström, föreståndare för Egnahemsbyrån vid fastighetskontorets husbyggnadsavdelning. Edvin Engström föddes 1890 och utbildade sig vid Kungliga Tekniska högskolan, där han tog sin examen 1920. Under studietiden arbetade han på Kellgren & Hammarlings ritkontor och var även anställd som extra ingenjör vid Stockholm stads fastighetskontor. Engström var en av de mest produktiva arkitekterna under sin tid och ansvarade för många av villorna i Södra Ängby och Stora Mossen, samt en mängd flerfamiljshus i de närförorter som byggdes under 1930-1950-talen. Bostaden utgör den ena östra delen av ett parhus med två mer eller mindre identiska bostäder. På bottenvåningen fanns ursprungligen en hall med avhängningsmöjligheter samt ett mindre WC. Från hallen nåddes ett stort bostadsrum med fönster åt gatan. Enligt bevarade ritningar var tanken att en öppen spis skulle sättas in, det är dock oklart om så verkligen skedde. Från hallen ledde en passage in till köket som var utrustat med spis, diskbänk och skafferi samt en liten alkov för en säng, ifall familjen hade hembiträde. En trappa upp inreddes en övre hall med spröjsade fönsterdörrar ut mot balkongen, samt dörrar till badrummet och två sovrum. I källaren fanns ursprungligen pannrum, tvättstuga och en rymlig matkällare. Den ursprungliga planlösningen är till stor del bevarad, med undantag för att serveringsrummet har inkorporerats med köket. Källaren är numera inredd med bostadsrum, och vinden har isolerats och blivit ett trivsamt utrymme. Det gör att huset i praktiken har fyra våningar.
Arkitektur
Under 1920-talet dominerades villaarkitekturen av den nyklassicism som vuxit fram under senare delen av 1910-talet. Den gustavianska arkitekturen och den svenska empirestilen tjänade som inspiration, liksom den internationella nyklassicismen. Fasader klädda med locklistpanel och spröjsade fönster var vanliga, liksom en måttlig dos snickarglädje i form av klassicistiska detaljer som lisener eller oxögon. Hushållerskan 1 är ett välbevarat och vackert parhus från 1920-talet. Fasaden är klädd med en locklistpanel som målats i en svagt ljusgrå nyans. Fönstren är spröjsade med två eller tre glas i varje båge och vitmålade. Mot gatan omges de av rödmålade fönsterluckor. Entrén har förlagts till kortsidan och här finns en fyllningsdörr med råglas i den översta fyllningen. En balkong ovanför agerar regnskydd. Taket är klätt med tegel.
Kvalitéer
Kärringstan i Enskede är en av flera trivsamma trädgårdsstäder i Stockholm. Här finns en enhetlig och genuin bebyggelse från 1920-talet. Hushållerskan 1 utmärker sig som ett ovanligt och dessutom välbevarat parhus i mycket fint skick. Fasaden har tydligt klassicistiska drag med stilren locklistpanel, spröjsade fönster och fönsterluckor. Interiört har mycket av det ursprungliga bevarats, inklusive vackra parkettgolv, profilerade snickerier och fyllningsdörrar. En fin detalj är den vackra gamla trappan med handledare av äldre modell och ett runt fönster. I den övre hallen finns dessutom en spröjsad pardörr som leder ut till balkongen. Klassiska trägolv och spröjsade fönster skapar en trivsam atmosfär. Högst upp i huset finns dessutom ett mysigt rum med två fönster, ett avskilt krypin som kan nyttjas på många olika sätt.
Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström
Villaområdet Kärringstan i Enskededalen är en mycket trivsam trädgårdsstad med enhetlig och ursprunglig bebyggelse från 1920-talet. Att man har mindre än en kvarts cykeltur till Södermalms puls gör att man kan kalla sin boning för en stadsvilla. Likväl är utbudet gott i stadsdelen och framförallt är det Kärrtorps centrum som du kommer ha stor nytta av när du bor här, med mataffärer, café och delikatessbutik, restauranger och apotek. Kärrtorps tunnelbanestation är även den närmast, omkring 600 meter från adressen. Det är inte heller långt till utbudet vid Sandsborg. I närområdet finns flertalet skolor och förskolor medan utbudet av charmiga parker är stort. Vill du ha en ordentlig naturupplevelse är Nackareservatet inte mer än 900 meter bort - en stor lyx för en friluftsmänniska. Ett besök till världsarvet Skogskyrkogården är också att rekommendera, med fridfulla vyer över landskapsarkitektur i toppklass. Det är mycket sannolikt att ni kommer trivas i detta uppskattade område, som har lite av varje att erbjuda. Välkomna till Kärringstan!