Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Skärblackavägen 32
    [Område] => Stureby
    [Våning] => 
    [Rum] => 5 rum
    [Area] => 145 + 68 kvm
taxeringsinformation
145 + 68 enligt Lantmäteriet [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 728 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Skärblackavägen 32

VÄLRENOVERAD 1940-TALSVILLA PÅ HÖRNTOMT I GEMYTLIGA STUREBY

FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: LUNDGREN & BERGSTRÖM

BUDGIVNING

Högsta bud: 11 525 000 kr

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Skärblackavägen 32
Område
Stureby
Rum
5 rum
Area
145 + 68 kvm
taxeringsinformation
145 + 68 enligt Lantmäteriet
Tomtareal
728 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Byggnadsår
1944
Uppvärmning
Bergvärme med vattenburna radiatorer
Energideklaration
Utförd 2015-03-03
Energiklass
D
Energiförbrukning
66 kWh/kvm per år
Fasad
Reveterad puts på trästomme
Stomme
Trä
Fönster
Kopplade 2-glasfönster (en del med energiglas)
Bjälklag
Mellanbjälklag av trä
Tak
Betongpannor
Grundläggning
Grundsulor & mellangjutet betonggolv
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt V/A
Fastighetsbet
Appreteringen 1

Allmänt om fastigheten

El
38 400 kr/år
VA
6 800 kr/år
Renhållning
3 400 kr/år
Sotning
180 kr/år
Försäkring
10 800 kr/år
Total driftskostnad
59 580 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
I posten el ingår uppvärmning. 2023 uppgick elförbrukningen till cirka 17,700 kWh.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
9 332 000 kr - Småhusbyggnad 4 132 000 kr, Småhusmark 5 200 000 kr
Summa pantbrev
6 179 198 kr
Tomtareal
728 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt V/A
Planbestämmelser
Stadsplan (1948-09-10) Tomtindelning (1934-03-03)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ICA BEA
Välsorterad, trevlig och mycket omtyckt ICA Kvantumbutik.
ENSKEDE DELI
Mysig kvarterskrog vid Kubikenborgsvägen i Stureby.
PIGMENTA DESIGN
Unik butik med presentartiklar, kläder och heminredning.
GAMLA ÖSTBERGA BAGERI
Klassiskt bageri och fik i grannstadsdelen Östberga.
BARA VEDUGNSPIZZA
Stockholms bästa pizza på promenadavstånd från huset.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Erik Svedheim 1944

Appreteringen 1

Dagens Stureby har en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Då låg hemmanet Ersta med sina stora ägor här. På 1600-talet blev Ersta en gård under Älvsjö och på 1700-talet överfördes den till Örby säteri. I början av 1900-talet förvärvades egendomen av Fastighets AB Villahem som ämnade anlägga en villastad på Erstas mark. Den döptes till Ersta Villastad och de första tomterna såldes redan 1921. Det dröjde emellertid inte lång tid innan namnet ändrades till Stureby efter Stureättens strider i Brännkyrka på 1500-talet. Orsaken till namnbytet var bland annat protester från Ersta diakoni som menade att namnet var alltför förknippat med deras område på Södermalm.

Fastighets AB Villahem sålde tomter och lät också uppföra villor i egen regi. Det förekom också en hel del självbyggeri då kunniga yrkesmän uppförde hus åt sig själva. Villorna byggdes i trä och merparten försågs med panel, men vissa reveterades, dvs putsades. Inledningsvis byggdes mest hus i det mindre formatet men det kom att ändras efter andra världskriget då det blev allt vanligare med tjänstemannavillor och så småningom uppfördes också en del radhus. Ett av de främsta exemplen på 1950-talets mer anspråksfulla villor är den gula tegelvillan vid Munkedalsvägen som ritades av Britt Pedersen 1957 för Märta Flodins räkning.

På 1920-talet låg Stureby trots allt ganska långt ut och för att få fart på tomtförsäljningen och underlätta för de som bosatte sig i området, startade fastighetsbolaget en egen busslinje som gick in till Ringvägen på Södermalm. 1930 ersattes bussen av spårvägslinje 19, den så kallade Örbybanan som gick mellan Slussen och Örby. Den kom att bli en föregångare till dagens tunnelbana vars station i Stureby invigdes 1951.

Byggnaden och dess disposition

Appreteringen 1 ritades i maj 1944 av byggmästaren och byggherren Erik Svedheim. Vid den här tiden pågick fortfarande det andra världskriget och tiderna var besvärliga. En hel del byggmaterial var ransonerat och det fanns också restriktioner för vilka som fick byggnadstillstånd. Svedheim ritade ett tvåvåningshus i klassisk funkisstil med en lägenhet per våningsplan samt en hel källarvåning som förutom garage, rymde badrum, tvättstuga, pannrum och två matkällare.

På bottenvåningen och en trappa upp inreddes en lägenhet om 2 rum och kök. Båda fick en stor hall med fönster i anslutning till köket. Denna hall kunde därför nyttjas som matrum. Lägenheten på nedre botten fick terrass, en trappa upp blev det altan. Öppen spis murades bara upp i den nedre.

Till skillnad från lite mer påkostade villor, inreddes bara ett gemensamt badrum i källaren. Detta var långt ifrån ovanligt vid denna tid. Exempelvis var hade merparten av Stockholms stads småstugor badrum i källaren. I övrigt var standarden tidsenlig med ett rymligt kök med diskbänk och spis på den inre väggen samt skafferi och skåp på den motsatta. Det bostäderna fanns också ett flertal garderober med ansenliga dimensioner.

Idag är huset ombyggt till enfamiljsvilla med generösa utrymmen och ordentliga våtutrymmen. Planlösningen har dock till stora delar bibehållits.

Arkitektur

Den funktionalism som växt fram under 1930-talet kom att förändras under 1940 talet och få en mjukare framtoning. Ett exempel på det är att den grova spritputsen återigen blev populär. Fönsterytorna krympte något, men i gengäld återkom fönsterspröjset som nu applicerades asymmetriskt. Det blev också vanligare med konstnärlig utsmyckning i form av reliefer eller liknande.

Appreteringen 1 har en oerhört vacker och stilren fasad som i stort sett är oförändrat sedan 1940-talet. Det är verkligen ovanligare än man skulle kunna tro. Byggnaden vilar på en slätputsad grund och därovan är fasaden spritputsad i en bruten vit nyans. På huset framsidan finns en elegant svängd trappa med räcke av svartmålad metall. Ytterdörren är klädd med en smal panel som målats i en ljusgrön nyans. I överkant finns en rektangulär glasruta. Ett fribärande skärmtak ovanför, fullbordar kompositionen. Fönstren är i huvudsak klassiska tvåluftsfönster och de är målade i samma ljusgröna färg som dörren. På husets baksida finns en utbyggnad med terrass på nedre botten och en balkong en trappa upp. Även den är bevarad från byggnadsåret.

Kvalitéer

Appreteringen 1 är en riktig pärla i Stureby! Den tidstypiska och välbevarade fasaden har många kvalitéer. Inte minst får man en god bild av hur byggnader från tiden kunde se ut när de var nya. Här har nämligen varken fönster eller dörrar bytts ut.

Interiört finns många ursprungliga detaljer bevarade och det som tillkommit har anpassats efter byggnadens karaktär. På bottenvåningen hittar vi en elegant öppen spis som bidrar till trivseln. Fönstren har eleganta beslag av en modell som är förhållandevis ovanlig och mycket dekorativ. Många dörrar har handtag av stål som delvis är klädda med svart bakelit. Snyggt!

Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström.

OMRÅDET

Huset har ett lugnt och avskilt läge i Stureby som fått sitt namn efter Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet bekämpade den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Det är en lugn, avskild och barnvänlig stadsdel med grundskola, förskola, lekplatser, grönskande parker, utegym och närhet till Majroskogens natur. På gångavstånd från huset finns den mysiga kvarterskrogen Enskede Deli, ICA Bea, en av Stockholms allra trevligaste matbutiker, och Bandhagen centrum med bland annat ICA, apotek, bageri, kaféer och restauranger. I behagligt tempo cyklar man till Gamla Enskede med mysiga kaféer, restauranger och butiker på cirka tio minuter. Med tunnelbanan, endast en tre minuters promenad bort, tar man sig snabbt in till Söder.