Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Gungans väg 19
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3,5 rum och kök varav 2 - 3 sovrum
  [Area] => 86 kvm
Mätbevis 2020
(1+2 rum, 81 kvm enl. registeruppgift) [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 281 kr/mån inkl. värme & vatten (obl. tillägg för bredband +238 kr/mån) [Andelstal] => 1,3266 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 3-25-3 & 3-25-1/1103 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 222 766 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar två stora förråd i källaren. )

Stora Gungans väg 19

STILFULL ETAGELÄGENHET I FÖRENING SOM SNART FIRAR 100 ÅR

FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: HENRIK

BUDGIVNING

Högsta bud: 7 000 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
6 950 000 kr
1
29 maj 18.30
6 900 000 kr
1
29 maj 16.47
7 000 000 kr
1
29 maj 16.47
6 700 000 kr
1
28 maj 12.52
* = Annullerat bud

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Gungans väg 19
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3,5 rum och kök varav 2 - 3 sovrum
Area
86 kvm
Mätbevis 2020
(1+2 rum, 81 kvm enl. registeruppgift)
Avgift
4 281 kr/mån inkl. värme & vatten (obl. tillägg för bredband +238 kr/mån)
Andelstal
1,3266 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
3-25-3 & 3-25-1/1103
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
222 766 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar två stora förråd i källaren.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
3 108 kr/år
Övrigt
4 400 kr/år
Total driftskostnad
9 908 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Posten övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ateljéns Livs
Sedan våren 2024 är Matateljén, som vi känt den, förvandlad till Ateljéns Livs – en saluhall i miniformat.
Ateljéns pizza
Finpizza i förorten helt enkelt!
Matboden
Den lokala kvarterskrogen i G:a Enskede.
Delselius bageri
En lokal mötesplats och uppskattat fik!
Margaretaparken
Gamla Enskedes grönskande oas, i hjärtat av stadsdelen.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Thure Bergentz 1925

Huset på Stora Gungans väg 13–19 och övriga hus i kvarteret Stora Gungan uppfördes 1925 av bostadsföreningen Stora Gungan upa, efter ritningar av arkitekt Thure Bergentz. Thure Bergentz (1892–1965) var arkitekt på Stockholm stads stadsplanekontor och ligger bakom flera av husen i grannkvarteren i Gamla Enskede och har utöver det skapat såväl flerbostadshus som privatvillor runt om i staden samt till exempel Medborgarhuset i Alvik och Josephinahemmet i Blackeberg. Han står också bakom en mängd stadsplaner både i Stockholmsområdet och ute i landet. De tre husen som utgör Stora Gungan 1–3 är tidstypiskt gestaltade tvåvåningshus med putsade fasader. Lägenheterna utrustades redan från början med finesser som centralvärme och wc och i köken fanns förvaringsskåp, skafferi, disk- och arbetsbänk samt spis. Köken var dessutom generösa i storlek, sannolikt för att de även skulle kunna användas som sovrum nattetid. I enkelrummen fanns bara en liten kokvrå. I slutet av 1970-talet genomfördes en större ombyggnation då lägenheterna moderniserades och fick bad- och duschrum och nya kök. Enkelrum slogs samman med någon intilliggande lägenhet, vilket gav färre men större bostäder. Efter det har även vinden inretts till boenden. Alla fasader putsades om under 2005–06 och återfick då den ursprungliga färgsättningen. Byggnaderna är idag grönklassade i Stockholm stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

Brf Stora Gungan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stora Gungan (org. nr 702002-1916) innehar fastigheterna Stora Gungan 1, 2 och 3. De tre bostadshusen uppfördes 1925 och är belägna i Gamla Enskede. Föreningen upplåter 75 st bostadslägenheter till sina medlemmar. Husen värms upp via bergvärme och fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1925 och har innehaft fastigheterna sedan dess.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad som löper till mars 2025.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska och tekniska förvaltning utförs av arbetsgrupper inom föreningen, på så vis hålls kostnaderna nere. Vid större underhåll anlitas entreprenörer. Som medlem kan du ingå i någon av grupperna yttre- och inre underhåll, teknik, trädgård, portvakt, återvinning, information, säkerhet, tvättstugor, lekplats, gemensamhetslokal samt styrelsen.

Renoveringar

2023, OVK, spolning av avloppssystem. 2022, föreningens snickarrum fick en upprustning. 2021, samtliga entrédörrar i föreningen renoverades liksom trapphusen. 2019, takrenovering, renovering av tvättstugor. 2017, OVK-uppföljning av samtliga lägenheter, omläggning av taket vid Yrkesvägen 13 p.g.a. vattenskada, besiktning av alla tak för att bedöma framtida underhåll, installation av självrensande stuprör. 2011, indragning av fiber, installation av bergvärme (fjärrvärme finns kvar vid behov). 2010, renovering av elstammar och elcentraler, installation av jordfelsbrytare och 3-fas i alla lägenheter. 2005, putsning av fasader som fick sin originella färg tillbaka. 1982, stambyte.

Kommande renoveringar

Eftersom flera större åtgärder avseende yttre underhåll har gjorts under tidigare år har det inte funnits behov av några större åtgärder under 2023. Så bedöms fortsatt bli fallet för de närmaste åren framöver.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 18,4 mkr. Det ger en belåningsgrad på 3 016 kr/kvm. Snittet i Enskede uppgår till 6,000 kr/kvm. Det finns inga beslut om avgiftsändringar, men styrelsen informerar om att det kan behövas med ledning av den väntade höjningen av markavgälden.

Städning och städdagar

Gemensamma trädgårdshelger förekommer. För trapphusen gäller ett städschema vilket betyder att medlemmarna hjälps åt.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor som är renoverade de senaste åren. Dessa återfinns på Skolvägen 3, Yrkesvägen 5, Yrkesvägen 15 samt Stora Gungans väg 17. I en av tvättstugorna hittar du en större maskin för t.ex. mattor.

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar över en fin gemensam trädgård med en ovanligt påkostad lekplats och gemensamma sittplatser. På vintern spolas en skridskobana om förutsättningarna finns, med en julgran i mitten och belysning. I källaren till Yrkesvägen 11 finns föreningens bastu samt gemensamhetslokal för ca 40 personer, denna kan lånas utan kostnad. En snickarbod finns i källaren vid Skolvägen. Cykelförråd och barnvagnsförråd finns i källaren, nås via ramp. Cykelställ finns också på gården.

Bredband och TV

Föreningen har Telenor avseende bredband och internet samt telefoni och tv. Föreningen har fiber-anslutning, detta är en gruppanslutning vilket betyder att en extra avgift för tjänsterna har lags vid sidan om månadsavgiften. Medlem kan själv beställa tilläggstjänster och betalar då själv för dessa.

Övrigt

Föreningen godkänner inte juridiska personer som ägare och nekar även medlemskap till de som förvärvar en bostad i spekulationssyfte. Vissa förändringar av stadgarna röstades igenom 2024.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell information tillgänglig i juni 2024, samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar och många vackra gamla hus. Att promenera längs dessa gator är ett nöje. För att äta gott behöver du inte lämna hemmakvarteren, som bjuder på flera välrenommerade matställen, till exempel Matateljén, Ateljéns pizza, Gamla Enskede Matbod och Robin Delselius Bageri. Till tunnelbanan, station Sandsborg är det endast någon minuts promenad från porten.