Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Mariehällsvägen 22
  [Område] => Bromma - Mariehäll
  [Våning] => 
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 83 + 3 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 128 kr/mån Inklusive värme, v/a, kabel-tv [Andelstal] => 10,859 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 8/1002 )

Mariehällsvägen 22

EN EGEN FLYGEL MED STOR TERRASS I UNIK 1700-TALSGÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: NETZELL GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Mariehällsvägen 22
Område
Bromma - Mariehäll
Rum
3 rum och kök
Area
83 + 3 kvm
föreningens information
Avgift
5 128 kr/mån Inklusive värme, v/a, kabel-tv
Andelstal
10,859 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
8/1002

Driftskostnader

El
8 400 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
10 900 kr/år
Drift räknat på
3 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd - 1790

Mariehäll är ett lugnt och tyst område men med närhet till Sundbybergs centrum. Du har gångavstånd till tunnelbana, pendeltåg, bussar och tvärbana. Längs med Bällstaån och Ulvsundasjön finns fina promenadstråk och du har cykelväg längs vattnet hela vägen in till city. I närheten finns en småbåtshamn. Marabouparkens konsthall med trevligt café ligger tvärs över vattnet. I Sundbyberg har du all form av service och många butiker och restauranger, och du har även Bromma Blocks på nära avstånd.

FÖRENINGEN

Brf Herrgården i Mariehäll

Föreningen

Brf Herrgården i Mariehäll (org. nr 769614-1154) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Mariehälls Gård 5 år 2008. Föreningen består av en huvudbyggnad och två flyglar belägna på Mariehällsvägen 22, och omfattar 9 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen har en stor och lummig parkliknande trädgård.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på ca 9 000 kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Bredbandsbolaget och kabel-tv via Telia (kabel-tv basutbud ingår i avgiften).

Gemensamma utrymmen

I huvudbyggnadens källare finns cykelförråd. Mycket fin gemensam grönskande parkliknande trädgård med äppelträd, vinbärsbuskar, hamlade lindar, örtagård, syrénberså och boulebana.

Förråd

Föreningen innehar extraförråd för uthyrning i källaren, fn kö.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person, men delat ägande accepteras. Användning som övernattningslägenhet accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 164 kr av köparen.

Renoveringar

2018 fönster söder, 2015 fasad, 2010 trapphus, 2008-2009 stammar, el-stigare, indragning av 3-fas.

Städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två-tre gånger per år.

Parkering

Föreningen disponerar 9 stycken parkeringsplatser varav en blir ledig att ta över, avgift 590 kr per månad.

OMRÅDET

Bällstavägen var en gång i tiden, innan Drottningholmsvägens tillkomst, den enda vägen från Bromma till Stockholm. Här låg Bällsta säteri vars ägare 1781 sålde en del av sin mark till Melchior Eichhorn. Han lät först bygga två flygelbyggnader och namngav gården Mariehäll efter sin hustru Maria. Tyvärr avled Melchior Eichhorn innan huvudbyggnaden hann påbörjas, men hans änka och son lät några år senare uppföra även den. Flyglarna med sina brutna och valmade tak är utmärkta exempel på tidstypisk 1700-talsarkitektur. Fasaderna är klädda med gulmålad panel som saknar locklist vilket ger ett putsimiterande intryck. Foder och knutar är gråmålade och fönsterbågarna, fönsterluckorna och dörrarna är målade i brunt. Den ståtliga huvudbyggnaden är byggd i nyklassicistisk stil, som blev på modet efter Gustav III:s italienska resa 1783-1784. Vem som ritade Mariehälls gård är tyvärr inte känt. Kanske kan Carl Christoffer Gjörwell ha ett finger med i spelet. Gården med sina flyglar utgör en klassisk och tidstypisk miljö från sent 1700-tal. Bakom huvudbyggnaden finns delar av trädgården bevarad. Här finns en originellt utformad och mycket tjusig fronton som gör byggnaden unik i sitt slag. Familjen Eichhorn blev dock inte långvariga på gården och ägarna har skiftat genom åren. I slutet av 1800-talet blev gården ett hem för barn med epilepsi, Margarethahemmet, därefter byggdes den om till arbetarbostäder. Skicket på gården blev sämre och sämre och den var på 1970-talet rivningshotad, men räddades och renoverades till att åter bli boningshus, nu i bostadsrättsformat. I föreningen Brf Herrgården finns åtta lägenheter varav sex ligger i huvudbyggnaden och två i varsin flygel. Föreningen har en gemensam parkliknande trädgård med äppelträd, vinbärsbuskar, hamlade lindar, örtagård, syrénberså och boulebana.