Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svärdlångsvägen 23 A
  [Område] => Årsta
  [Våning] => 1 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 83,6 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 8 010 kr/mån inkl. värme & vatten (tillkommer obl. avgift om 119 kr/mån för bredband) [Andelstal] => 1,786 % [Andel av årsavgift] => 1,79 % [Lägenhetsnummer] => B103/1002 )

Svärdlångsvägen 23 A

RADHUSKÄNSLA I ÅRSTA – LJUST & LUFTIGT MED UTEPLATS & LYXIGT BADRUM

FOTO: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: HENRIK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svärdlångsvägen 23 A
Område
Årsta
Våning
1 av 2, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
83,6 kvm
Förvaltarens information
Avgift
8 010 kr/mån inkl. värme & vatten (tillkommer obl. avgift om 119 kr/mån för bredband)
Andelstal
1,786 %
Andel av årsavgift
1,79 %
Lägenhetsnummer
B103/1002

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 817 kr/år
Total driftskostnad
6 817 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Brf tillämpar (IMD). Elförbrukningskostnader debiteras via månadsavierna i efterskott.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstaviken
Med dess badbryggor!
Årstaskogen
Sträcker sig från Johanneshovsbron till Årstabroarna söder om Årstaviken.
Årstabo
Rekommenderat stammisfik för morgonkaffet.
Palmyra Kebab
Trevlig restaurang i centrala Årsta.
Två små svin
Danska smörrebröd och så vidare!

Arkitekturen

Arkitekt: Åke E. Lindqvist 1952

Skolbyggnaden på Svärdlångsvägen ritades 1952 av arkitekt Åke E Lindqvist. Åke E Lindqvist bedrev efter studier på både KTH och Konsthögskolan egen arkitektverksamhet i Stockholm, och han ritade bland annat ett flertal offentliga byggnader runt om i Sverige, som skolbyggnader, simhallar och äldreboenden. I Stockholmsområdet har han till exempel ritat Bergshamraskolan, Blackebergsskolan, Blackebergs gymnasium, Nya Elementar, Åkeshovshallen och -badet, Högdalshallen och Huddingegymnasiet. Skolan i Årsta var först en vanlig folkskola, Årstagårdens folkskola, för att sedan övergå till folkhögskoleverksamhet med konstnärlig inriktning under namnet Årstagårdens folkhögskola. Skolverksamheten upphörde i början av 1990-talet och husen byggdes runt millennieskiftet om till bostäder.

FÖRENINGEN

Brf Årsta Gård

Antal lägenheter och lokaler

Brf Årsta gård är en äkta förening belägen på fastigheten Gesunden 5 med adresserna Svärdlångsvägen 9-23. Husen uppfördes som en skola och hyreslokaler år 1952 men byggdes om till bostäder 1998-1999 då bostadsrättsföreningen bildades. Föreningen består av 65 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 3 lägenheter med hyresrätt. Den totala bostadsytan är 4835 kvm.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Avtalet ändrades 2021-12-31.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning och fastighetsskötsel sköts av Emvix Förvaltning & Byggservice AB.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Nordeuropa Försäkring.

Urval renoveringar

Man har nyligen låtit installera solceller på taket samt även laddstolpar för elbilar. 2020, dränering av D-huset. Upprustning av lekplatser, plattläggning samt fönster, 2018. 1998-1999 byggdes bostäder i fastigheten så under detta år byttes även avloppsstammar och elstigare.

Kommande renoveringar

Målning av taken på A, B och C-huset beräknas ske under närmsta åren.

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder på ca 38,1 mkr. Detta ger ca 7.980 kr/lån per kvm. I dagsläget finns inga uppgifter om avgiftsändringar då styrelsen tar hänsyn till detta mot slutet av året.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har gemensam trädgård och pallkrageodlingar för de som är intresserade av att odla. Till trädgården finns ett redskapsförråd. Det finns en bokningsbar lokal som kostar 200 kr/heldag att hyra samt en snickarbod som medlemmar kan använda fritt. Övernattningsrum med toalett och dusch finns att hyra av medlemmarna för 200 kr/natt. Gemensamhetslokal finns även med bastu och pingisbord. Föreningen har extra förråd till uthyrning förutom de källarförråd som disponeras av varje lägenhet. Det finns även 3 soprum med källsortering och kompost. Det finns även ett grovsoprum. Föreningens två tvättstugor är utrustade med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel. Det finns ett cykelförråd i huset samt ett cykel- & barnvagnsförråd precis runt husknuten.

Parkering

Föreningen har 36 parkeringsplatser till en kostnad av 500kr/månad. Kösystem tillämpas. Annars gäller boendeparkering längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, balkongavgit och kabel-tv bas ingår i avgiften. Kabel-tv levereras via ComHem och innehavaren kan själv teckna tilläggstjänster. Varje lägenhet har internet via Fiber. Ownit levererar bredbandet till en hastighet om 500/1000 Mbit/s. Bredbandet är en obligatorisk kostnad på 119 kr/månad som tillkommer i månadsavin.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson i mars 2022, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se även föreningens hemsida, www.brfarstagard.se.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns flera trevliga restauranger. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk. Svärdlångsvägen tar dig ner till Årsta gård, Årstaskogen och vattnet vid Årstaviken. Du bor dessutom alldeles intill knutpunkten Årstaberg med pendeltåg, tvärbana och bussar, och med bil tar du dig snabbt ut på de stora lederna. I kvarteren finns också det fina 1950-talstorget Skälderviksplan som är en liten oas i området. Torget må föra lite av en törnrosatillvaro, men är en vackert skapad plats av stråk med planteringar, stora träd, sittbänkar och konstnärlig utsmyckning.