Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Gungans väg 5
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 54 kvm
enligt mätbevis
(57 kvm enl. förvaltaren) [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 252 kr/mån inkl. värme & vatten [Andelstal] => 16,85 % [Andel av årsavgift] => 16,8482 % [Lägenhetsnummer] => 01002 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 758 169 kr, beräknat på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Ett mindre kallförråd finns ute i en byggnad på tomten. )

Stora Gungans väg 5

SMAKFULL GAVELTREA MED VILLAKÄNSLA I HJÄRTAT AV GAMLA ENSKEDE

FOTOGRAFI: BOUKARI TEXT: BECK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Gungans väg 5
Område
Gamla Enskede
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
54 kvm
enligt mätbevis
(57 kvm enl. förvaltaren)
Avgift
4 252 kr/mån inkl. värme & vatten
Andelstal
16,85 %
Andel av årsavgift
16,8482 %
Lägenhetsnummer
01002
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
758 169 kr, beräknat på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Ett mindre kallförråd finns ute i en byggnad på tomten.

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
4 900 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matateljén
Uppskattad finrestaurang ett litet stenkast från adressen! Missa inte heller Ateljéns pizza runt hörnet.
Delselius Bageri
Gamla Enskedes eget bageri och mötesplats, på andra sidan gatan!
Bergenströms Rekvisita & Enskedeverket
Fina antikviteter och inredningsdetaljer blandat med vintage. Lokalt producerad saft, sylt och kola. Utomordentlig helgshopping.
Sandsborgsbadet
Ett fint badhus finns i Dalens centrum.
Enskede Jour Livs
Perfekt för de små inköpen.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: A. Andersson 1913

Huset på Stora Gungans väg 5, Högaffeln 9, uppfördes 1913 efter ritningar av en arkitekt A. Andersson. Det är ett pampigt flerfamiljshus som uppfördes i två våningar med källare och vind. Från början inrymde huset i källaren ett flertal vedförråd, tvättstuga samt en källarlokal. Entréplanet inreddes med en trea och en tvåa med varsitt kök och wc. Uppvärmning skedde givetvis via kakelugnar. Övre våningsplanet bestod av samma disposition med två lägenheter medan vinden var en råvind. Huset har små proportioner men ett pampigt uttryck, med en symmetrisk placering av fönster och dörrar. Ett resligt mansardtak med tvåkupigt lertegel vilar över huskroppen som är putsad i gult. Trapphuset döljer sig bakom ett utskjutande parti med ett ovalt fönster som en gång i tiden var småspröjsat. Huset behåller sin karaktär mycket väl även om porten bytts ut och så även fönstren, men de är utförda i en klart originell stil och behåller spröjsuppdelningen från 1913. Vindskupor har också tillkommit på taket. Högaffeln 9 är ett vackert flerbostadshus från nationalromantikens era, som stått att se många tidevarv vid denna levande del av den gamla trädgårdsstaden.

FÖRENINGEN

BRF Högaffeln 9 (769632-4925)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Högaffeln 9 (org. nr 769632-4925) innehar fastigheten Högaffeln 9. Föreningens bostadshus är beläget i G:a Enskede och byggdes 1913. Föreningen upplåter 7 st lägenheter med bostadsrätt. Uppvärmning via bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tillkom i samband med att fastigheten totalrenoverades 2017.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt. Avgäldsperiod på 20 år. Nuvarande avgäld löper från 2020-01-01 – 2039-12-31 och avgälden är 35,200 kr/år, men under intrappning.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Fastum.

Renoveringar

Fastigheten totalrenoverades 2017 i samband med att huset köptes och byggdes om. I övrigt har en ny altan anlagts i trädgården ihop med nya pallkragar.

Kommande renoveringar:

Huset är totalrenoverat så inga större underhåll är inplanerade. Det kan potentiellt byggas en förvaringsbod för cyklar. Två nya p-platser planeras även att anläggas.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till ca 4,5 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 13,900 kr/kvm boyta. Efter ett stort kapitaltillskott vecka 44 så kommer den nya belåningen att vara ca 3,0 mkr, eller ca 9,250 kr/kvm. Årliga intäkter uppgår till ca 252 tkr. Bortsett avskrivningar så täcker föreningens intäkter kostnaderna med god marginal. Man är även befriade från fastighetsskatt till 2034.

Avgifter

I och med att lånen står inför omförhandling så har den ekonomiska förvaltaren rekommenderat medlemmarna att göra ett kapitaltillskott enligt andel i föreningen. Den 22 oktober beslutades om kapitaltillskott vilket innebär en amortering om cirka 1,5 mkr under vecka 44. Detta gör att avgiften är oförändrad under 2024.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos IF.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna via ett rullande schema.

Tvättstuga

Alla hushåll har sin egen tvättmaskin/torktumlare i badrummet så tvättstuga finns därmed inte.

Gemensamma utrymmen

Föreningens innergård har ett trevligt läge och känns precis som en villaträdgård. Perfekt för frukostar, middagar och kalas under sommaren. I trädgården finns två förrådsbyggnader varav det ena som är större innehåller förråd till alla lägenheter, medan det mindre inrymmer trädgårdsredskap.

Parkering

Två egna p-platser finns som kan hyras för 800 kr/mån, kölista finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband (fiber) via IP Only, medlem tecknar eget abonnemang.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information om föreningen i september 2023, samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du i en vacker och inspirerande omgivning, både arkitektoniskt och naturmässigt. Blandningen av villor, flerfamiljshus och lokaler med olika verksamheter skapar en trivsam och trygg småstadsstämning med familjär ton. I området finns inredningsbutiker, skola, kyrka och flertalet förskolor, parker och grönområden samt lekparker. I Dalens Centrum ett stenkast bort finns badhus, bibliotek, Ica, Pressbyrån, blomaffär, hamburgerkök och gym. Lägenheten ligger precis intill Gamla Enskedes inofficiella centrum med två utsökta restauranger, ett välkänt bageri/kafé, pizzeria, småbutiker med mera. Det finns matbutiker i flera riktningar med bra öppettider och ICA BEA vid Svedmyraplan har förutom stort matutbud och generösa öppettider också karaktären av gammal diversehandel där det mesta finns. Området är cykel- och promenadvänligt, och även lättillgängligt med bil. Tre minuter hemifrån ligger tunnelbanan som tar dig till Skanstull på fem minuter, Slussen på 10 minuter och city på 15 minuter. Du cyklar även till Södermalm på dryga 10 minuter.