Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Plantskolevägen 78
    [Område] => Gamla Enskede
    [Våning] => 
    [Rum] => 6 rum
    [Area] => 106 + 44 kvm
faktisk uppmätning 2024
95 kvm boarea + 50 kvm biarea enl. Lantmäteriet [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 369 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Plantskolevägen 78

TILLBYGGD & VÄLRENOVERAD EGNAHEMSVILLA FRÅN 1930-TALET

TEXTER: HENRIK & GUSTAV FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAF: COPPARSTAD

BUDGIVNING

Budgivning pågår!

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Plantskolevägen 78
Område
Gamla Enskede
Rum
6 rum
Area
106 + 44 kvm
faktisk uppmätning 2024
95 kvm boarea + 50 kvm biarea enl. Lantmäteriet
Tomtareal
369 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1932
Uppvärmning
Luft-vatten-värmepump, elgolvvärme våtrum, kamin
Energideklaration
Utförd 2024-08-31
Energiklass
E
Energiförbrukning
73 kWh/kvm per år
Fasad
Träpanel
Stomme
Trä och betong
Fönster
2-glasfönster
Tak
Tegelpannor
Grundläggning
Källare, platta på mark, plintgrund (utbyggnad)
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt V/A
Fastighetsbet
Champinjonen 20

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
33 000 kr/år
VA
6 000 kr/år
Sotning
200 kr/år
Försäkring
9 500 kr/år
Total driftskostnad
48 700 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr, tomträttsavgäld: 41 900 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
I posten uppvärmning ingår hushållsel. Förbrukning under 2023 var 15.623 kWh. Fastighetsskatt tillkommer (9.525 kr årligen). Stämpelskatt för lagfart uppgår till 1,5 % av köpeskillingen. Om fler pantbrev behöver tas ut kostar dessa 2 % på inteckningsbeloppet. Mindre expeditionsavgifter tillkommer.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
9 671 000 kr - Småhusbyggnad 3 271 000 kr, Småhusmark 6 400 000 kr
Summa pantbrev
6 360 000 kr
Tomtareal
369 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt V/A
Planbestämmelser
Stadsplan (1928-11-24) Tomtindelning (1927-01-22)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

G:a Enskedes handelsgata
Området kring Triangelparken med restauranger, caféer och butiker. Småstadskänsla när den är som bäst.
Enskede gård
Området kring stallet med Enskedeparkens bageri och koloniområdet med fina dahlior under sommaren.
Grönområden
En cykeltur till Nackareservatet och Söderbysjön rekommenderas.
Oppundaparken
Med utegym bredvid skogen, bra lekplats!
BEA
ICA Kvantum BEA, oerhört välsorterad med en undervåning som innehåller nästan allt.

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Enström 1932

Champinjonen 20

Trädgårdsstaden Gamla Enskede kom att bli den första av Stockholms stads trädgårdsstäder och möjliggjordes av att staden år 1904 köpte Enskede Gårds ägor. Några år senare, 1907, inrättades den så kallade lantegendomsnämnden som fick i uppdrag att förvalta den mark som staden köpt in. De villor som byggdes gick att belåna med upp till 80 % hos stadens tomträttskassa vilket gjorde det möjligt även för mindre välbeställda att skaffa sig ett egnahem. Att hyra en tvårummare i innerstaden kostade vid den här tiden lika mycket som ett egnahem i Enskede! Det är klart att många ansåg det betydligt trevligare att bo i eget hus med täppa, än att hyra en våning i stan.

Gamla Enskedes stadsplan togs fram av den legendariske Per Olof Hallman och området kännetecknas av mjukt svängda gator och en lummig grönska. Genom stadens försorg togs också flera typritningar fram och många hus uppfördes efter dessa. Typhusen numrerades med romerska siffror som sträcker sig från I till XVIII.

År 1908 började byggnadsverksamheten i Gamla Enskede och under åren fram till första världskrigets utbrott 1914 uppfördes en mängd egnahem. Stockholms stad byggde många hus genom lantegendomsnämnden, men även privata bolag som AB Hem på landet och AB Stockholms Trädgårdsstäder var verksamma i området. Många hus byggdes också av privata byggmästare, antingen för eget bruk eller för att säljas vidare. Efter krigsslutet återupptogs byggnadsverksamheten och det byggdes mycket under 1920-1930-talen.

Byggnaden och dess disposition

Champinjonen 20 uppfördes under åren 1931-1932 och hör till de hus som uppfördes under mellankrigstiden. Det ligger i det så kallade Svampområdet söder om Sockenvägen. Till skillnad från många andra hus i kvarteret som var kataloghus från AB Svenska Trähus, ritades denna byggnad av Edvin Engström, föreståndare för egnahemsbyrån vid fastighetskontorets husbyggnadsavdelning.

Engström föddes 1890 och fick sin utbildning på Kungliga Tekniska högskolan varifrån han tog sin examen 1920. Under studietiden arbetade han bland annat på Kellgren & Hammarlings ritkontor och var även anställd som extra ingenjör på Stockholm stads fastighetskontor. Engström hör till de mest produktiva arkitekterna i Stockholm. Han ligger bland annat bakom merparten av villorna i Södra Ängby och Stora Mossen. Han har också ritat mängder av flerfamiljshus, främst i de närförorter som byggdes under åren 1935-1955.

Champinjonen 20 disponerades ursprungligen med hall, kök och vardagsrum på entréplan och två sovrum samt toalettrum en trappa upp. Toalettrummet var ett litet rum med tvättfat. Det var avsett för “morgontoaletten” och rymde således varken badkar eller wc. I källaren fanns garage, pannrum, wc samt tvättstuga med badkar.

För ett par år sedan genomfördes en pietetsfull tillbyggnad vilket resulterade i ett en ny entré samt matrum på nedre botten och ytterligare ett sovrum en trappa upp. I samma veva inreddes nya badrum, en trappa upp och i källaren.

Arkitektur

1930 gick Stockholmsutställningen av stapeln och genom den blev stockholmarna bekanta med de nya strömningarna inom arkitekturen som vuxit fram under 1920-talets sista år. Strama fasader utan onödig dekoration blev tidens ideal. De villor som byggdes under 1930-talet hade ofta fasader som var klädda med locklistpanel. Fönstren saknade vanligtvis spröjs, även om denna detalj dröjde sig kvar under ett par år. De brutna tak som varit populära tidigare, fasades ut. Vanliga sadeltak eller mer eller mindre platta tak var tidens melodi.

Champinjonen 20 är en klassisk 1930-talsvilla med en för tiden sparsmakad och sober fasad. Byggnaden vilar på en grå, spritputsad grund och därovan är fasaden klädd med locklistpanel som målats i en bruten vitgul nyans. Till den ursprungliga rektangulära byggnadskroppen, har tillfogats en utbyggnad som delvis är två våningar hög. Även denna har fasad klädd i locklistpanel men i anslutning till fönstren sitter en helt slät panel som signalerar att det rör sig om till utbyggnad av nyare datum. snyggt! Fönstren är i huvudsak klassiska tvåluftsfönster med eller utan spröjs. De omges av släta foder i en mörkare nyans än fasaden.

Kvalitéer

I Gamla Enskedes södra delar ligger en klunga med hus som i huvudsak uppfördes på 1920-1930-talen. Här finns många vackra byggnader inbäddade i den lummiga grönska som har blivit något av ett signum för Stockholms stads trädgårdsstäder. Ett av husen är Champinjonen 20 som är en trivsam villa med en välbevarad och tidstypisk fasad.

Interiört finns mycket av det gamla kvar, men också många nya tillägg som passar bra ihop med det äldre. Snickerier i tillbyggnaden mot trädgården, harmoniserar med ursprungliga detaljer som dörrar och lister. Fönstren i tillbyggnaden har valts med omsorg, precis som den vackra parkett med holländskt mönster som finns i stora delar av huset. Nämnas bör också den vackra gamla trappa som går mellan våningsplanet och som bevarar sin fernissade yta.

Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du i en vacker och inspirerande omgivning, både arkitektoniskt och naturmässigt. Blandningen av villor, flerfamiljshus och lokaler med olika verksamheter skapar en trivsam och trygg småstadsstämning med familjär ton. I området finns inredningsbutiker, skola, kyrka och flertalet förskolor, parker och grönområden samt lekparker. Vid Gamla Enskedes inofficiella centrum ligger den uppskattade kvarterskrogen Enskede matbod, tillsammans med Ateljéns Livs – en saluhall i miniformat, samt ett välkänt bageri/kafé, pizzeria, småbutiker med mera. ICA BEA vid Svedmyraplan har förutom ett stort matutbud och generösa öppettider också karaktären av gammal diversehandel där det mesta finns. Området är cykel- och promenadvänligt, och även lättillgängligt med bil. Närmaste t-banestation är Svedmyra, cirka 700 meter från adressen.