Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Gungans väg 5
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 53 kvm
mätbevis
57 kvm enligt förvaltaren [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 248 kr/mån inkl. värme & vatten (exakt avg. 3248,39) [Andelstal] => 16,73 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 01101 )

Stora Gungans väg 5

HUSKÄNSLA I G:A ENSKEDE - TVÅRUMMARE ANNO 1913 MED FÖNSTER OVAN ÄPPELBLOM

STYLING: WALLMÉN FOTO: OZOLLAPA TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Gungans väg 5
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
53 kvm
mätbevis
57 kvm enligt förvaltaren
Avgift
3 248 kr/mån inkl. värme & vatten (exakt avg. 3248,39)
Andelstal
16,73 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
01101

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matateljén
En finrestaurang, uppskattat med frukost här!
Matboden
Trevligt med AW vid uteserveringen.
Ateljéns Pizza
Finpizza att ta med till parken eller föreningens trädgård.
Skogskyrkogården
Ett vackert världsarv, perfekt för stillsamma promenader.
Kvartersshopping
Kvartersshopping hos Bergenströms rekvisita och Enskedekompaniet med avslutande fika på Delselius.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: A. Andersson 1913

Huset på Stora Gungans väg 5, Högaffeln 9, uppfördes 1913 efter ritningar av en arkitekt A. Andersson. Det är ett pampigt flerfamiljshus som uppfördes i två våningar med källare och vind. Från början inrymde huset i källaren ett flertal vedförråd, tvättstuga samt en källarlokal. Entréplanet inreddes med en trea och en tvåa med varsitt kök och wc. Uppvärmning skedde givetvis via kakelugnar. Övre våningsplanet bestod av samma disposition med två lägenheter medan vinden var en råvind. Huset har små proportioner men ett pampigt uttryck, med en symmetrisk placering av fönster och dörrar. Ett resligt mansardtak med tvåkupigt lertegel vilar över huskroppen som är putsad i gult. Trapphuset döljer sig bakom ett utskjutande parti med ett ovalt fönster som en gång i tiden var småspröjsat. Huset behåller sin karaktär mycket väl även om porten bytts ut och så även fönstren, men de är utförda i en klart originell stil och behåller spröjsuppdelningen från 1913. Vindskupor har också tillkommit på taket. Högaffeln 9 är ett vackert flerbostadshus från nationalromantikens era, som stått att se många tidevarv vid denna levande del av den gamla trädgårdsstaden.

FÖRENINGEN

BRF Högaffeln 9 (769632-4925)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Högaffeln 9 (org. nr 769632-4925) innehar fastigheten Högaffeln 9. Föreningens bostadshus är beläget i G:a Enskede och byggdes 1913. Föreningen upplåter 7 st lägenheter med bostadsrätt. Uppvärmning via bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tillkom i samband med att fastigheten totalrenoverades 2017.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt. Avgäldsperiod på 20 år. Nuvarande avgäld löper från 2020-01-01 – 2039-12-31 och avgälden är 35,200 kr/år, men under intrappning.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Berg & Larsson, en del av Fastum.

Renoveringar

Fastigheten totalrenoverades 2017 i samband med att huset köptes och byggdes om. I övrigt har en ny altan anlagts i trädgården ihop med nya pallkragar.

Kommande renoveringar:

Huset är totalrenoverat så inga större underhåll är inplanerade. Det kan potentiellt byggas en förvaringsbod för cyklar.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till 4,5 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 13,900 kr/kvm boyta. Årliga intäkter uppgår till ca 252 tkr. Bortsett avskrivningar så täcker föreningens intäkter kostnaderna med god marginal. Man är även befriade från fastighetsskatt till 2034.

Avgifter

Avgiften höjdes inför årsskiftet, ytterligare höjningar planeras ej i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos IF.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna via ett rullande schema.

Tvättstuga

Alla hushåll har sin egen tvättmaskin/torktumlare i badrummet så tvättstuga finns därmed inte.

Gemensamma utrymmen

Föreningens innergård har ett trevligt läge och känns precis som en villaträdgård. Perfekt för frukostar, middagar och kalas under sommaren. I trädgården finns två förrådsbyggnader varav det ena som är större innehåller förråd till alla lägenheter, medan det mindre inrymmer trädgårdsredskap.

Parkering

Två egna p-platser finns som kan hyras för 800 kr/mån, kölista finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband (fiber) via IP Only, medlem tecknar eget abonnemang.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information om föreningen i april 2023, samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du i en vacker och inspirerande omgivning, både arkitektoniskt och naturmässigt. Blandningen av villor, flerfamiljshus och lokaler med olika verksamheter skapar en trivsam och trygg småstadsstämning med familjär ton. Närhet till flera förskolor, F9-skola och olika aktiviteter är ett stort plus. Området är cykel- och promenadvänligt, har nära till tunnelbanan (Sandsborg) och är lättillgängligt med bil. Lägenheten ligger precis intill Gamla Enskedes inofficiella centrum med två utsökta restauranger, ett välkänt bageri/kafé, pizzeria, småbutiker med mera. Det finns matbutiker i flera riktningar med bra öppettider och ICA BEA vid Svedmyraplan har förutom stort matutbud och generösa öppettider också karaktären av gammal diversehandel där det mesta finns.