Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Årstavägen 73
    [Område] => Årsta
    [Våning] => 2 av 4, hiss finns
    [Rum] => 2 rum och kök
    [Area] => 44,5 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 491 kr/mån Inkl. värme, V/A, bredband & kabel-tv bas [Andelstal] => 0,25602 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 0236/1202 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 189 505 kr, Andel av årsavgift ej har gått att ta fram. Beräkningen av den indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett vinds- och källarförråd. )

Årstavägen 73

MYSIG OCH VÄLPLANERAD 1940-TALSTVÅA MED BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Årstavägen 73
Område
Årsta
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
44,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 491 kr/mån Inkl. värme, V/A, bredband & kabel-tv bas
Andelstal
0,25602 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
0236/1202
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
189 505 kr, Andel av årsavgift ej har gått att ta fram. Beräkningen av den indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett vinds- och källarförråd.

Driftskostnader

El
3 349 kr/år
Försäkring
3 170 kr/år
Total driftskostnad
6 519 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstaviken
Naturreservat, löparspår, badbryggor.
Två små svin
Populär smörrebrödsrestaurang, nära på Årstavägen.
Årstabo
Mysigt café på dagarna, vinbar på kvällarna.
Spiga Madre
Bageri med svenska och italienska bakverk.
Årsta Folkets Hus
Teater, bio och kulturevenemang i fin 1950-talsmiljö.

Arkitekturen

Arkitekt: J.I. John 1945

Brf Stockholmshus nr 9 bildades 1944 och året efter stod föreningens hus färdiga. De består av tolv smalhus och ett punkthus om totalt 359 lägenheter. Arkitekt bakom dessa hus, som upptar tre kvarter, var John Ivar John. Han var vid det tillfället anställd på Riksbyggen som var organisationen bakom detta bostadsområde. John Ivar John blev senare chef för Luftfartsverkets husbyggnadsavdelning och har ritat flygplatserna i Visby, Umeå, Luleå och Kiruna, och merparten av Arlandas byggnader fram till mitten av 1970-talet. Byggnaderna i Stockholmshus nr 9 är tidstypiska hus från 1940-talets mitt, uppförda som ”hus i park” med grönska emellan. Byggnaderna är mellan tre och åtta våningar höga och fasaderna putsade i olika nyanser. Årstavägen 65–73, eller Daglösen 1, är en långsmal byggnad i fem våningar där varje trapphusdel är putsad i en egen kulör med viss höjdskillnad emellan, vilket ger intrycket av flera tätt sammanfogade hus.

FÖRENINGEN

Brf Stockholmshus nr 9

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stockholmshus nr 9 (org. nr 702002-1700) innehar fastigheterna Rämen 1-5, Daglösen 1-4 och Lelången 1-4. De 13 st husen bebyggdes 1945 och är belägna i Årsta. Föreningen upplåter 359 st lägenheter med bostadsrätt och innehar 19 st lokaler, 8 garageplatser och 7 mc-platser med hyresrätt. Den totala bostadsrättsytan uppgår till 17 337 kvm. Husen värms upp med fjärrvärme.

Mark

Föreningen innehar marken genom ett tomträttsavtal med Stockholm stad. Avtalen omförhandlas nästa gång i december 2024.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts via Fastighetsägarna service AB.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. Ansvarsförsäkring för styrelsen ingår.

Renoveringar

1992, stort underhåll med stambyte, elstambyte, fasad, balkonger och tak.

2011, fasadrenovering inkl. hängrännor m.m.

2014, hissrenovering Årstav. 53-79. Renovering av värmecentral. Ommålning av portar och dörrar.

2016, fasadrenovering Årstav. 83, färdigställande av gästlägenhet.

2018, renovering av trapphus, byte av armaturer i vissa uppgångar.

2019, stamspolning, ommålning av källargångar och mer belysning mellan husen.

2021, fasadrenovering på Siljansvägen 44-48. Renovering av entréportar på Siljansvägen.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan enligt HSB:s föreskrifter, åtgärder i rätt tid för rätt pengar. Se årsredovisning för att se framtida renoveringar.

Ekonomi

Föreningen har stabil ekonomi. Föreningens lån ligger på ca 79,5 mkr och årliga intäkter ligger på cirka 17,7 mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter uppgår till cirka 4.129 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.500 kr.

Avgifter

Inga beslutade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tar ut en avgift om 10 % av ett prisbasbelopp per år vid uthyrning i andra hand.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande. En rekommendation om minsta ägarandel för den boende är 10%. Föreningen godkänner ej juridisk person som ägare.

Överlåtelseavgift/pantsättningsavgift

Köparen debiteras en överlåtelseavgift på 3,5% av gällande prisbasbelopp. 1,5% av gällande prisbasbelopp per pant betalas av köpare.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam föreningsdag förekommer en gång per år med fokus på utemiljön.

Tvättstuga

Det finns 6 st tvättstugor inom föreningen. De är belägna vid Årstavägen 57, 59 B, 69 och 79 samt Siljansvägen 20 och 44. Två tvättstugor, de vid Årstavägen 57 & 59 B, får användas under veckans alla dagar, dygnet runt. Övriga tvättstugor får användas dagtid under bokningsbara tider.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor och cykelförråd samt utemiljön. Ett hobbyrum finns vid Siljansvägen 28 och föreningen har även en gästlägenhet som kan hyras för ca 400 kr/dygn. Gästlägenheten är 38 kvm stor med 4 st bäddar och nås från Årstavägen 67. Föreningen har dessutom extra förråd till uthyrning med kösystem.

Parkering

Föreningen disponerar totalt 15 st parkeringsplatser, belägna vid Åmänningevägen 25, vilka kostar 450 kr/mån. I dagsläget råder kö för parkeringsplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har möjligheter till fiberbredband via bl.a. Ownit och Com Hem. Varje lägenhet har ett nätverksuttag där det går att få minst 100 Mbit/s (och högre hastighet) från Ownit. Bredband via Ownit (1000/1000) ingår i månadsavgiften. Föreningen har anslutning till Com Hem (TV, bredband, telefon) via antennuttaget. Det analoga utbudet ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument i mars 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.stockholmshus9.se är föreningens hemsida för mer info.

OMRÅDET

På denna adress kan man njuta av att bo nära stan, men i ett lugnt område med mycket grönska. Det är nära till Årstaviken och man kan lätt ta ett dopp vid någon av bryggorna, promenera eller springa runt Årstaviken. Det finns två utegym och naturlig backträning på skogsstigarna. Årstaskogen är listat av Stockholms stad som en av Stockholms tystaste platser. Årsta torg, som var det första förortscentrumet som byggdes i Sverige (ritat av bröderna Erik och Tore Ahlsén och invigt 1953), bjuder än idag på fin småstadskänsla med små butiker, bibliotek, bio, Folkets Hus m m, dessutom finns trevliga barer, caféer och restauranger. Det är bra kommunikationer med både bussar och tvärbana nära och det funkar lika bra att ta sig till Gullmarsplan som till Liljeholmen, eller Årstaberg om man vill åka pendeltåg. Cykelförbindelserna är också mycket goda.