Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Savolaksvägen 9
  [Område] => Enskedefältet
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 159 + 39 kvm
mätbevis (SS 21054:2009) [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 492 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Savolaksvägen 9

STOR TILLBYGGD EGNAHEMSVILLA PÅ FRIKÖPT TOMT MED ETT OSTÖRT LÄGE PÅ FÄLTET

TEXT: HENRIK FOTO: ÖSTLING STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Savolaksvägen 9
Område
Enskedefältet
Rum
7 rum
Area
159 + 39 kvm
mätbevis (SS 21054:2009)
Tomtareal
492 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1930
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2018-06-04
Energiklass
B
Energiförbrukning
41 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2+1 kopplade fönster
Bjälklag
Trä
Tak
Betongpannor
Grundläggning
Källargrund och betongplatta på mark
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.
Blåkålen 11

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
19 000 kr/år
VA
3 500 kr/år
Renhållning
1 800 kr/år
Sotning
400 kr/år
Försäkring
12 060 kr/år
Total driftskostnad
36 760 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 287 kr
Drift räknat på
7 personer
Kommentar
I uppvärmning ingår hushållsel. Fastighetsskatt tillkommer (8.349 kr årligen). Stämpelskatt för lagfart uppgår till 1,5 % av köpeskillingen. Om fler pantbrev behöver tas ut kostar dessa 2 % på inteckningsbeloppet. Mindre expeditionsavgifter tillkommer.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
7 004 000 kr - Småhusbyggnad 2 004 000 kr, Småhusmark 5 000 000 kr
Summa pantbrev
3 600 000 kr
Tomtareal
492 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Planbestämmelser
Tomtindelning Stadsplan. Ändring Av Dp.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vårflodsparken
Enskedefältets egna park som löper igenom stadsdelen med en egen plaskdamm och perfekta promenadvägar, med eller utan hund.
Enskedeparkens Bageri
En kortare promenad till Enskede gård och du kommer fram till det här härliga fiket, granne med stallet och kolonilotterna.
Enskede Ridskola
Grundades av Hans Georg Netterberg redan 1945 och blev därmed en av Sveriges första ridskolor.
Enskede Rackethall
För alla slags racketsporter men även med gym, rehab, bastu med mera.
Gamla Enskede Matbod
En trevlig kvartersrestaurang som ligger i Gamla Enskedes lilla affärscentrum.

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1930

Huset på Savolaksvägen 9 har fastighetsbeteckningen Blåkålen 11 och uppfördes tidigast 1930 enligt en av fyra typhusritningar som är aktuell på Enskedefältet. Denna hustyp liksom de andra togs fram i Stockholms stads småstugebyrås regi där ritningarna kom till under överinseende av arkitekt Edvin Engström (född 1890). Få arkitekter når upp till Edvins produktivitet då hans penna har signerat majoriteten av villorna i Södra Ängby, flertalet flerfamiljshus i olika Stockholmsförorter samt just en mängd typhusritningar som användes av Småstugebyrån. Bakgrunden till stadsdelar likt Enskedefältet kommer från ett beslut hos staden 1926 att underlätta för arbetare och lägre tjänstemän att skaffa sig ett eget hem. Stockholm upplät tomtmark där byggnadens värde kunde belånas till 90 %, där det resterande beloppet erlades genom eget arbete (självbyggeri) istället för en kontantinsats. Självbyggarna fick hjälp med byggmaterial och arbetsledning men fick då bygga huset i egen regi. Blåkålen 11 är ursprungligen uppförd efter typkoden III vilket benämndes som en populär hustyp i de ursprungliga broschyrerna som gavs ut. Bottenvåningen bestod av tambur, kök och vardagsrum medan övervåningen inrymde två rum med hall. Källaren hade en mer framträdande funktion och kunde inredas med verkstad eller garage men framförallt fanns tvättstuga med badkar, pannrum och en separat toalett samt matkällare. Hustypen kostade på den här tiden 11 400 kronor om man eftersökte en inredd övervåning. Årskostnaden för uppvärmning uppskattades till 100 kronor per år. Huset behåller sin anspråkslösa karaktär från gatan men är liksom många andra hus tillbyggt i omgångar genom åren in mot trädgården. Boendekvalitéerna är samma idag som då, vilket inte minst exemplifieras genom denna fina formulering från en broschyr från 1933 som gavs ut av stadens fastighetskontor. ”Småstugan är en verklig familjebostad, där barnen få plats och där man ej riskerar att störas av vägg i vägg boende grannar. Till stugan hör en egen tomt, som är både till nytta och nöje för familjemedlemmarna, i det att sysslandet med densamma ger utbyte och är en lämplig motvikt mot enformigt och slitande förvärvsarbete av ena eller andra slaget. Det torde sålunda för de flesta vara väl värt att reflektera på möjligheten av att skapa sig ett eget hem i en modernt utrustad småstuga.”

OMRÅDET

Enskedefältet utgjordes liksom flera andra av dagens Enskede-stadsdelar av egendom som tillhörde godset Enskede gård, vars pampiga mangårdsbyggnad från 1800-talet går att se än idag med charmiga kolonilotter och det prisbelönta caféet i Enskedeparken. Stockholm stad beslöt i januari 1930 att uppföra småstugor i Enskede och i september 1932 restes den 1000:e småstugan på Enskedefältet med firande. Den symmetriska stadsplanen är av rutnätstyp med raka gator där den fina Vårflodsparken löper som ett grönskande stråk i mitten. Kvarteren uppkallades efter olika grönsaker medan gatorna fick namn efter f.d. svenska besittningar kring Östersjön, t.ex. Savolax som är ett landskap i östra Finland. Området fick en egen skola som uppfördes efter ritningar av Paul Hedqvist. Nyligen är skolan (F-6) utbyggd för cirka 630 st elever och runt 100 medarbetare. Kommunikationerna är goda med snabba vägförbindelser och inte minst ca 800 meter till Sockenplans t-bana med en närbelägen mataffär med postombud samt idrottsplats. Söderut ligger Hemskogshöjden som skärmar av mot vidare villabebyggelse i Stureby, med fina promenadstråk. I stadsdelens nordvästra utkast ligger omtyckta och familjeägda Enskede värdshus som tjänar sitt område väl med bl.a. lunchbuffé och julbord. Intill ligger även Enskede rackethall samt Enskede ridskola. Ett barnvänligt och trevligt område med god närservice och kulturhistoriska promenadmiljöer.