Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Dvärgbacken 1
    [Område] => Dalarö
    [Våning] => 
    [Rum] => 8 rum
    [Area] => 139 + 32 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 603 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Förråd] => Lekstuga, samt lillstuga med förråd och vedbod )

Dvärgbacken 1

DRÖMHUS PÅ DALARÖ – DEN VACKRA KOMMENDANTBOSTADEN

TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINELL STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Dvärgbacken 1
Område
Dalarö
Rum
8 rum
Area
139 + 32 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
603 kvm
Förråd
Lekstuga, samt lillstuga med förråd och vedbod

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med vind
Byggnadsår
1778
Uppvärmning
Luftvärmepump samt patroner med el
Energideklaration
Utförd 2015-03-02
Energiklass
F
Energiförbrukning
102 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Övriga byggnader
Lekstuga, samt lillstuga med förråd och vedbod
Fastighetsbet.
Dalarö 2:3

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
15 100 kr/år
El
8 250 kr/år
VA
2 200 kr/år
Renhållning
1 635 kr/år
Sotning
600 kr/år
Försäkring
8 000 kr/år
Total driftskostnad
35 785 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 874 kr
Drift räknat på
3 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
3 585 000 kr - Småhusbyggnad 1 226 000 kr, Småhusmark 2 359 000 kr
Summa pantbrev
7 097 500 kr
Tomtareal
603 kvm
Tomttyp
Natur-och trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Stadsplan (1988-06-22) Tomtindelning (1981-03-12) Stadsplan (1920-04-16)

Arkitekturen

Arkitekt:

Husets historia går tillbaka ner till 1700-talet. Den nämns på en tomtkarta från 1776 och i 1778 års mätning då den tillhörde skeppstimmermannen Fredrik Reichel. Då var byggnaden bara en liten stuga med kök och kammare och endast en våning hög. Enligt ”Det sitter i väggarna” var det sjökapten Carl Peter Blom som 1808-1809 lät bygga om den enkla stugan till ett ståndsmässigt hem. Bottenvåningen utökades och ytterligare en våning samt vind byggdes på. År 1810 köptes bostaden av kommendanten på Dalarö Skans Alexander Falkman, och det är hans titel som gett namn till huset. Han flyttade hit med familj och tjänstefolk. Från 1800-talets mitt följer sedan olika ägare. Huset byggdes om under 1860-talet och då tillkom flera kakelugnar. 1954 köptes fastigheten av arkitektparet Nils och Elisabeth Sterner. Nils Sterner var under denna tid chefsarkitekt vid Stockholms stads fastighetskontor och han vårdade huset ömt och forskade mycket i dess historia. Sonen Mårten ärvde därefter fastigheten, men 1995 sedan Mårten avlidit sålde familjen huset. Byggnaden är idag klädd med liggande fasspontpanel målad i falurött. Fönsterfoder, fönsterkarmar och husknutar är målade i ljust grått och fönsterbågarna är målade i ljus ockra. Enligt Nils Sterner, som hittade spår av tidigare fasadbeklädnad från troligtvis det tidiga 1800-talet, hade huset från början en stående slät panel målad i vitgrå ton. I övrigt bevarar byggnaden i stora drag sitt ursprungliga utseende från 1809. Taket är täckt av enkupigt tegel och är av säterityp. Husets byggnadsstil är karolinsk, även om det uppfördes senare än så. Huset är nu kulturminnesmärkt och får inte ändras på utsidan utan lov.

Interiört har huset fem kakelugnar och två vedspisar varav tre respektive en är i bruk idag. Delar till kakelugnar samt eventuellt en hel till finns på husets vind. Lena bevarade trätiljor utgör golv i bostaden och trösklarna mellan rummen bär vackra former av drygt 200-årigt liv. Speglade dörrar med kammarlås, träpaneler på väggar och i tak, munblåsta fönster och murstockar är andra detaljer som vi kan njuta av i huset än idag. Huset har bra förvaringsutrymmen i bland annat inbyggda garderober och gömda hörnskåp.

OMRÅDET

Dalarös historia är lång och handlar mycket om orten som försvarsanläggning och som sommarnöje och badort. Det var i mitten av 1800-talet som Dalarö blev en populär badort med ett hektiskt societetsliv. Här byggdes både ett kallbadhus och ett varmbadhus, ett societetshus och en mängd sommarvillor. August Strindberg och familjen Bonnier var några av dem som tillbringade somrarna på ön. Idag är det både ett blomstrande sommarviste, och även en levande bostadsort övriga årstider. Här finns många trevliga butiker och restauranger som Dalarö Lanthandel, Dalarö Ost & Gott, Bistro Tullhuset och Dalarö Bageri som inte ligger många meter från Kommendantbostaden. Två förskolor och en skola ligger nära, liksom Dalarö Torg där bussarna avgår in mot Stockholm. Här finns många härliga promenadstråk och utkiksplatsen Amerikaberget där man bland annat firar in våren på valborg. Närheten till vattnet är påtaglig på denna plats och du har en minut till den härligaste badbryggan vid havet, samtidigt som du bor med endast 35 minuter in till stan.