Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bolmensvägen 2
  [Område] => Årsta
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 47 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 460 kr/mån Värme, vatten, kabel-TV samt bredband ingår i avgiften. 44 kr/mån för balkong och 105 kr/mån är för bredband och som är inkluderat i den totala avgiften på 2 460 kr. [Andelstal] => 0,7595 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 019-0095-6 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 199 158 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett mindre källarförråd. )

Bolmensvägen 2

OMGIVEN AV LJUS OCH GRÖNSKA – GENERÖS GAVELTVÅA MED BALKONG I SOLIGT SÖDERLÄGE

STYLING: LINGSELL FOTO: ORCHIDEEN TEXT: BERGGREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sandra Vestin
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bolmensvägen 2
Område
Årsta
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
47 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 460 kr/mån Värme, vatten, kabel-TV samt bredband ingår i avgiften. 44 kr/mån för balkong och 105 kr/mån är för bredband och som är inkluderat i den totala avgiften på 2 460 kr.
Andelstal
0,7595 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
019-0095-6
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
199 158 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar ett mindre källarförråd.

Driftskostnader

El
3 900 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
6 300 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Schablonberäknad. Driftskostnader varierar beroende på vilket avtal man tecknar samt hur mycket man förbrukar.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Enskedeparkens bageri -
Godaste lunchen och kaffet.
Bryggorna vid Årstaviken
Två Små Svin -
Restaurang med mycket god mat.
Årstabo Vinbar och café på Årsta torg -
Trevligaste hängstället.
Springspåren och utegymmen vid Årstaviken.

Arkitekturen

Arkitekt: Nils G:son Friberg Ernst Hawerman 1943

Fastigheten är ritad av Nils G:son Friberg och Ernst Hawerman. Den byggdes av AB Stockholmshem och stod färdig 1944. Det var ett så kallat barnrikehus, som byggdes med statliga lån för “mindre bemedlade barnrika familjer”. Bostadsbristen och trångboddheten var fortfarande påtaglig vid 1940-talets början, vilket gjorde att flera allmännyttiga kommunala bostadsbolag startade. AB Stockholmshem var ett av dem tillsammans med AB Familjebostäder i Stockholm. Bostadsbyggandet fick sig en rejäl skjuts, framför allt var det ytterområden som Hägerstensåsen, Kärrtorp och Årsta som bebyggdes. Främst var det tre våningar höga lamellhus som uppfördes, ofta grupperade parallellt eller i rät vinkel i förhållande till varandra. Mellan hus och gata finns ett stycke mark med träd eller odlingar. Gott om solljus i lägenheterna blev också en central utgångspunkt i planeringen. I denna fastighet är det tegel som blir fasadens huvudsakliga dekoration, de symmetriska tvåluftsfönstren är dominerande och har placerats regelbundet. Porten framhävs med hjälp av tvärgående tegel i relief och med ett glasparti i själva entrén. Det är ett välbevarat hus med ursprunglig charm trots en rad renoveringar och upprustningar under årens lopp. Idag är fastigheten k-märkt med klassificering Grön. Fastigheten ägs sedan 2009 av Brf Bolmen 1, en äkta förening som består av 155 hushåll, varav ca 136 bostadsrätter och 17 hyresrätter. Det finns även 18 lokaler/lagerutrymmen i fastigheten.

FÖRENINGEN

Brf Bolmen 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen Bolmen 1 (org. nr 769618-3008) innehar fastigheten med samma namn som består av 9 st flerbostadshus med 155 lägenheter. Husen började uppföras 1942 och är belägna i Årsta efter Möckelvägen och Bolmensvägen. Föreningen upplåter 136 st lägenheter med bostadsrätt, 17 st med hyresrätt och 18 st uthyrda lokaler. Fastigheten är k-märkt enligt klassificering Grön vilket innebär restriktioner vid invändiga och utvändiga renoveringar. Bland annat ska planlösningar och orginalsnickerier bevaras.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2009.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillhandahålls av Simpleko AB och den tekniska förvaltningen erhålls via Driftia.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna försäkringar. I avtalet ingår styrelseansvarsförsäkring samt bostadsrättstillägg för samtliga lägenheter.

Urval renoveringar

2023 - Återställningsarbete av dränering kring Bolmensvägen 18-22, 2020 Filmning av avloppsrör och upprättande av detaljerade ritningar utfördesbsamt Byte av undercentral fjärrvärme. 2018: Renovering av samtliga trapphus. Stensättning på gården mellan Bolmensvägen 22 och Möckelvägen 23. 2017: Åtgärdande av samtliga ventilationsinstallationer som fått anmärkning efter OVK. Internetbaserat bokningssystem för tvättstugan togs i bruk. Portlåssystem med taggar och porttelefon. 2016: Genomförd OVK, stamspolning, takunderhåll och besiktning av hyresrätter. Fönsterrenovering/utvändig målning genomfört i tre etapper. 2015: Markarbete avloppsrör, reparationer och övrigt löpande underhåll. 2013: Byggnation av balkonger. 1995-1997: V/A-stammar kök och badrum, elstammar.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 30Mkr. I kassa & bank finns ca 3.8Mkr. Föreningens många kvarvarande hyresrätter innebär rikliga kapitaltillskott den dagen de upplåts till bostadsrätter. S.k dolda tillgångar. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4.400 kr, snittet i Årsta uppgår till ca 6.500 kr.

Avgifter

Föreningen har i dagsläget inga planerade avgiftsförändringar. Översyn av avgift görs i samband med budgetarbete i slutet på året

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam gårdsstädningpå våren är en gång per år. Föreningen står för containerinhyrning två gånger per år där boende kan slänga grovsopor.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 4 st tvättstugor. De är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp. Bokning kan ske via webben. Den närmsta ligger på kortsidan i huset på Bolmensvägen 12.

Gemensamma utrymmen

Förutom tvättstugorna finns cykelrum i källarplanen samt barnvagnsrum. Mellan husen finns en grön och lummig gård med uppväxta fläderträd, syrener och rosenbuskar. På gården finns uteplatser, murade grillar, lekplatser och gräsytor. Tio pallkragar finns att hyra för egen odling. I föreningen finns det en trädgårdsgrupp för de boende som vill vara med och påverka utemiljön. Sopsortering av glas och tidningar sker i de fristående byggnaderna på gården. Det finns även kärl för matavfall i soprummen.

Parkering

Föreningen har 17 st parkeringsplatser för uthyrning till de boende till en kostnad om 750 kr/månad. Samtliga parkeringsplatser är uthyrda och det är 25 personer i kö till platserna. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningens internetleverantör via fiber är Ownit. Kabel-tv genom Tele2. Kostnaden för bredband debiteras separat som ett tillägg på avgiften om 105k r/månad.

Föreningens hemsida

https://brfbolmen1.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisning 2022 samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta är ett spännande område ur byggnadshistorisk och arkitekturhistorisk synvinkel, här finns många vackra byggnader bevarade. Folkhemmets framväxt med allmännyttans publika platser finns välbevarat bland annat på Årsta torg som än idag bjuder på trivsam småstadskänsla med butiker, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk, bara några minuter bort ligger Årstaskogen och Årsta holmars naturreservat, ett uppskattat område längs med Årstavikens vatten. Enskedeparkens charmiga kolonilottsområde med en fantastisk Dahliaträdgård och café ligger på promenadavstånd från lägenheten. Man kan gena över ett berg på vägen till Ica eller genom en skogsdunge på väg mot bussen, och bra cykelvägar finns också mot centrum. Författaren och journalisten Göran Greider, som bor i närheten, har beskrivit Årsta som känslan att bo i en park. Det är inte ovanligt att höra hackspettar, ugglor eller se ekorrar, harar och rådjur lite här och var i Årsta. Kommunikationerna vidare in mot stan är utmärkta från Årsta och tvärbanestationen Linde ligger endast ett par minuter från lägenheten. På tio minuter promenerar du till Globen, och på ytterligare några minuter når du Gullmarsplan för vidare transport in mot city, både med bussar och med tunnelbana.