Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Nynäsvägen 303
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 69 kvm
mätbevis
Area enligt förvaltare: 66 kvm [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 001 kr/mån inkl. värme & vatten (+191 kr/mån för bredband) [Andelstal] => 3,47662 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => L4154-1202 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 117 962 kr, Då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Två förråd hör till lägenheten, ett på vinden om ca 6 kvm och ett i källaren om ca 3 kvm. )

Nynäsvägen 303

VILSAM OCH VACKER MINITREA I GAMLA ENSKEDES 20-TALSIDYLL

TEXT: BECK REMNES FOTO: LAYE STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Nynäsvägen 303
Område
Gamla Enskede
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
69 kvm
mätbevis
Area enligt förvaltare: 66 kvm
Avgift
4 001 kr/mån inkl. värme & vatten (+191 kr/mån för bredband)
Andelstal
3,47662 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
L4154-1202
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
117 962 kr, Då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Två förråd hör till lägenheten, ett på vinden om ca 6 kvm och ett i källaren om ca 3 kvm.

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
1 912 kr/år
Total driftskostnad
4 412 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baseras på säljarens förbrukning

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ateljéns pizza
Nackareservatet
Delselius bageri
Skogskyrkogården
Margaretaparken

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Thure Bergentz 1925

Fastigheten Framtiden 3 bebyggdes under åren 1925-1926. Byggnaden ritades av Thure Bergentz, arkitekt på Stockholms stads stadsplanekontor. Han har ritat både stadsplaner och byggnader runt om i staden. Han ligger bakom flera av husen i grannkvarteren i Gamla Enskede, men även till exempel privatvillor i Smedslätten och Medborgarhuset i Alvik. Huset är byggt i tre våningar med slätputsade fasader i olika färger, och är tidstypiskt klassicistiskt utförd med många fina detaljer som spröjsade fönster och vackra ornament. Brf Futurum är en trevlig förening som bildades 2001. I varje trapphus finns endast sex lägenheter. Den gemensamma innergården är på sommaren en lummig oas med flera sittgrupper och grill, omgiven av en syrenhäck. På gården har föreningen även egen parkering (platser fördelas via kö). Intill ligger en allmänning som nås via en grind, en härlig förlängning av den egna gården som nyttjas för lek, picknick, solning och annat.

FÖRENINGEN

Brf Futurum

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Futurum innehar två fastigheter belägna i stadsdelen Gamla Enskede. Husen bebyggdes 1925 och för ritningarna ansvarade arkitekt Thure Bergentz. Föreningen upplåter 28 st lägenheter med bostadsrätt samt 8 st lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2001.

Mark

Föreningen innehar marken genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad. Senaste omförhandling skedde 2022 och löper på 10 år. Avgälden trappas in och 2023 ligger den på 125 900kr. 2027-2032 kommer den ligga på 215 600 kr/år.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo. Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi, underhållsplan finns fram till år 2047.

Renoveringar

2021 - installation laddstolpar.

2018/19 - Renovering av fönstren mot Skolvägen och Nynäsvägen (gårdssidan).

2017 - Renovering av fönster, gårdssidan Skolvägen.

2014 - Renovering av gården

2013 - Byte av stamventiler till elementen, justering av fjärrvärmen. Målning av trapphuset (Skolvägen 7, 9).

2011 - Stamspolning samt elstammar.

2006 - Byte av eldragningen i fastigheten på Nynäsvägen.

2004 - Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum, samt renovering av fasader. Trapphusen i fastigheten på Nynäsvägen målades också.

En underhållsplan finns som sträcker sig fram till 2047 efter inspektion av en besiktningsingenjör. Se fler renoveringsdetaljer i årsredovisningen.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 8 mkr, motsvarande 4 337 kr/kvm. I kassan finns ca 4,4 mkr. Utöver årsavgifterna inbringar lokalerna ca 150 tkr/år och p-platserna ca 55 tkr/år.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. De senaste tre åren har det funnits en avgiftsfri månad per år.

Ett gruppavtal med Tele2 för tv och bredband finns med obligatoriskt tillägg på 191 kr/mån.

Vid överlåtelse tar föreningen ut 1313 kr av köparen och vid pantsättning utgår 505 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Söderberg & Partners med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna själva genom ett rullande schema i trapphuset. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga källarvåningen (port 303) utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga cykelförråd samt utemiljö med sittytor och grillmöjligheter. Det finns en aktiv trädgårdsförening för den som vill odla själv.

Parkering

Föreningen har 13 st bilplatser för uthyrning enligt ett sedvanligt kösystem. I maj 2023 stod 2 i kön och de kostar 375kr/mån.

Boendeparkering råder i området.

Bredband och TV

Fiber är indraget till fastigheten. Bredband levereras av Com Hem och likaså utbudet av kabel-tv. Baspaketet av kabel-tv ingår i avgiften. Internetuppkopplingen ligger som ett obligatoriskt tillägg.

Kontroll

Ovanstående grundas på årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Gamla Enskede är ett trivsamt område med mycket grönska och många vackra gamla hus och promenadvägar. I närheten finns många fina grön- och naturområden som Nytorpsgärde och Nackareservatet samt det vackra världsarvet Skogskyrkogården. Vill du äta gott i närområdet gör du det bland annat på Matateljén, Gamla Enskede Matbod och Gamla Enskede Bageri. Sandsborg erbjuder bibliotek och simhall, och i området finns många förskolor och skolor. Här bor du ett par minuter från tunnelbanestation Sandsborg och du cyklar till Södermalm på endast tio minuter.