Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Gungans väg 5
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 54 kvm
mätbevis
57 kvm (boa) enligt registerutdrag [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 270 kr/mån inkl. värme & vatten (exakt avg. 3270,39) [Andelstal] => 16,85 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 01002 )

Stora Gungans väg 5

SMAKFULLT RENOVERAD GAVELTREA MED VILLAKÄNSLA I GAMLA ENSKEDE

SCENOGRAFI: YNGFALK TEXT: BECK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Gungans väg 5
Område
Gamla Enskede
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
54 kvm
mätbevis
57 kvm (boa) enligt registerutdrag
Avgift
3 270 kr/mån inkl. värme & vatten (exakt avg. 3270,39)
Andelstal
16,85 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
01002

Driftskostnader

El
4 500 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
7 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matateljén
Älskade underbara Matateljén. De har inte bara Stockholms godaste mat och roligaste vinlista, utan även den gulligaste personalen och de bästa ostarna och oliverna att köpa med hem till helgen. Missa inte heller Ateljéns pizza – Matateljéns italienska lillasyster.
Delselius Bageri
Att kunna släntra över gatan i pyjamas och tofflor och köpa pain au chocolat och croissanter kl 07:30 på morgonen är en lyx, för att inte tala om deras pistageglass och soppluncherna med liten godbit.
Bergenströms Rekvisita & Enskedeverket
I dessa butiker finner du de finaste antikviteterna och inredningsdetaljerna blandat med vintage, vackra textilier, handstöpta ljus, helgbuketter, fårskinn och lokalproducerad saft, sylt och kola. Helgshoppingens Rolls Royce.
Sandsborgsbadet
Det är inte alla som vet att det ligger ett fantastiskt litet Wes Anderson:skt badhus i Dalens centrum ett stenkast bort. Kan varmt rekommendera motionssim till lugn musik på onsdagar.
Enskede Jour Livs
Utifrån ser det kanske ut som vilken liten kiosk som helst, men den råkar drivas av pangtrevliga personer och ha ett helt perfekt utbud. Riktiga livräddare i vardagen.

Arkitekturen

Arkitekt: A. Andersson 1913

Huset på Stora Gungans väg 5, Högaffeln 9, uppfördes 1913 efter ritningar av en arkitekt A. Andersson. Det är ett pampigt flerfamiljshus som uppfördes i två våningar med källare och vind. Från början inrymde huset i källaren ett flertal vedförråd, tvättstuga samt en källarlokal. Entréplanet inreddes med en trea och en tvåa med varsitt kök och wc. Uppvärmning skedde givetvis via kakelugnar. Övre våningsplanet bestod av samma disposition med två lägenheter medan vinden var en råvind. Huset har små proportioner men ett pampigt uttryck, med en symmetrisk placering av fönster och dörrar. Ett resligt mansardtak med tvåkupigt lertegel vilar över huskroppen som är putsad i gult. Trapphuset döljer sig bakom ett utskjutande parti med ett ovalt fönster som en gång i tiden var småspröjsat. Huset behåller sin karaktär mycket väl även om porten bytts ut och så även fönstren, men de är utförda i en klart originell stil och behåller spröjsuppdelningen från 1913. Vindskupor har också tillkommit på taket. Högaffeln 9 är ett vackert flerbostadshus från nationalromantikens era, som stått att se många tidevarv vid denna levande del av den gamla trädgårdsstaden.

FÖRENINGEN

BRF Högaffeln 9 (769632-4925)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Högaffeln 9 (org. nr 769632-4925) innehar fastigheten Högaffeln 9. Föreningens bostadshus är beläget i G:a Enskede och byggdes 1913. Föreningen upplåter 7 st lägenheter med bostadsrätt. Uppvärmning via bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tillkom i samband med att fastigheten totalrenoverades 2017.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt. Avgäldsperiod på 20 år. Nuvarande avgäld löper från 2020-01-01 – 2039-12-31 och avgälden är 35,200 kr/år, men under intrappning.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Fastum.

Renoveringar

Fastigheten totalrenoverades 2017 i samband med att huset köptes och byggdes om. I övrigt har en ny altan anlagts i trädgården ihop med nya pallkragar.

Kommande renoveringar:

Huset är totalrenoverat så inga större underhåll är inplanerade. Det kan potentiellt byggas en förvaringsbod för cyklar. Två nya p-platser planeras även att anläggas.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till ca 4,5 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 13,900 kr/kvm boyta. Efter ett stort kapitaltillskott vecka 44 så kommer den nya belåningen att vara ca 3,0 mkr, eller ca 9,250 kr/kvm. Årliga intäkter uppgår till ca 252 tkr. Bortsett avskrivningar så täcker föreningens intäkter kostnaderna med god marginal. Man är även befriade från fastighetsskatt till 2034.

Avgifter

I och med att lånen står inför omförhandling så har den ekonomiska förvaltaren rekommenderat medlemmarna att göra ett kapitaltillskott enligt andel i föreningen. Den 22 oktober beslutades om kapitaltillskott vilket innebär en amortering om cirka 1,5 mkr under vecka 44. Detta gör att avgiften är oförändrad under 2024.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos IF.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna via ett rullande schema.

Tvättstuga

Alla hushåll har sin egen tvättmaskin/torktumlare i badrummet så tvättstuga finns därmed inte.

Gemensamma utrymmen

Föreningens innergård har ett trevligt läge och känns precis som en villaträdgård. Perfekt för frukostar, middagar och kalas under sommaren. I trädgården finns två förrådsbyggnader varav det ena som är större innehåller förråd till alla lägenheter, medan det mindre inrymmer trädgårdsredskap.

Parkering

Två egna p-platser finns som kan hyras för 800 kr/mån, kölista finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband (fiber) via IP Only, medlem tecknar eget abonnemang.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information om föreningen i september 2023, samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du i en vacker och inspirerande omgivning, både arkitektoniskt och naturmässigt. Blandningen av villor, flerfamiljshus och lokaler med olika verksamheter skapar en trivsam och trygg småstadsstämning med familjär ton. I området finns inredningsbutiker, skola, kyrka och flertalet förskolor, parker och grönområden samt lekparker. I Dalens Centrum ett stenkast bort finns badhus, bibliotek, Ica, Pressbyrån, blomaffär, hamburgerkök och gym. Lägenheten ligger precis intill Gamla Enskedes inofficiella centrum med två utsökta restauranger, ett välkänt bageri/kafé, pizzeria, småbutiker med mera. Det finns matbutiker i flera riktningar med bra öppettider och ICA BEA vid Svedmyraplan har förutom stort matutbud och generösa öppettider också karaktären av gammal diversehandel där det mesta finns. Området är cykel- och promenadvänligt, och även lättillgängligt med bil. Tre minuter hemifrån ligger tunnelbanan som tar dig till Skanstull på fem minuter, Slussen på 10 minuter och city på 15 minuter. Du cyklar även till Södermalm på dryga 10 minuter.