Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Gungans väg 4
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 80,5 kvm
(föreningens register) [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 488 kr/mån inkl. värme, vatten & p-plats [Andelstal] => 22,2376 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 3/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 562 227 kr, Andel av årsavgift har ej gått att ta fram, beräkningen är gjord baserat på bostadsrättens andelstal. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Bostadsrätten disponerar ett källarförråd om cirka 3 kvm. )

Stora Gungans väg 4

1910-TALSTREA MITT I G:A ENSKEDE MED TERRASS, BRASKAMIN & P-PLATS

FOTO: LUND INREDARE: COPPARSTAD TEXT: BECK-REMNES

BUDGIVNING

Budgivning pågår!

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Gungans väg 4
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
80,5 kvm
(föreningens register)
Avgift
3 488 kr/mån inkl. värme, vatten & p-plats
Andelstal
22,2376 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
3/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
562 227 kr, Andel av årsavgift har ej gått att ta fram, beräkningen är gjord baserat på bostadsrättens andelstal. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Bostadsrätten disponerar ett källarförråd om cirka 3 kvm.

Driftskostnader

El
9 600 kr/år
Försäkring
6 500 kr/år
Total driftskostnad
16 100 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Observera att posten för el innefattar laddning av elbil.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matateljén
En finrestaurang ett stenkast bort!
Ateljéns pizza
...som även gör lyxiga pizzor runt hörnet!
Delselius
Här bor du granne med ett toppenbageri, en lokal mötesplats.
Bergenströms rekvisita
Antikt och inredning m.m. på Stockholmsvägen 19.
Matboden
En krog mitt i villastaden!

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Byggherre Julius Johansson 1913

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. På Stora Gungans väg 4 uppfördes ett flerfamiljshus år 1913, med fastighetsbeteckning Grepen 25. Som byggherre för projektet står Julius Johansson, men dessvärre finns ingen signatur på ritningen. Fasaden är putsad i en vit nyans och pryds av småspröjsade fönster med gröna foder. Det är ett elegant hus i tidens nationalromantiska tecken med en valvsformad portal och ett valmat, tegelklätt tak.

FÖRENINGEN

Brf Grepen 25

Antal lägenheter och lokaler

Brf Grepen 25 (org. nr 769617-8115) innehar fastigheten med samma namn i Gamla Enskede, Stockholms kommun. Föreningens flerbostadshus började byggas 1913. Föreningen upplåter 5 st lägenheter med bostadsrätt samt 1 st lokal i källaren med hyresrätt. Uppvärmning via bergvärme.

Mark

Föreningen innehar marken genom äganderätt och påverkas därför inte av kommunala avgälder.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen tog över fastigheten i samband med att densamma totalrenoverades mellan 2008-2009.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning i föreningens egen regi.

Renoveringar

Fastigheten renoverades i samband med att föreningen bildades. Enligt dokumentation var det Wormsöbyggarna AB som genom generalentreprenad tillsåg att återställa husets planlösning från två till fyra bostadslägenheter, inreda vinden, renovera fasad, tak, fönster m.m. liksom stambyte och uppgradering av elektriska installationer enligt åtgärdsbeskrivning. I bygglovshandling från 2008 kan man läsa att el, ventilation och vvs uppgraderas till gällande standard liksom att lägenhetsskiljande väggar och bjälklag anpassas till gällande ljud- och brandkrav. I övrigt bevarades befintlig byggnad i möjligaste mån, inte minst i enlighet med att byggnaden har en medelhög kulturhistorisk klassning hos Stockholms stadsmuseum. Fiber drogs in till lägenheterna och nya ytterdörrar monterades.

Kommande renoveringar

Förhöjd fukt i källarvåningen och ett visst färgsläpp har givit anledning att låta utföra ett dräneringsarbete runt huset. Föreningen tar i skrivande stund in offerter på jobbet som visar sig ligga mellan 200 - 300 tkr. Man undersöker även om bergvärmeeffektiviteten kan förbättras.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till cirka 2,65 mkr vilket baserat på bostadsrättens andelstal och kvadratmeter motsvarar en belåningsgrad om cirka 7.300 kronor per kvm. Med ledning av arbetet med dräneringen så kan nya lån behöva tas upp, samtidigt som räntan ses över i januari 2024.

Avgifter

I dagsläget finns inget enhälligt beslut om storleken på avgiftshöjning eftersom styrelsen avvaktar mer information från 2023 års bokslut. Beslut sker tidigast vecka 5. Det diskuteras en avgiftshöjning i mars 2024 som motsvarar mellan 23 - 25 %. Informationen uppdateras löpande.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning/städdagar

Trappstädning sköts av en anlitad firma. Man arrangerar dagar med trädgårdsstädning.

Tvättstuga

Tvättstuga finns i källaren med tvättmaskin och torktumlare.

Parkering

Till bostadsrätten hör en egen parkeringsplats vid sidan av huset. Nuvarande ägare har låtit installera en laddbox för elbil, kostnaden för laddning står man givetvis för själv.

Bredband

Öppen fiber. Medlem tecknar individuella avtal utöver månadsavgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på årsredovisning 2022 och kontroll med föreningens styrelse i januari 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor ni i ett underbart område i hjärtat av Gamla Enskede. Bageri Delselius ligger i huset bredvid, fantastiska Matateljén mittemot och trevliga Matboden snett mittemot. Ateljéns Pizza finns på tre minuters gångavstånd de kvällar då man inte orkar laga mat. Ifrån bostaden har ni fem minuters promenad till Sandsborgs t-bana, inklusive ICA Enskededalen med torg, service, simhall och bibliotek. Ni bor även mycket nära till Triangelparken, Enskede skola och Margaretaparken som ligger ett par minuter från bostaden. På ca 10 -15 minuters gångavstånd väntar Skogskyrkogården och Nytorps gärde med Nytorpsbadet. Värt att nämna är också ICA BEA, en storfavorit i området! Gamla Enskede i sig är en idyllisk del av Enskede som är härlig att strosa runt i med många vackra gamla hus.