Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Sandviksvägen 77
    [Område] => Sandviken/Enhörna
    [Våning] => 
    [Rum] => 8 rum
    [Area] => 248 + 15 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 4 526 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Förråd] => På tomten finns en timrad eldplats, växthus, vedförvaring, hönshus/förråd, virkesförråd och lekstuga )

Sandviksvägen 77

LANTLIGT DRÖMHEM I GAMMAL SKOLA – PRAKTFULL FAMILJEVILLA MED STOR TRÄDGÅRD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Per Florin
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Sandviksvägen 77
Område
Sandviken/Enhörna
Rum
8 rum
Area
248 + 15 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
4 526 kvm
Förråd
På tomten finns en timrad eldplats, växthus, vedförvaring, hönshus/förråd, virkesförråd och lekstuga

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla i vinkel med källare
Byggnadsår
1850
Uppvärmning
Bergvärme NIBE från 2018
Energideklaration
Utförd
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Stående träpanel
Stomme
Trä/timmer
Fönster
2-glas kopplade, delvis energiglas
Bjälklag
Trä
Tak
Takpannor
Grundläggning
Betongplatta och torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Övriga byggnader
På tomten finns en timrad eldplats, växthus, vedförvaring, hönshus/förråd, virkesförråd och lekstuga
Fastighetsbet.
Ytterenhörna-Tuna 2:11

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
18 000 kr/år
El
7 000 kr/år
VA
5 300 kr/år
Renhållning
2 300 kr/år
Sotning
1 500 kr/år
Total driftskostnad
34 100 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 524 kr
Drift räknat på
3 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
3 249 000 kr - Småhusbyggnad 2 187 000 kr, Småhusmark 1 062 000 kr
Summa pantbrev
3 612 500 kr
Tomtareal
4 526 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Last: Ledningsrätt Vatten Och Avlopp, 0181K-13/2003.1 Last: Officialservitut Vattenledning, 0181K-41/2003.1
Planbestämmelser
Detaljplan

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Sandvikens brygga och badplats
Ångbåtsbryggan
Från Sandvikens brygga kan man åka ångbåt till Stockholm och Mariefred
Turinge ost och vin
Mångfaldens hus
Café, deli, inredning
Friluftsgården
Utegym, löpspår, skidspår, aktiv förening med aktiviteter för alla åldrar

Arkitekturen

Arkitekt:

Enhörnalandet är en halvö i Mälaren med Ekerö på den ena sidan och Mariefred på den andra. Gripsholms slott ligger inte långt ifrån och på Selaön finner vi Mälsåker med sin pampiga huvudbyggnad som idag ägs av Kungliga Vitterhetsakademien. På Enhörnalandet finns fornlämningar från stenåldern och det har även funnits tegelbruk i trakten sedan medeltiden. 

I början av 1900-talet växte en mängd handelsträdgårdar upp i trakten vilket bland annat berodde på de goda förbindelserna till Stockholm tack vare ångbåt från Sandviks brygga. Handelsträdgårdarna sålde både blommor, frukt och grönsaker och odlade både på friland och i drivbänkar. De år man lyckades få fram färska jordgubbar lagom till Valborgsmässoafton kunde man sälja dem till Arvid Nordquists för 15 kronor litern, en ansenlig summa på 1940–1950-talen!

I trakterna av Ekeby fanns tidigare både folk- och småskola som idag disponeras av hembygdsgården. Inte långt därifrån ligger ytterligare en skolbyggnad som enligt uppgift uppfördes 1860 och tidigare var en del av Valla skola. Byggnaden är idag om- och tillbyggd och disponeras som bostadshus. 

Innan vi går vidare kan det vara på sin plats att nämna något om skolväsendet i Sverige. Det har anor som sträcker sig långt tillbaka i tiden och redan 1842 fastställdes den så kallade folkskolestadgan som skulle ge alla barn i Sverige rätt till en grundläggande utbildning. Den kom ganska snart att kompletteras med småskolan ungefär motsvarar årskurs 1–2 i dagens skola. Folkskolan var länge sexårig men kunde kompletteras med en fortsättningsskola. Först 1936 blev den sjuårig och sedan har skoltiden förlängts allt eftersom. 

Valla skola är en förhållandevis stor byggnad och består av två byggnadskroppar som är vinkelställda i förhållande till varandra. I den del som ligger närmast vägen låg tidigare två mindre klassrum, kök och textilslöjdsal. I den vinkelställda delen fanns en mycket stor skolsal samt en mindre som kunde delas av i två. Hur byggnaden såg ut när den uppfördes år 1860 är tyvärr inte känt, men det är inte orimligt att anta att den då var betydlig mindre och bara bestod av en av de två byggnadskropparna. 

Arkitektur

Landsbygden förknippas i ganska stor utsträckning med panelklädda och rödfärgade byggnader, åtminstone i denna del av landet. Seden att rödfärga byggnaderna sträcker sig tillbaka till 1700-talet då man började man rödfärgade husen i städerna och större gårdar på landsbygden som tidigare varit obehandlade och blivit grå. Det blev också allt vanligare att klä in timmerhusen med panel vilket både skyddade stommen och gav dem ett mer förnämt utseende. Under 1800-talet spred sig detta bruk till enklare byggnader och i slutet av decenniet hade de flesta hus fått färg och klätts med panel.

Ytterligare förändringar kom under 1800-talets andra hälft, ty då växte sågverksindustrin sig stark vilket resulterade i en panelarkitektur som levde kvar ett par decennier in på 1900-talet. Tillgången till sågade och hyvlade trävaror gjorde att husen fick en riklig dekor med snickarglädje som även kom äldre byggnader till del i samband med ombyggnader. Vid den här tiden blev det vanligt med rikt dekorerade verandor, både öppna och glasade. 

Ytterhörna-Tuna 2:11 kan vara uppförd i omgångar eftersom huskroppen är vinkelställd men vilken del som är äldst har inte gått att avgöra av tillgängligt material. Byggnaden är åtminstone delvis uppförd i timmer vilket är en solid konstruktion som var vanlig i de delar av landet där det fanns gott om skog. 

Den gamla skolbyggnaden vilar på en grund av natursten och därovan är stommen klädd med rödfärgad locklistpanel som åtminstone delvis skulle kunna ha en förhållandevis hög ålder och vara från 1910–1920-talen. Den vinkelställda delen pryds också av följare som delar av fasaden vertikalt och de har till uppgift att hålla samman timmerstommen vilket kan behövas med tanke på de enorma fönsteröppningarna. Byggnaden pryds också av en öppen veranda samt av en liten utbyggnad med plåttak som utgör en av husets två entréer. De två ytterdörrarna är av nyare datum men utformade i äldre stil. Foder, knutbrädor, vindskivor är vitmålade precis som dörrar och fönster. Taket är utformat som ett klassiskt sadeltak och klätt med tvåkupigt lertegel. Fönstren är av flera olika typer och i den vinkelställda delen är de spröjsade och från 1900-talets första decennier och i den närmast vägen sitter modernare asymmetriskt indelade tvåluftsfönster. På den vinkelställda delen finns dessutom mycket vackra fönster med spetsiga bågar och små rombformade gluggar. Dessa är förhållandevis gamla och kan vara från slutet av 1800-talet. 

Ombyggnader 

Om vi utgår från byggåret 1860 så är det troligt att exteriören förändrats i anslutning till sekelskiftet 1900. De kopplade fönster som finns i den stora fönsterväggen i den före detta skolsalen sattes sannolikt in under 1910–1920-talen. Därefter har en större ombyggnad skett av den del av byggnaden som ligger närmast vägen och den bör ha gjorts under 1950–1960-talen vilket bland annat resulterade i nya fönster. I början av 1970-talet gjordes också en modernisering av skollokalerna och eventuellt var det först då som nämnda fönster sattes in.

Under senare år har skolan byggts om till privatbostad och dispositionen har delvis förändrats. Den stora skolsalen är idag vardagsrum och intill ligger köket. De små salarna är sovrum respektive allrum och det finns dessutom ett ytterligare kök och ett generöst badrum. En trappa upp ytterligare ett sovrum samt kattvindar för förvaring. 

Kvalitéer

Sörmland är fullt av trivsamma byar och samhällen med en tilltalande natur och närhet till Mälaren eller mindre sjöar. På Enhörnalandet, som är en stor halvö, finner vi Valla och här ligger Valla gamla skola som är en vacker, rödmålad byggnad på en naturskönt belägen tomt med utsikt över omgivningarna. Det gamla skolhuset bevarar många fina detaljer, inte minst en vacker panel och stora, spröjsade fönster i den före detta skolsalen. I trädgården växer äppelträd och det finns ett växthus med vinrankor. Dessutom finns både hallon och jordgubbar och planteringar med lavendel, rosor och jasmin. Interiört finner vi en del äldre snickerier i form av spegeldörrar och dessutom har den gamla timmerstommen frilagts på sina ställen. I det nybyggda köket finns en påkostad inredning med mycket goda förvaringsutrymmen.

OMRÅDET

Enhörna är en naturskön halvö i Mälaren som är en kommundel i Södertälje kommun. Det är en riktig sommaridyll, lugnt och barnvänligt med riktig bullerbykänsla. Möjligheterna till en aktivitetsrik fritid är många och aktiva Enhörna IF är en viktig kugge i detta. Fina badplatser finns vid Sandviken, Underås och Malmsjön. På sommaren har bryggorna i Sandviken och Ekensberg ångbåtstrafik med Stockholm, Mariefred och Birka. I Enhörna finns Vallaskolan (F6) och tre förskolor. En ny F9-skola planeras också. På denna adress bor du cirka 15 minuters bilfärd från centrala Södertälje och cirka 45 minuter från centrala Stockholm.